Recept na Maršálkovu roládu je spolehlivý, povede se vždycky. Naposled jsem ji pekla na jmeniny. Na zdobení jsem využila drobné růžičky ze zahrady a výsledek je hodně dívčí, nicméně potěšil i manžela, pro kterého byla hlavně s láskou připravena.
Růžičková roláda
Těsto:
6 vajec
100 g krupicového cukru
90 g hladké mouky
20 g kukuřičného škrobu
50 g oleje
špetka soli
Krém:
180 g zakysané smetany (1 kelímek)
2 PL lískooříškového krému (třeba Nutelly)
Ve velké míse ručním šlehačem začnu šlehat bílky, postupně přidávám cukr. Jakmile je cukr rozpuštěný, krátce a energicky metlou vmíchám žloutky a olej. Stejně pak ostatní přísady - mouku, sůl a škrob. Velký nízký plech pošplíchám vodou a napevno vystelu pečícím papírem. Těsto rovnoměrně rozetřu po celé ploše. Peču 8 minut na 245˚C. Po upečení není nutné roládu srolovat.
Zatímco plát chladne, připravím si krém. Prošlehám krém se zakysanou smetanou, už nesladím.
Vychladlou roládu sloupnu z papíru a na horní stranu nanesu asi 2/3 krému. Začnu rolovat tak, aby nevznikly vzduchové bubliny a pomocí papíru roládu pevně utahuji. Zbylým krémem omažu povrch rolády, ozdobím malinami a květy. Před podáváním ji dám chladit alespoň na půl hodiny do ledničky.
A jen tak mimochodem: Už jednou jsem se snažila vysvětlit utažení rolády podle Maršálka. Tentokrát je to s fotopřílohou, tak snad to bude názornější.
Roládu položím zhruba do poloviny použitého pečícího papíru
Polovinou papíru ji přikryji.
Pomocí pravítka papír podsouvám pod roládu.
Papír, na které roláda leží, vytahuji směrem ven a horní papír pomocí pravítka vsouvám pod roládu a tím ji utahuji.
Jituško,to je zase dobrota a jak je krásně načinčaná.Máš zajímavou pomůcku,mám s roládou občas problém,měla bych to také vyzkoušet
OdpovědětVymazatMěj hezké dny
Jitu, vyzkoušej, jde to dobře.
VymazatDíky a pěkné odpoledne přeji. Jitka
vypadá moc krásně,Sv.
OdpovědětVymazatDěkuji a zdravím, Světlano.
VymazatTo je nádhera, květy jsou moc efektní. Přeji hezké dny. Eva
OdpovědětVymazatEvi, ano udělají všechnu práci za mne :-)
VymazatMěj pohodový nový týden. Jitka
Jitu, ta tady je! Růženka by opravdu zaplesala, ale ráda věřím, že si smlsli všichni!
OdpovědětVymazatTo utahování zkusím! Díky!
Měj klidné pondělí, Helena
Helenko, vyzkoušej. Utáhnutí jde dobře a funguje to.
VymazatPěkný večer a celý nový týden. Jitka
Roládička jako malovaná. To utahování zkusím !
OdpovědětVymazatMěj se hezky a užívej léta !
Hanka
Hani, děkuji a také ti přeji pohodové letní dny.
VymazatJitka
Víš co já dělám když používám pečící papír na jakýkoli plech, tedy i hluboký? Zmačkám ho v ruce a namočím ve vodě, pak vyždímu a krásně ho na plechu uhladím i na vyšší boky. Drží a nepadá zpět. Naleju na něj těsto, zaklepu plechem nebo stěrkou uhladím takže se dostane i do rohů a je to.
OdpovědětVymazatVendy, do hlubokých plechů nebo kulatých forem to dělám taky. Tady to není potřeba. Stačí mokrými prsty přejet po plechu, přitisknout papír a drží suprově.
VymazatJitka
Jitko, roláda je moc pěkná, ten krém ze zakysanky a nutely jsem kdysi dělala na muffiny a chutnal mi. Utahování rolády jsem (snad) pochopila až o třetím přečtení a prohlédnutí obrázků. Praxe ukáže (i když teď se na roládu v nejbližší době nechystám)
OdpovědětVymazatMěj se fajn
Stáňo, utahování se nejlíp pochopí naživo. Maršálek to ukazoval v TV - mám dojem, že to bylo v Čas na TE.BE. Možná to bude někde na youtube.
VymazatPěkný večer. Jitka
Jituško, to je teda nádhera. Přímo umělecké dílo. Měj pohodový den.
OdpovědětVymazatMarti, och... děkuji. Ale veškeré umění za mne udělaly kytičky :-)
VymazatKrásný večer. Jitka
Ta je krásná! Ještě kafíčko, prosím! :))
OdpovědětVymazatKatko, kafíčko musí být, to je jasné :-)
Vymazat