neděle 17. července 2022

Roláda jako pro Růženku

Recept na Maršálkovu roládu je spolehlivý, povede se vždycky. Naposled jsem ji pekla na jmeniny. Na zdobení jsem využila drobné růžičky ze zahrady a výsledek je hodně dívčí, nicméně potěšil i manžela, pro kterého byla hlavně s láskou připravena.




Růžičková roláda


Těsto:
6 vajec
100 g krupicového cukru
90 g hladké mouky
20 g kukuřičného škrobu
50 g oleje
špetka soli

Krém:
180 g zakysané smetany (1 kelímek)
2 PL lískooříškového krému (třeba Nutelly)


Ve velké míse ručním šlehačem začnu šlehat bílky, postupně přidávám cukr. Jakmile je cukr rozpuštěný, krátce a energicky metlou vmíchám žloutky a olej. Stejně pak ostatní přísady - mouku, sůl a škrob. Velký nízký plech pošplíchám vodou a napevno vystelu pečícím papírem. Těsto rovnoměrně rozetřu po celé ploše. Peču 8 minut na 245˚C. Po upečení není nutné roládu srolovat.

Zatímco plát chladne, připravím si krém. Prošlehám krém se zakysanou smetanou, už nesladím. 

Vychladlou roládu sloupnu z papíru a na horní stranu nanesu asi 2/3 krému. Začnu rolovat tak, aby nevznikly vzduchové bubliny a pomocí papíru roládu pevně utahuji. Zbylým krémem omažu povrch rolády, ozdobím malinami a květy. Před podáváním ji dám chladit alespoň na půl hodiny do ledničky.









A jen tak mimochodem: Už jednou jsem se snažila vysvětlit utažení rolády podle Maršálka. Tentokrát je to s fotopřílohou, tak snad to bude názornější.

Roládu položím zhruba do poloviny použitého pečícího papíru
 

Polovinou papíru ji přikryji.


Pomocí pravítka papír podsouvám pod roládu.


Papír, na které roláda leží, vytahuji směrem ven a horní papír pomocí pravítka vsouvám pod roládu a tím ji utahuji.  




18 komentářů:

  1. Jituško,to je zase dobrota a jak je krásně načinčaná.Máš zajímavou pomůcku,mám s roládou občas problém,měla bych to také vyzkoušet
    Měj hezké dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitu, vyzkoušej, jde to dobře.
      Díky a pěkné odpoledne přeji. Jitka

      Vymazat
  2. To je nádhera, květy jsou moc efektní. Přeji hezké dny. Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, ano udělají všechnu práci za mne :-)
      Měj pohodový nový týden. Jitka

      Vymazat
  3. Jitu, ta tady je! Růženka by opravdu zaplesala, ale ráda věřím, že si smlsli všichni!
    To utahování zkusím! Díky!
    Měj klidné pondělí, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, vyzkoušej. Utáhnutí jde dobře a funguje to.
      Pěkný večer a celý nový týden. Jitka

      Vymazat
  4. Roládička jako malovaná. To utahování zkusím !
    Měj se hezky a užívej léta !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  5. Víš co já dělám když používám pečící papír na jakýkoli plech, tedy i hluboký? Zmačkám ho v ruce a namočím ve vodě, pak vyždímu a krásně ho na plechu uhladím i na vyšší boky. Drží a nepadá zpět. Naleju na něj těsto, zaklepu plechem nebo stěrkou uhladím takže se dostane i do rohů a je to.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vendy, do hlubokých plechů nebo kulatých forem to dělám taky. Tady to není potřeba. Stačí mokrými prsty přejet po plechu, přitisknout papír a drží suprově.
      Jitka

      Vymazat
  6. Jitko, roláda je moc pěkná, ten krém ze zakysanky a nutely jsem kdysi dělala na muffiny a chutnal mi. Utahování rolády jsem (snad) pochopila až o třetím přečtení a prohlédnutí obrázků. Praxe ukáže (i když teď se na roládu v nejbližší době nechystám)
    Měj se fajn

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, utahování se nejlíp pochopí naživo. Maršálek to ukazoval v TV - mám dojem, že to bylo v Čas na TE.BE. Možná to bude někde na youtube.
      Pěkný večer. Jitka

      Vymazat
  7. Jituško, to je teda nádhera. Přímo umělecké dílo. Měj pohodový den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, och... děkuji. Ale veškeré umění za mne udělaly kytičky :-)
      Krásný večer. Jitka

      Vymazat
  8. Ta je krásná! Ještě kafíčko, prosím! :))

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše komentáře.