čtvrtek 12. března 2020

Citronový chlebíček s polevou a Lemon curd

Když mě moji chlapi vyvezli na zámek na kamélie, upekla jsem jim za odměnu citronový chlebíček. Měla jsem ještě nasyslené citrony ze Sorrenta, tak jsem je aspoň smysluplně využila. V tomto receptu jsem citrony použila hned několikrát, kombinovala jsem několik různých receptů a výsledek by osvěžující moučník, který v létě určitě zopakuji.



Letošní první fialky

Citronový chlebíček s polevou a Lemon curd


Chlebíček:
2 celá vejce
200 ml mléka
200 g krupicového cukru (použila jsem 200 g Xylitolu)
125 ml oleje
1 ČL citronové šťávy
1 ČL citronového extraktu (já mám od dr. Oetker)
kůra ze dvou citronů

Toto vše prošlehám a postupně přidávám promíchané:
200 g špaldové hladké mouky
špetku soli
2 ČL prášku do pečiva
100 g kandované citronové kůry (citronát)

Vliji do vymazané chlebíčkové formy (používám olej ve spreji) a peču na 175˚C asi hodinu. Po upečení nechám 15 minut vychladnout a lehce vyklopím na mřížku. Po částečném vychladnutí potřu citronovou polevou a pocákám Lemon curd (citronovým tvarohem).

Citronová poleva:
100 g cukru
2-3 PL citronové šťávy

Vymíchám dohladka.

Lemon curd:
3 žloutky
40 ml citronové šťávy  
40 g krupicového cukru
30 g másla

Vše kromě másla dám do mísy a za míchání metličkou ohřívám ve vodní lázni do teploty asi 75˚C. Potom nechám trochu zchladit a vmíchám máslo. Tento výborný citronový krém by měl být hustý asi jako puding.





Hotový Lemon curd prodává Tesco, Marks&Spencer a někdy i Lidl.

A jen tak mimochodem: Aby bylo jasno, že jsem přes citrony maniak, přikládám následující fotku mých oblíbených šatů. Zabodovala jsem s nimi v toskánském San Gimignanu, kde jsou obchody plné citronových suvenýrů. Téměř jsem se mezi nimi ztratila. Kouzlo nechtěného.      



Přeji všem v těchto podivných dnech hodně zdraví, klidu, optimismu a inspirace. Máme sice nouzový stav, ale musíme věřit, že se brzy vše v dobré obrátí.

  

16 komentářů:

  1. Jitko, hezky tematicky laděný článek :). Chlebíček vypadá zajímavě a šaty jsou krásné..
    Měj se pěkně

    OdpovědětVymazat
  2. Jituško, doladěno do posledního detailu. Tak bych se vrátila do San Gimignana, ochutnávala bych tvou citronovou buchtičku a toulala se těmi úžasnými uličkami. Jen ty šaty, ty by mi chyběly, jsou moc hezké!
    Měj pohodový den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko,
      po Itálii se nám bude moc stýskat. Myslím na ně a věřím v brzký dobrý konec všech těch nepříjemností, kterými si právě Itálie a my všichni procházíme.
      Naděje umírá poslední.
      Jitka

      Vymazat
  3. Jituško, krásné šaty, mám taky jedny citronové. Recept zajímavý, hezký víkend, pokud možno. Dana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Danuško, tak to se domluvíme a společně, citronově vystajlovány vyrazíme do štatlu.
      Tobě taky.
      Jitka

      Vymazat
  4. Šaty s takto vosím pasem jsou neskutečně sexy, nositelka si může dovolit několik plátků výtečného dezertu.
    A nám ostatním nezbude než vzít hrábě, rýč a makat, venku svítí slunce :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Simi, to víš, na figuríně vypadá suprově všechno. Je fakt, že jsem si šaty letos ještě nezkoušela, tak možná taky dojde na nějaký ty kostky másla :-)
      Pěkný večer.
      Jitka

      Vymazat
  5. Jituš,děláš mi chutě a protože se vždy snažím rodinu něčím sladkým překvapit,hlavně vnučky,tak si recept opisuji a díky.Šatičky jsou moc krásné a hned mi připomněly,že jsem podobné měla.Sice to nebyly citronky,ale asi žluté květy.Šila je moje babička,byla švadlena,látku jsme koupily na Libereckých výstavních trzích.Chodila jsem asi do devítky a měla jsem je moc ráda.
    Hezký víkend

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, já taky vzpomínám na staré šaty, které jsem zdědila po mamce, byly těmto moc podobné a nosila jsem je ráda až do rozpadnutí.
      Pokud možno klidný večer.
      Jitka

      Vymazat
  6. S citronovým chlebíčkem jsi mi udělala chutě. :-D Šaty jsou parádní.
    Vzpomněla jsem si na své toulky San Gimignanem a na úžasné místní víno Vernaccia, které tam má dokonce své muzeum. Je to prý nejlepší italské bílé víno. :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Víno Vernaccia jsme zakoupili a na vánoce ochutnali. Bylo opravdu moc dobré. Příště (doufám, že se do San Gimignana ještě někdy podívám) si u Dondoliho koupím zmrzlinu s touto příchutí. Vloni jsem neměla odvahu.
      Pěkný večer.
      Jitka

      Vymazat
  7. Šaty jsou moc pěkné, stejně jako lákavý chlebíček. Zatím se odhodlávám vyzkoušet ten klasický, banánový..

    www.az-budu-velka.blog.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Banánový mám také v plánu, tak snad to brzy vyjde.
      Klidný večer.
      Jitka

      Vymazat
  8. Jituško, šaty jsou nádherné. Věřím, že jsi byla obdivována. Zákusek vypadá slibně - určitě vyzkouším. Přeji ti hezký večer. Iva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivo, v San Gimignanu se mně moc líbilo a neodolala jsem a koupila si kuchyňskou zástěru s citrony. Jsem fakt citronový fanda. Kyselejší chuť mám v moučnících ráda.
      Pěkný večer.
      Jitka

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře.