pondělí 29. srpna 2022

Zahrada v srpnu

 

Je to až k nevíře, jak ty letní dny letí. Kalendář už ukazuje poslední srpnové dny, syn už od víkendu drží smutek za prázdniny a pozdní léto je znát i na zahradě. 

 


Velká vedra vystřídaly skoro až přívalové deště. Zprvu jsem nestíhala zalévat truhlíky a květináče, vzápětí jsem chodila vylévat vodu, protože skoro celá terasa plavala. Z extrému do extrému, ale když vidím to trápení jinde, díky za každou kapku.

 















V okrasné části rozkvetly nebo nakvétají poslední trvalky. Včelky přelétají z jedné rudbekie na druhou a kolem rozchodníkovců to bzučí, že nemám ani odvahu se přiblížit.

 







Největší parádu zahrady obstarávají hortenzie. Ty to v srpnu rozbalily naplno a z jejich chundelatých květů mám každoroční euforii. Na sluníčku mám latnaté, kvetou na novém dřevě, takže se vyplatí hlubší jarní sestřih.









To stejné požaduje i stromkovitá Annabelle. Mám klasickou a od loňska i tu strong, které by se neměly ohýbat výhony pod tíhou květů. Zatím je nižší a trápí ji nějaký škůdce (slimáci nebo lalokonosec?), tak uvidím příští rok, jak se jí povede. Na dubolistky je stran kvetení také spolehnutí.





 Ve stinné části zahrady mám i dvě velkokvěté, které na rozdíl od kolegyň přežily a kvetou také moc pěkně.

 



Dřínu Milky Way už dozrávají plody, které mně moc nechutnají, ale manžel si občas nějaký dá. Použít se dají na džemy nebo šťávy.

 


V zeleninové části to vypadá velmi slibně. Stále se rodí další a další cukety a dozrávají hokaida. Postupně podle potřeby sklízím fazolky, cibuli a mrkev. Brambor máme různé druhy a ty ranné už jsou ve sklepě nebo snězené. 




Rajčat jsem si ze semínek napěstovala několik druhů. Tradičně mají bohatou úrodu Tornáda, různé cherry a rybízové a letos mně dělají velkou radost italské odrůdy Costoluto di Parma, Aurea a Ananas. Už jsme zpracovala 14 kg a ještě tam tak 20 kg bude 😊.   





Letos není tolik okurek jako bylo vloni, ale to se stává. Každý rok se povede něco líp, něco hůř a jak říkala naše stařenka "Čeho máš hodně, s tím šetři. Příští rok nemusí být nic."

 

A jen tak mimochodem: Ještě pár radostí z terasy a okolí domu.

 




Hortenzie letos v koši opakovaně vykvetla. 

Netřesková školka.

Dlouho jsem hledala balkónovku, které by se dařilo ve stínu pergoly. Několikátý rok se mně osvědčila tato nenáročná kytka ozdobná listem, dostala jsem ji od kolegyně a tak jí říkám Dana. Oficiálně se jmenuje Moud purpurový.
Věrní pomocníci.

14 komentářů:

  1. Jitko, jako vždycky se tiše kochám :).
    My toho moc na chalupě nepěstujeme - jak tam jezdíme jen na víkendy, tak by většina věcí bez zálivky nepřežila (zvlášť letos). A letos jsme nesklidili v podstatě nic - hrášek ani nevyklíčil, třešně a višně sežrali špačci, blumy a švestky padají červivé, cuketa do teďnarostla jedna a hokkaida máme zatím ve velikosti mezi pingpongáči a tenisáky. Takže jsme sklidili jen něco rybízu a letních jablek. A na kompostu jsem sklízela brambory, co tam vyrostly vlastně nedopatřením z vyhozených starých brambor z loňska.
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, ono to není jednoduché pěstování takhle na dálku. Ta denní péče je vidět. Ale aspoň něco pro radost se povedlo.
      Měj pěkný večer. Jitka

      Vymazat
  2. Jituško, tvá zahrada dostala v srpnu krásně nazlátlý odstín a její krása se opravdu nedá přehlédnout. Nevím, jestli mám víc chválit hortenzie (ta latnatá mi kvetla poprvé, květů 5 a udělaly mi obr radost), nebo tu úrodu. Rajčata máš tedy fantastická!
    Děkuji za exkurzi a přeji příjemné dny, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, latnatou hortenzii se neboj dost sestřihnout. Bude mít květů čím dál tím víc.
      Děkuji za milá slova a přeji ti pohodový večer. Jitka

      Vymazat
  3. Paráda, paráda, paráda! kdo umí, umí..... mě momentálně kvete břečťan na kůlně, a to je teprve hukot! Včely, vosy, sršni, čmeláci .... všechno si na něm pochutnává jak o závod

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vendy, jojo to jsem taky zažila, ale břečťan jsem zavčas zlikvidovala, než by nás vystěhoval ze zahrady. Přísavník (Psí víno), když kvete tak je to taky hukot.

      Vymazat
  4. Nádhera, to je ale vidět udělané práce. Prosím, můžu se zeptat na název těch krásných rajčat na samostatné míse. Můj muž už vypěstoval všelijaký, ale takovýhle ještě nemá. Moc děkuji Alena V.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím Alenko, jsou to ta Costoluto di Parma. Semínka jsem koupila zjara v Baumaxu.
      Děkuji za návštěvu a mějte se pěkně. Jitka

      Vymazat
  5. Jituško, už jsem psala několikrát, že máš úžasnou zahradu. Vždy se tady kochám. Možná jsi měla být zahradní architektka. Měj pohodový den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, děkuji, ale dělám to pro radost. Nevím, jestli jako každodenní práce by mě to tolik těšilo. Měj pěkný den. Jitka

      Vymazat
  6. Rudbekie, echinacei, latnaté hortenzie.... miluju! Tolik parády co nadělají v zahradě. Je to krása!

    OdpovědětVymazat
  7. Katko, je to pravda. Jsou krásné a vydrží kvést dlouho. A těch motýlů, co na nich sedí...
    Měj se. Jitka

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše komentáře.