neděle 3. dubna 2022

Tvarohovo-ovocné koláče

Tvarohové koláče u nás mají úspěch v jakékoliv variantě. Tentokrát jsem chtěla vyzkoušet novou obdélníkovou formu Gusta s vyjímatelným dnem a perforovaným povrchem. Ten by měl těsto propéct pěkně do křupava a nepřilnavá úprava zjednoduší vyklopení koláče z formy. Koláče jsem upekla rovnou dva. Jeden s višněmi z mrazáku a druhý s hruškou a pekanovými ořechy. S formou jsem spokojená, není co bych jí vytkla. Koláče se dobře propekly, daly se lehce vyjmout a stačilo ji nakonec jen opláchnout pod tekoucí vodou. 





Višňový koláč s želé (2 kusy do formy 35x11 cm)


1 balíček listového těsta 350 g
500 g višní nebo třešní 
160 g třtinového cukru
1 ČL agar - agar

250 g vaničkového tvarohu
2 žloutky
100 g cukru nebo Xylitolu
1 vanilkový pudink - prášek
100 ml mléka

Vypeckované višně povařím s cukrem asi 5 minut, pokud je potřeba podliji vodou, ale já jsem měla mražené a višně pustily hodně šťávy. Poté přecedím a šťávu si ponechám bokem.
Troubu předehřeji na 190˚C. Formu vytřu olejem nebo vystříkám olejovým sprejem. Polovinu listového těsta vyválím na tvar formy. Přenesu do formy a okraje, které přesahují, zasunu dovnitř formy a udělám je dvojité. Těsto upravím tak, aby pěkně obkreslovalo formu. 


V míse prošlehám tvaroh, žloutky, cukr, pudinkový prášek a mléko. Polovinu tvarohové směsi naliji do formy s těstem. Pokladu višně po celé ploše a peču asi 35 až 40 minut. Zkrátka do doby, kdy se okraje začnou zabarvovat dozlatova a náplň ztuhne.


Mezitím, co se koláč peče, připravím želé. Do menšího kastrolku si dám 400 ml šťávy z višní a začnu ji zahřívat. Přidám agar (což je přírodní želírující řasa - mají ji i u nás v Coopu) a rozmíchám. Krátce, asi jen půl minuty, povařím a nechám odstavené chladnout. Jakmile začne houstnout tak, aby nestékala z koláče, nanesu želé na višně a potřu mašlovačkou i okraje. Želé jsem spotřebovala asi jen z poloviny, zbytek jsem dala do skleničky a použiji je do jogurtu nebo na palačinky.
Celý koláč jsem nechala vychladnout, může se dát i na hodinu do ledničky a nakrájela na trojúhelníky.





Tvarohovo - citronový koláč s hruškami a pekany (2 kusy do formy 35x11 cm)


1 balíček listového těsta 350 g
2 velké hrušky
100 g pekanových nebo vlašských ořechů

250 g vaničkového tvarohu
2 žloutky
100 g cukru nebo Xylitolu
1 vanilkový pudink - prášek
100 ml mléka 
200 g Ricotty
citronová kůra z 1 citronu
citronová šťáva z půlky citronu

Troubu předehřeji na 190˚C. Formu vytřu olejem nebo vystříkám olejovým sprejem. Polovinu listového těsta vyválím na tvar formy. Přenesu do formy a okraje, které přesahují, zasunu dovnitř formy a udělám je dvojité. Těsto upravím tak, aby pěkně obkreslovalo formu. 
Hrušku rozkrojím na čtvrtiny, odstraním jádřinec a pokrájím na tenké plátky.
V míse prošlehám tvaroh, Ricottu, žloutky, cukr, citronovou kůru a šťávu, pudinkový prášek a mléko. Polovinu tvarohové směsi naliji do formy s těstem. Pokladu plátky hrušek a dozdobím ořechy. 



Peču asi 35 až 40 minut. Zkrátka do doby, kdy se okraje začnou zabarvovat dozlatova a náplň ztuhne.





A jen tak mimochodem: Já jsem upekla napřed višňový koláč. Do menší poloviny tvarohové směsi jsem přidala celou Ricottu a citronovou kůru se šťávou a upekla hruškový koláč. Rodina pak mohla posoudit, který je lepší. Mně chutnaly oba, ale citronový o chlup víc. 

Formu Gusta jsem koupila na mall.cz.







10 komentářů:

  1. Jituško,to jsou šikovný pekáče.A ta dobrota v nich.
    Já jsem pekla tentokrát v sobotu i v neděli.Manžel koupil jablka a hroznové víno a obojí bylo tak kyselé,že jsme do nedokázali jíst.Tak jsem v sobotu upekla štrůdl a dnes koláč s hroznovým vínem.
    Jsme na to s mužem sami,syn sladké nejí a tak jsem si nakoupila menší formy a pekáče.
    Tvoje recepty jsem si opsala budou se hodit.
    Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitu, někdy je kvalita ovoce i zeleniny tak mizerná, že se hodí jen na tepelné zpracování. Rajčata je kapitola sama pro sebe. Já zatím zpracovávám loňské zásoby z mrazáku a z uskladnění. Stále toho mám ještě dost :-)
      Tak ať se ti tento týden daří. Jitka

      Vymazat
  2. Jitu, fakt nevím, který bych si dala raději. Oba vypadají skvostně.
    Podobnou formu mám z Tchiba, není moc velká, ale peču v ní ráda, jak píšeš i ty - funguje to dobře.
    Přeji klidné pondělí a moc zdravím, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, já mám s odnímatelným dnem i velkou kulatou koláčovou formu a taky dobrá. Odpadá složité dolování dobrot z formy. V poslední době se s úžasnými formami pytel roztrhnul.
      Doufám, že se počasí už trochu umoudří a budeme si užívat dubnové sluníčko. Měj se hezky. Jitka

      Vymazat
  3. Tak zase dobroty. Obojí bych mohla. A i forma se mi líbí.
    Receptíky si uložím.
    Měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, doufám, že budeš s koláči spokojená. Z dávky se dají udělat dva menší nebo jeden větší koláč. My jsme ochutnali oba :-)
      Klidné dny nového týdne ti přeji. Jitka

      Vymazat
  4. Jitko, takovou formu jsem ještě neviděla :). A podle popisu by mne asi taky lákal víc hruškový koláč. Hrušky a ořechy mi přijdou jako geniální kombinace.
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
  5. Oba koláče vypadají luxusně, a ta forma je taková zvláštní, ale líbí se mi :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Eliss, forma je nezvyklá, ale peče se v ní moc dobře. Chystám se i na slané varianty.
      Děkuji za návštěvu a přeji příjemné jarní dny. Jitka

      Vymazat
  6. Perforovaný pekáček jsem ještě neviděla, ale s podobně odendavacím dnem mám formičky na tartaletky (už jsem v nich dlouho nic nepekla). Z koláčů mne asi víc láká ten hruškový, i když i ten ovocný vypadá moc dobře.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše komentáře.