pondělí 6. července 2020

Osmnáct




Je to neuvěřitelné, jak ty děti rychle stárnou. Před chvilkou jsme vozili miminko v kočárku a najednou je slečna plnoletá. Když jsme ji vedli poprvé do školky, museli jsme to jít rozdýchat do kavárny, ty tři roky tak rychle utekly a už jí začaly školní povinnosti. Dnes si už vybírá univerzitu. No jo, co naděláme. Jedna etapa končí a jiná začíná. Těšíme se na ni a přejeme Magdalence krásnou a šťastnou dospělost.



Na tuto výjimečnou oslavu s naší rozvětvenou rodinou jsem upekla 18 mini Pavloven. Některé byly ty základní se šlehačkou a ovocem, jiné tyto cappuccinové a pak pár citronových a kakaových. Každou jsem ve finále ozdobila zápichem s fotografií naší dcerky, co rok, to jeden dortík. Snědly se všechny a z fotek je teď průřezové fotoalbum.


Mini Pavlova


Základ na 1 bílek:
1 bílek asi 30 g
50 g cukr krupice
0,3 lžičky vinného octa
0,5 lžičky kukuřičného škrobu (Gustin)

Já si dávám bílky průběžně do krabičky zamrazit do mrazáku. Je dobré si na krabičku poznamenat počet bílků. Pak už stačí jen rozmrazit a šlehat. 

Na mini Pavlovy jsem použila 6 bílků na 6 dortíků. 




Mně se osvědčilo šlehat bílky pokojové teploty se špetkou soli téměř až do tuha, pak natřikrát přidat cukr a dál šlehat. Když mám pocit, že je cukr už rozpuštěný, lehce vmíchám ocet a kukuřičný škrob. Na plech s pečícím papírem udělám buď jeden velký nebo čtyři menší kopečky a upeču. Velkou Pavlovu peču na 150˚C 60 minut. Po hodině pečení troubu vypnu a v zavřené troubě nechám vychladnout. Mini Pavlovy jsem pekla na stejnou teplotu také 60 minut, ale pak jsem pootevřela trouba (pootevření jsem jistila korkovým špuntem od šampáňa) a nechala takto vychladnout jen 15 minut. Pavlova pak je po povrchu křupavá a uvnitř krémová.



Citronová Pavlova


Místo vinného octa dám citronovou šťávu a kůru z 1 citronu. Ostatní je stejné. Hotovou Pavlovu potřu krémem Lemon curd (recept je tady) a kopcem šlehačky. Dozdobila jsem ještě borůvkami.



Kakaová Pavlova


Ušlehám základní Pavlovu, do které jako poslední přidám dvě lžíce dobrého kakaa holandského typu. Lehce zamíchám, aby se vytvořilo mramorování. Dám na plech a ještě trochu posypu kakaem a vidličkou vytvořím kakaové víry. Upečené dortíky ozdobím pařížskou šlehačkou, malinami a čokoládovými čočkami.



A jen tak mimochodem: V rámci oslav jsme ještě stihli představení v brněnském Městském divadle Splašené nůžky. Velmi nás toto neobvyklé představení pobavilo. Herci předvedli úžasné výkony, i když se často navzájem odbourávali. 
V kadeřnickém salonu se odehraje vražda a policisté se s pomocí publika snaží událost zrekonstruovat a odhalit pachatele. Víc prozrazovat nebudu, pokud budete mít možnost a chuť se od plic zasmát, běžte se podívat a zapátrat spolu s brněnskými detektivy, kdo bude tentokrát vrahem.




18 komentářů:

  1. Jitko, krásně jste si užili oslavu, jo, letí to letí. Mini Pavlovy vypadají náramně, také je občas peču a jsou tak jedlé. :o)
    Měj prima týden. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, děkuji za návštěvu a také ti přeji pěkný víkend. Jitka

      Vymazat
  2. Jituško, tohle je tedy hodně důležitá oslava! Nádhera! Magdalence moc gratuluji a přeji ji, ať do dospělého života vykročí pravou... Pavlovy jsou parádní, peču je často a vždycky je to úspěch!
    Moc zdravím, přeji hezké dny, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, děkuji za přání, vyřídím :-)
      Pavlova je taková jistota, nenáročná a moc dobrá.
      Měj krásný víkend. Jitka

      Vymazat
  3. Jo a divadlo - tohle přestavené s maličko jiným názvem - Bláznivé nůžky se hraje v Pardubicích už roky.
    I my jsme se nasmáli...
    Pa, H.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V Brně už se taky hraje nějaký rok a viděla jsem, že je hrají i v Praze.
      J.

      Vymazat
  4. Přidávám se Magdalence k přání krásné a šťastné dospělosti.Vnuk měl osmnáctiny v únoru.Teď nás čeká v srpnu oslava nejmladší vnučky,bude ji 11.Musím si někam napsat mini Pavlova,vždy zapomenu,co jsem chtěla dělat a dělám něco jiného.Přitom ji máme všichni rádi a navrch ovoce,to musí být velká dobrota.Teď jsem nějak opomněla se podívat do programu divadla a to představení bych docela ráda viděla.Třeba bude i u nás.
    Jitu,měj hezké dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, děkuji za přání a držím palce ať se vše podaří.
      Měj se hezky. Jitka

      Vymazat
  5. Jitko, ať vám dcera dělá dál radost a jí hodně štěstí. Pavlovy máš nádherné.
    Hezké dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, děkuji za přání i milá slova. Krásný večer. Jitka

      Vymazat
  6. Jituš, panebože, pamatuji ji asi jako školkovou. A za chvíli už dospělá.. jak to letí. tak ať Ti dělá jen samou radost a je šťastná. Pavlovu taky miluji. měj se Dana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Danuško, užívej si dětí, protože než se naděješ jsou velcí a fuč :-)
      Přeji vám pěkný víkend. Jitka

      Vymazat
  7. Jituško, pěkná oslava a pěkné "prostřeno". Tak ať ti dcera přináší jen radost.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, děkuji za přání a přeji ti radostné dny s vnoučaty. Jitka

      Vymazat
  8. Jo Pavlova bych si dala. Naše mladá je dělá vynikající. pracovala v cukrárně a má to v malíku. Je to fakt dobrota. Máš to moc pěkné a oslava se jistě vydařila. to mojí nejstarší vnučce už je 26...Tak té tvé přeji hodně štěstí a zdraví v životě dospělých.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, tak to je prima, že máte v rodině cukrářku, to se hodí.
      Děkuji za přání a zdravím tě. JItka

      Vymazat
  9. Velká gratulace k dospělosti:-)
    Dezert jsem ještě nikdy nezkoušela. Na blogu je všude a mám na něj čím dál větší chuť. I díky tobě a tvým variacím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, na Pavlově je super, že ji můžeš obměňovat a vždycky se povede trochu jinak. Klidně se do ní pusť, povede se vždycky.
      Pěkný víkend. Jitka

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře.