neděle 14. srpna 2022

Letní dorty

V červenci jsem si tedy opravdu zapekla. Kromě ovocných koláčů, kterých bylo požehnaně, jsem chystala i dva dorty. Nepečený byl ke jmeninám naší Magdalenky a pečený dostala manželova maminka k 83. narozeninám.


 



Cuketový dort s bílkovým krémem


Na korpus:
3 vejce
180 g krupicového cukru
1 ČL vanilkového extraktu
250 ml slunečnicového oleje
špetka soli
300 g hladké mouky
1 ČL kypřícího prášku do pečiva
1 ČL jedlé sody
250 g nahrubo nastrouhané cukety (bez slupky a semínek)

Na krém:
2 bílky
110 g cukru krupice
160 g změklého másla

1 sklenička malinové marmelády


Na korpus si v míse prošlehám žloutky s cukrem a postupně přidávám všechny tekuté a posléze i sypké ingredience. Jako poslední přidám cuketu a sníh ušlehaný z bílků. Těsto naliji do vymazané a vysypané formy (nebo vystlané pečícím papírem) a peču na 160˚C do doby až bude špejle po vytažení suchá. Mně to trvalo asi 70 minut. Upečený korpus po vychladnutí proříznu. 

Na krém jsem dala bílky do kovové misky a nad vodní lázní jsem je šlehala s cukrem až do úplného rozpuštění. Aby byl krém bezpečný, šlehala jsem do teploty kolem 70˚C. Pak jsem odstavila z vodní lázně a šlehala jsem šlehačem na nejvyšší rychlost až do vychladnutí směsi. Do vzniklého sněhu jsme zašlehala už jen ručně hodně měkké máslo. Krém se může trochu srazit (což se mně i stalo), ale nahřátím nad vodní lázní a prošleháním se opět vytvoří hladký krém. Nechám jej vychladit v ledničce. Dá se případně dochutit rozpuštěnou čokoládou, kávou, lemon curdem nebo propasírovaným ovocným rozvarem.  

Spodní část korpusu pomažu vrstvou marmelády, nanesu krém, položím druhou část korpusu a opět pomažu marmeládou a na ni nanesu krém, který nechám volně stékat po bocích dortu. Ozdobím živými květy a dám zatuhnout do ledničky. 


 





Svěží nepečený rybízový dort



 

1,5 balíčku cukrářských piškotů
Krém:
500 g mascarpone 
200 ml smetany na šlehání 33%
2 PL moučkového cukru
1 ČL vanilkové esence
 
Rybízový rozvar:
300 g rybízu na rozvar a ještě 200 g na posypání
5 PL krupicového cukru
0,5 balíčku Agaru (asi jen 1 g) na zahuštění - může se použít i želatina nebo želírovací cukr. 
Já ráda pracuji s Agarem - je to spolehlivé přírodní zahušťovadlo bez chemie s jednoduchou přípravou.  
 

Nejprve si připravím rybízový rozvar. Povařím na mírném ohni rybíz s cukrem, nechám chvilku probublat. Až je rozvařený, trošku jej odeberu do malé misky. V té si rozmíchám s rozvarem Agar a vrátím zpět. Vše promíchám, vařím asi minutu a potom nechám zchladnout.

Na přípravu krému si nejprve našlehám smetanu na tuhou šlehačku. V druhé míse prošlehám mascarpone s cukrem a esencí. Lehce vmíchám šlehačku a jdu kompletovat. 

 

 

Do dortové formy naskládám na celou plochu dna piškoty - některé nechám celé, na boky je nalámu. Na piškoty nanesu vychladlý rozvar, posypu kuličkami čerstvého rybízu a nanesu krém. Uhladím a opakuji... piškoty, rozvar + rybíz, krém. Piškoty v následující vrstvě skládám do kříže, aby dort líp držel pohromadě. 

 

 

Poslední vrstvu otočím. Na piškoty prvně nanesu krém a na něj rozvar a posypu zbytkem rybízu. Dám do druhého dne vychladit do ledničky.








A jen tak mimochodem: Tu mám návod, jak vyrobit ozdobu dortu z živých květin.

Hlavní je vybrat malou "nádobu" bez otvorů, která bude ležet na dortu. Poslouží plastová krabička nebo víčko od nějaké dózy. Do té napevno vložím aranžovací hmotu a nechám dobře nasáknout vodou. Pak už stačí jen přebytečnou vodu vylít a do hmoty zapíchat květiny. Celé aranžmá umístím na dort ještě před zatuhnutím krému. 





15 komentářů:

  1. Jitko, tvoje dorty nemají chybu :). Zaujal mne ten krém z bílků a másla, o takové jsem ani neslyšela, natož abych ho dělala. Mám evidientně mezery v cukrářském vzdělání :D.
    Hezký večer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, hledala jsem recept na nějaký jiný bílý krém než s mascarpone. V Peče celá země dělali všichni stále dokola právě tento, no tak to jsem jej musela zkusit :-)
      Pěkné odpoledne. Jitka

      Vymazat
  2. Jituško, vypadají skvěle oba! Ten s kytkama je elegance sama, nepečený jako stvořený pro horké letní dny.
    Měj klidné pondělí, Helena

    OdpovědětVymazat
  3. Jituško,jsi úžasná pekařka.Dorty vypadají moc krásně,určitě potěšily.
    Měj hezký nový týden

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitu, myslím, že udělaly radost oba. Každopádně s epo nich jen zaprášilo :-)
      Měj se hezky. Jitka

      Vymazat
  4. Já jenom tiše závidím....na pečení nejsem žádný machr jako ty. Fígl s živými květy je super. Měj se hezky, máš můj velký obdiv.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, toto jsou dorty jednoduché a já machr taky nejsem. Když vidím v TV ty pečící soutěže, tak ty teda obdivuji hodně.
      Krásné odpoledne. Jitka

      Vymazat
  5. Jituško, vypadá to, že dnes konečně mohu komentovat, včera to nešlo. Oba dorty jsou úžasné a oba bych si dala. Měj pohodové dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, děkuji, potěšila jsi mne. Já mám s komentováním taky problémy. Někdy i na vlastním blogu. Nevím, co je to zase za vychytávku.
      Pěkný den. Jitka

      Vymazat
  6. No teda ! Nádherné dortíky. Nápad na zdobná kvítka si zapamatuji.
    Měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, děkuji. Vše je jednoduché a zvládne to každý.
      Pěkné odpoledne. Jitka

      Vymazat
  7. Dort vypadá naprosto luxusně, přeji pěkný den :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše komentáře.