Focaccia je typické letní pečivo. Jednoduchý italský chléb chudých jsem tentokrát nepekla jako přílohu ke grilovanému masu, ale chtěla jsem si vyzkoušet trochu jinou variantu. Bezmasá večeře s nevšedním vzhledem zaujala i zachutnala. Fantazii se meze nekladou, na základnu z těsta se dá "malovat" vším, co máte rádi.
Rozkvetlá Focaccia
500 g hladké mouky
400 ml teplé vody
1 sáček droždí
1 PL soli
asi 50 ml olivového oleje - na potření
Těsto se může připravit v pekárně, ale ruční příprava je jednoduchá a rychlejší. Mouku promíchám s droždím, přidám vodu se solí a vypracuji hladké těsto. V teple nechám pod utěrkou asi hodinu kynout.
Hotové těsto dám rovnou na plech s pečícím papírem a podle velikosti plechu roztáhnu prsty po celé velikosti plechu. Pokud se těsto lepí, stačí trochu pomoučit. Plochu těsta potřu olivovým olejem a posolím. A jde se malovat.
Podle vlastní fantazie nebo podle inspirace z internetu vytvářím obraz. Využila jsem bylinky: pažitku, petržel, kudrnku, tymián. Doplnila jsem plátky paprik, rajčat, oliv, cibule a celými cherry rajčátky. Dá se použít i rozpůlená hlavička česneku, jarní cibulka, mladá mrkvička, chřest, oblíbená semínka,...
Hotový obraz jsem posypala sezamovými semínky, osolila a pokropila olivovým olejem. Ten jsem prsty lehce vtlačila do těsta. Pekla jsem na 225˚C asi 20 minut. Zkrátka do zrůžovění těsta. Focaccia je na povrchu křupavá, ale uvnitř nadýchaná a měkká.
A jen tak mimochodem: Víc inspirace najdete na internetu. Hledejte Focaccia Art. Je tam toho tolik krásného, že hned poběžíte pro droždí 😉. Já jsem se hned pustila do další...
Jituš, tak to je teda něco))) Máme focacciu moc rádi...a ta umělecká dílka jsou úžasná. Už je studuji na pinterestu. Díky moc za tip.
OdpovědětVymazatEvi, je to inspirativní, že? :-)
VymazatMěj pěkný den a ať se ti podaří. Jitka
JItko, moc se ti malování na focacciu povedlo. Já jsem na to už někde narazila, chci to příležitostně vyzkoušet, ale ještě jsem se k tomu nedostala.
OdpovědětVymazatHezký den
Stáňo, léto je na focacciu ideální čas. Tak do toho :-)
VymazatMěj se hezky. Jitka
Jituško,vytvořila jsi nádherná umělecká díla.To bych snad nesvedla.
OdpovědětVymazatAle focacciu bych ráda vyzkoušela.
Měj hezký den
Jitu, těsto i výzdoba je jednoduché. A můžeš vyzkoušet jen z poloviční dávky.
VymazatPřeji pěkný den. Jitka
Jitu, už jsem jich na IG hodně viděla, sama jsem ji ještě nedělala. Ale navnadila si mě, vypadá to opravdu moc krásně! Jedna hezčí než druhá!
OdpovědětVymazatTleskám a zdravím, Helena
Helenko, já ji viděla v Peče celé Slovensko a hned jsem začala googlit :-)
VymazatDěkuji a zdravím tě. Jitka
Paráda, úplně jsem na ni dostala chuť! Dělám klasickou, s rozmarýnem. Ta tvá je jiný level! Super!
OdpovědětVymazatJá taky obvykle dělám jen olivy a rajčata, ale toto bylo velmi lákavé a musela jsem vyzkoušet.
VymazatPřeji pohodový den. Jitka
No tak to je pecka! Krásná, hned bych se zakousla, ale nejdřív bych se chvíli "kochala" :)
OdpovědětVymazatKatko, ona i ta výzdoba dá focaccie jinou chuť a už není potřeba nic (maso) k zakousnutí :-)
VymazatPosílám pozdrav. Jitka
Teda Jitko, to je tedy něco. Co k tomu víc napsat !
OdpovědětVymazatMěj hezký den !
Hanka
Hani, děkuji a přeji pěkný den. Jitka
Vymazatparádní....Sv.
OdpovědětVymazatSvětlano, díky a zdravím. Jitka
VymazatJituško, to je nádhera, velmi kreativní. Měj pohodový den.
OdpovědětVymazatMarti, děkuji a posílám pozdrav z Moravy. Jitka
Vymazat