úterý 16. srpna 2022

Refresh terasy

Terasa je nejbližší kousek zeleně za oknem obýváku. Ráda tady pobývám a ráda se na ni dívám kuchyňským oknem i když třeba právě prší. Chci ji mít hezkou v každém ročním období. V zimě tam toho mnoho není, ale alespoň čemeřice a stálezelené rostliny tam propašuju. Na jaře terasu rozsvítí petrklíče a jarní cibuloviny, které postupně doplňují bylinky, letničky a balkonovky. 






Terasa je na jihozápad a je na ní hodně teplo. Aby byl zdejší pobyt příjemný, a ne úmorný, stíníme plachtou. Ne všechny rostliny to snáší dobře a tak během prázdnin ještě udělám pár změn, které se zaslouží o stálou atraktivitu terasy. A jak to dopadlo letos v červenci a srpnu?


Letní terasa



Červencová terasa byla sukulentní, středomořská, modrá. Ke slovu se dostal drátovec, olivovník, sukulenty a kaktusy. Ty zvládaly horka nejlépe a dokonce i krásně vykvetly. V kvetení dál pokračovaly muškáty, vějířovky, lantany a sundavilla. Bylinky se rozvoněly a přišel čas jejich sklizně.










Terasa babího léta


V srpnu se pomalu začínám připravovat na podzimní parádu. Kromě trvalek, kvetoucích koncem léta a začátkem podzimu, jako jsou rozchodníkovce nebo hvězdnice, dostanou prostor okrasné trávy, dlužichy všech barev a první vřesy. Letos do kombinací víc používám různé rozchodníky a netřesky. A jsem opravdu spokojená s tím, jak jim to ve společnosti vřesů sluší. 








 
Spoustu rostlin jsem si vypěstovala v zásobním záhonu, ale třeba vřesy koupím vždycky nové. I když se mně podaří je pěstovat v záhonu, už nikdy tak bohatě nekvetou jako ty z květinářství.   








 
Nejvíc času mně zabere plánování a kombinování rostlin. Ale když pak k sobě sednou barevně i tvarově, následuje radost a vyžaduji obdiv rodiny 😊. Košíky a podobné nádoby jsou v tomto ohledu velkou výzvou.
 






 
Od sobotního sázecího odpoledne jsem na vrcholu zahrádkářské nirvány. Pro ten pocit spokojenosti to stojí za tu práci.

 


 
A jen tak mimochodem: Ještě chci vysadit kruhový koš a nějaké drobnosti, ale musím si to dávkovat. Co bych si počala v září? 😊



15 komentářů:

  1. M?áš to nádherné v každé roční době. Taky se snažím, abych se měla nač dívat celý rok.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji a těším se na tvé fotky. Pěkné odpoledne. Jitka

      Vymazat
  2. Plánování a kombinování ti jde moc dobře)))) Máš to pokaždé moc pěkné. Měj se hezky. Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, děkuji. Bohužel to nejde tak lehce, jak to vypadá.
      Pěkné letní odpoledne. Jitka

      Vymazat
  3. Jitko, krásné to máš. Mně se moc líbí vřesy, ale žádný z těch, co jsem si dala na balkon, nepřežil déle než měsíc. Buď jsem mizerný zahradník nebo je jim tam moc horko (balkon je na jih a zasklený).
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, já jsem taky měla tendenci dávat vřesy do stínu, ale pak mně zahradník poradil naopak slunné stanoviště. Jen letos ty teploty jsou už moc vysoké a kytky brzy odejdou.
      Díky a zdravím. Jitka

      Vymazat
  4. Je fajn koukat z okna na terasu.Máš ji krásnou v každém období.Co všechno se tam dá pěstovat.
    Radost pohledět.
    Jituško,měj hezké dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitu, i tvoje lodžie bývá moc pěkná, těším se na fotky. Jitka

      Vymazat
  5. No je to krása nakouknout k Tobě na terasu. Umíš krásně sladit kvítka a vytvořit jejich moc hezké společenství. Taky už pomalu, ale jistě, začínám na zahrádce laškovat s pozdním létem.
    Měj Jitko, hezké dny ! Chodím k Tobě moc ráda.
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, ono to na babí léto moc nevypadá, spíš rozžhavené žně. Snad se o víkendu trochu ochladí a příroda si oddechne.
      Těším se na tvoji květenu. Měj pěkné odpoledne. Jitka

      Vymazat
  6. Jitu, nádhera! Kochám se a doufám, že se taky inspiruji! U nás zatím vládne léto, i když zalévám jako o život a některé rostliny (třeba lobelky) to ani ve stínu nedaly... Ten truhlík - vřesy netřesk, a ten koš na stole a ... prostě umíš a máš vkus!
    Přeji hezký večer, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, předně všechno nejlepší k jmeninám. Naše zahrada je taky povadlá hlavně hortenzie mají svěšené listy, tak doufám, že zítra už zase něco naprší.
      Děkuji za milá slova, potěšily jste mně všechny. Pěkné odpoledne. Jitka

      Vymazat
  7. Jituško, ty máš nejen nádhernou zahradu, ale i terasu. Krásné, měla jsi být zahradní architekt, obdivuji. Měj pohodové dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, já dělám to, co mě baví. Architekt to, co ho živí. Myslím, že zůstanu tam, kde jsem :-)
      Děkuji a zdravím. Jitka

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře.