sobota 23. dubna 2022

Květy a světy

Po dvouleté covidové pauze se v Olomouci opět koná květinová a zahradnická výstava Flora. Letos nese podtitul Květy a světy. 




V pavilonu A vznikl nový svět, ve kterém se odehrávají příběhy ze života květin a rostlin. Tématem výstavy je koloběh života rozdělený do pěti fází - klíčení, pučení, kvetení, plod a zánik. Každou fázi zastupuje jedna část expozice.














Finálním místem zastavení je centrální objekt, který ztvárňuje celý koloběh od zániku po vznik nového. Kopule jako pomyslná květina se sklání nad vodní hladinou, každou hodinu je spuštěna, kořeny se napijí z jezírka a znovu se vrátí zpět. 






Výstavní plochu pavilonu E zaplnila ojedinělá výstava Tradice s fantazií. K vidění je kolekce bonsaí starých 100 až 800 let, z nichž valná část byla přivezena z Japonska.







Vynechat by návštěvníci neměli ani Sbírkové skleníky Flory Olomouc. Palmový, kaktusový, tropický i subtropický stojí za vidění.















Celé to propojuje procházka Smetanovými sady, které svou jarní výsadbou potěší všechny milovníky květin. Výstava se koná tento týden od čtvrtka do neděle.







A jen tak mimochodem: Součástí výstavy Flora jsou hojně navštěvované zahradnické trhy. Letos chybějící tuzemské prodejce nahradila početná skupina polských prodejců. Nabídka všeho, co je na zahradě potřeba, byla opravdu velká. Ti, co odjížděli s prázdnou, byli na sebe a své sebeovládání patřičně hrdi 😊. A my ostatní jsme opět odjeli s taškami plnými radosti.

 










19 komentářů:

  1. Chtěla jsem se se vypravit, ale musím nahánět a dohánět práce na zahradě. Krásné expozice, jen co je pravda. No a jestli Poláci prodávali za polské ceny, tak se nedivím, že jsi odjížděla s plnými tašakami. Já když v Polsku kupovala kytky, byla jsem jak urvaná z řetězu. Koniklec v přepočtu za 30 Kč, zatímco tady za 90 Kč, petúnie za dvacku a mohla bych takhle pokračovat dál.... tak třeba vyjde podzimní část, tedy pokud zas nezaúřaduje kokotvir...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky doháním na zahradě, hlavně jsem ještě stříhala hortenzie, růže a další keře. Ale mám už hotovo, dokonce jsem před bouřkou i stačila pocukrovat cereritem.
      Poláci prodávali za ceny české :-( možná tak o 10-15 kč míň než cz, ale urvaná jsem tedy nebyla :-) Koupila jsem u nich dva muškáty s květy připomínající květ jabloně, těm jsem neodolala. Jo a nějaké sedum, ty měli pěkné a velké. Možná polské ceny nahodili dnes, aby to nevezli zpátky.J.

      Vymazat
    2. Tu jabloňovou pelargonii mám už leta letoucí. A se stejným plným květem ale jasně červenou taky. Obě se skvěle množí řízky, protože jsou hodně vzrůstné. Tu červenou mám zapěstovanou i jako stromek.

      Vymazat
  2. Tedy to je opravdová nádhera a ta aranžmá jsou neskutečně nádherně vytvořená. Děkuji za krásné fotografie a úžasnou podívanou. Přeji krásný sluníčkový den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, rádo se stalo a také tobě přeji pěkné odpoledne. Jitka

      Vymazat
  3. Jituško, moc děkuji za překrásně rozkvetlou reportáž!
    Užij si pohodovou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, malá víkendová radost to byla.
      I tobě přeji pěknou neděli. Jitka

      Vymazat
  4. Jituško, to je nádhera ke kochání. Pohodovou neděli.

    OdpovědětVymazat
  5. Je to nádhera.Těch krásných barev a dekorací.My jsme jezdili vždy na podobnou výstavu do Lysé nad Labem,hned jdu mrknout na jejich stránky,
    Jituško,měj se moc hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitu, v Lysé jsem nikdy nebyla, máme to tam z ruky, ale taky bych to jednou ráda viděla.
      Pěkné odpoledne. Jitka

      Vymazat
  6. Každý rok si říkám, že se sem musím vypravit. Tak děkuji za alespoň virtuální návštěvu a příští rok to doufám už vyjde "na vlastní oči":) Krásné dny přeji! Katka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Katko, pěkná je i ta srpnová Flora, ta podzimní je už tak nějak o ničem. Anebo na přelomu srpna a září rakouský Tulln. To je velká pecká a jiný level.
      Krásné jarní dny. Jitka

      Vymazat
  7. To je nádhera, až oči přecházejí)))díky za fotoreportáž. Přeji krásný zbytek neděle.

    OdpovědětVymazat
  8. Nádhera je to. Pastva pro oči i pro duši ! Díky za krásné fotky!
    Hezké dny!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, děkuji za návštěvu i milá slova.
      Přeji pěkné jarní dny. Jitka

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře.