Dnes si připravíme výborný a téměř bezpracný domácí chléb. Nevím, co by na to řekl můj děda a taťka, oba vyučení pekaři, ale toto je recept pro líné pekařky, kterým doma dojde pečivo. A dnes domácí pekárnu vytahovat nebudeme.
Domácí jednoduchý bochník chleba
1 hrnek hladké mouky
Ve velké míse napřed smíchám suché přísady a pak přidám ocet a vodu. Promíchám vařečkou až mám řidší těsto. Pomoučím, přikryji utěrkou a nechám při pokojové teplotě 12 až 18 hodin.
Druhý den těsto promíchám, opět pomoučím a nechám ještě pod utěrkou půl hodiny kynout.
Rozehřeji troubu na 230˚C. Jakmile je nahřátá, vložím na půl hodinu litinový nebo nerezový hrnec, ve kterém budu chléb péct. Hrnec je prázdný a suchý. Potom do něj pomocí stěrky vyklopím těsto, upravím do bochníku, posypu kmínem, přiklopím pokličkou a peču 30 minut.
Pak poklici sundám, snížím teplotu na 220 a peču ještě asi 20 minut až povrch zezlátne. Po vytažení nechám chvilku zchladnout, lehce vyklopím a přenesu na mřížku, aby vychladnul zcela.
A jen tak mimochodem: Chléb je dobrý sám o sobě, ale my jsme si k němu dali sýrové šneky.
Sýroví šneci
200 g plátků šunky
to mě láká...Sv.
OdpovědětVymazatDěkuji, Světlano.
VymazatJitko, já jsem pekařka nejen líná, ale i netrpělivá, takže chleba, co kyne 12 hodin, jsem ještě nezkoušela. Ale vypadá fakt lákavě. Sýrovou roládu znám, jen už jsem ji dlouho nedělala, ani nevím proč.
OdpovědětVymazatHezký den
Stáňo, on kyne 12 hodin, ale ani o něm nevíš :-)
VymazatPěkný týden. Jitka
Chleba máš jako vysoustruhovaný. Láká mne to, zkusit ho. Sýrovou roládu jsem tedy už dlouho nedělala, nějak jsem na ni pozapomněla, takže určitě ji v nejbližší době udělám.
OdpovědětVymazatMěj se hezky!
Hanka
Hani, roláda je hodně zjednodušená verze té rozvalovací a moc nám chutnala.
VymazatPěkné dny ti přeji. Jitka
Jituš,chleba určitě vyzkouším.Jinak dělám sýrovou roládu podobně.Není nic pro mě chutnějšího,jak doma upečený chleba.Sýrovou roládu jsem už dlouho nedělala a tak děkuji za připomenutí.
OdpovědětVymazatMěj se hezky
Jituško, nám tato kombinace domácího chleba a rolády moc chutnala. Je to bezva občerstvení. Za pár korun a je toho dost.
VymazatPěkný nový týden. Jitka