pátek 22. července 2022

Nechceš cuketu?

A je to tady zas. Letos zjara to vypadalo, že dýně nebudu mít žádné. Semínka si dávala na čas. V momentě, kdy jsem zasadila cukety a hokaido od kolegyň, začaly ty mé růst jako o závod. Asi vytušily konkurenci 😊. Tím pádem mám cuket požehnaně a zdá se, že i o hokaida nouze nebude. Nastává to každoroční dilema, jak je zužitkovat. Nejčastěji je smažím v těstíčku nebo je přidávám do koláčů. Nově jsem vyzkoušela dva recepty, které nám moc chutnaly. Pokud máte stejný problém a chuť vyzkoušet něco nového, můžu doporučit.

 



Slaný koláč s cuketou

 

Těsto:
150 g špaldové mouky
100 g hladké mouky
150 g studeného másla
1 vejce
80 ml studené vody (podle mouky může být i méně)
0,5 ČL soli
 
Náplň:
1 zelená cuketa
1 žlutá cuketa
1 velká mrkev
2 vejce
1 kelímek smetany 31% (200 ml)
2 PL zakysané smetany 
100 g strouhaného sýra
1-2 stroužky prolisovaného česneku
sůl, pepř
čerstvý sekaný tymián, ale může být i sušený (do směsi a část na posypání)

Několik hodin předem, ale nejlépe přes noc, si připravím těsto. Na vále spojím všechny ingredience v hladké těsto. Zabalím je do fólie a dám odpočinout do ledničky. Já jsem je tam tentokrát nechala odpočívat dva dny.
 
Umyté cukety a mrkev nakrájím na dlouhé a velmi tenké plátky. Dobře to jde širokou škrabkou na zeleninu. Cukety neloupu, slupka udělá pěkný barevný efekt.




 
Náplň připravím prošleháním ingrediencí, sýr přidám jako poslední.
 
Koláčovou formu vymažu olejem, předehřeji troubu na 180˚C. Z těsta vyválím velkou placku, kterou přenesu do formy, vtlačím do rohů a vytáhnu ji kousek přes okraj. Povrch propíchám vidličkou a dám předpéct na 10 minut do trouby.   





Část smetanové náplně naliji na dno koláče. Koláč začnu plnit od středu. První pásek cukety smotám do ruličky a postavím do středu. Další plátky cuket i mrkev omotávám kolem středu k okraji. Líp to jde jen s cuketami a mrkev pak vložit do mezer. Mezery hotového koláče proliji zbytkem smetanové směsi a posypu sekaným tymiánem. Peču dalších 30 minut na 190˚C. Podávám lehce vychladlé se zeleninovým salátem. Chutná ale i vychlazený.









A jen tak mimochodem: Ještě tu mám jeden superrychlý recept na večeři.




Cuketový tatarák


1 větší cuketa i se slupkou bez jádřince
1 cibule pokrájená na kostičky
2 stroužky česneku posekané nadrobno
trochu oleje
2 PL plnotučné hořčice
2 PL kečupu
2 ČL sójové omáčky
0,5 ČL uzené papriky
sůl
sekaná petrželka nebo pažitka

Cuketu i se slupkou nastrouhám nahrubo. Osolím ji a nechám asi 15 minut odstát. Pak sliji a vymačkám vodu, kterou cuketa pustila.
Na pánvi s olejem osmažím cibuli, přidám na chvilku česnek a nakonec cuketu. Orestuji a dochutím zbytkem ingrediencí. Promíchám a mažu na topinky nebo opečené toasty.







17 komentářů:

  1. Nechci)))) mám a velkou. Zítra u nás bude asi tatarák...díky za recept a hezký víkend. Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, momentálně jich mám šest :-) a další jsou na cestě :-)
      Pěkný prázdninový týden. Jitka

      Vymazat
  2. Tak já bych tedy neodmítla, ale jedna už bude zase k utržení, tak raději ne :o)
    Musím se smát, hledala jsem cosi v archívu fotek a narazila jsem na podobný koláč - úplně jsem zapomněla, že jsem ho pekla a sklidil tenkrát chválu, to si pamatuji :o) Moc děkuji za připomenutí, Jitu.
    Tatarák je pro mne novinka, děkuji, ráda vyzkouším.
    Přeji příjemný víkend a moc zdravím, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, já se taky občas divím, co jsem to vlastně pekla :-) Ono v tom množství asi občas zapadne. Koláč naslano budu péct častěji a i s jinou zeleninou.
      Přeji ti pohodový poslední červencový týden. Jitka

      Vymazat
  3. Jituško, ani já bych cuketou nepohrdla, mám je ráda a na zahradě je nemám. Ten koláč vypadá zajímavě. Měj pohodovou sobotu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, já jich mám letos nad plán, ale zatím stíhám je zužitkovat. Pěkný den. Jitka

      Vymazat
  4. Úžasné recepty,mám ji ráda,dělám asi dva recepty.Tyhle neznám a tak si ráda píšu.Na tatarák z cukety mám vysloveně chuť.
    A teď ještě tu cuketu.Dostávala jsem vždy od dcery a nebo sousedky.V obchodě je ale pořád.
    Jituško,měj hezký víkend

    OdpovědětVymazat
  5. na 1 cm plátek vypocené cukety dám grilovací koření, plátek rajčete, plátek šunky a plátek sýra...zakápnu oliv.olejem, vše naskládám na pečící papír a šup do trouby pod gril...k tomu křupavá bagetka nebo toust a je to mňamka..... taky obden sklízím. Co budu dělat s hokaidem nevím, plazí se po zahradě jako chobotnice s chapadly kolem....a plno dýniček. Jedna se dokonce vypravila na větve jabloně, asi aby měla po zahradě přehled.... z Jizerek zdraví a dobrou chuť přeje Olina






    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Oli, děkuji za recept, ten určitě vyzkouším. Tento týden mám v plánu plněnou středomořskou cuketu, myslím, že na blogu taky už bude, dělám ji každý rok.
      Zdravím z Moravy - horké a vyprahlé. Jitka

      Vymazat
  6. Děkuji za recept, koláč určitě vyzkouším.

    OdpovědětVymazat
  7. Jitko, prima recepty. Nám tedy zatím cuketa jen nesměle kvete - sázela jsem sazeničku hodně pozdě, ale on zas přijde čas, kdy budu stát před otázkou téměř nerudovskou - co s ní? Já z cukety většinou dělám nákyp, griluju jí, zapékám plněnou mletým masem nebo strouhám do těsta perník. Ale každá obměna se hodí.
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, jo vidíš. Cukeťák jsem ještě nedělala - tak říkáme tomu nákypu. A ještě chci vyzkoušet nějaké jiné koláče nebo buchty.
      Tak ať ti to pěkně roste. Pěkný nový týden. Jitka

      Vymazat
  8. Cukety nějak neumím vypěstovat, asi to chce lepší zem a šikovnější ruce, přesto je od známých a kamarádů dostávám. Ten tatarák mě hodně zaujal, asi bude brzo k večeři. Zdravím 😉

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, my máme dost jílovitou půdu a roste to dobře a samo. Chce to jen vytrvat a zalívat :-) Žádná extra péče není třeba.
      Tak ať se tatarák povede a chutná. Měj se hezky. Jitka

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře.