pondělí 20. července 2020

Ledňáky s hvězdičkou

I když by mohl být letos svařák nazván letním drinkem č. 1, mám tady dva recepty vonící milovanou Itálií, které se hodí k těm pár prosluněným dnům. Jsou pro dospělé, tedy alkoholické. 
Aperol a já nebyla láska na první pohled. Trvalo mně pár let, než jsem mu přišla na chuť. Už delší dobu jsem měla v merku aperolové ledňáky a konečně jsem vyzkoušela recept od Katky Kočičkové, který je jednoduchý a výsledek velmi osvěžující, tedy za předpokladu, že si dám jen jeden.
Ti, kteří v létě navštívili sever Itálie, mohli ochutnat Bellini koktejl, který jsem také vyzkoušela a je to příjemná změna. Allora ... jdeme na to.



Aperol Spritz ledňáky


3-4 velké pomeranče
50 g krupicového cukru
2 lžíce vody
90 ml aperolu
90 ml prosecca

Škrabkou na brambory jsem ze dvou pomerančů oloupala kůru - jen tu oranžovou část. V rendlíku jsem na mírném ohni rozpustila cukr s vodou na sirup. Pak jsem vložila proužky kůry a nechala přikryté vychladnout.
Z pomerančů jsem vymačkala šťávu tak, aby jí bylo 300 ml. Přes sítko jsem ji nalila do džbánu, přidala cukrový sirup (už bez kůry), aperol a prosecco. Promíchala jsem a nalila do nanukových formiček. Do každé jsem ještě na ozdobu přidala půl tenkého kolečka pomeranče, umístila "dřívko" a dala zamrazit do mrazáku - na stojato, aby se drink nevylil. Zamrazit stačí pár hodin. Abych si usnadnila vytažení, formu jsem polila teplou vodou.




Bellini koktejl


2 ploché bílomasé broskve
1 láhev prosecca

Broskve jsem dala na pečící papír do misky a upekla jsem je na 180˚C asi 25 minut doměkka. Po zchladnutí jsem je svlékla ze slupky a najemno rozmixovala na pyré. 


Do vysoké skleničky na sekt jsem dala 1 lžíci broskvového pyré a zalila proseccem. Poměr by měl být asi 1 díl pyré a 2 díly prosecca. Pokud se místo prosecca pyré zalije šampaňským, vznikne tzv. královské Bellini.




A jen tak mimochodemRecept na koktejl Bellini byl dlouho přísně střežen majitelem legendárního benátského Harry baru. Nakonec, když Guiseppe Cipriani viděl, co všechno se za Belliniho koktejl vydává, recept uvolnil. V jeho proslaveném baru tento koktejl popíjel Hemingway, Chaplin, Rothschild, Onassis, Hitchcock i Woody Allen. A teď my 😀 ... doma.






20 komentářů:

  1. Tak Jituš,já téměř nepiju,ale to ,co jsi namíchala bych si asi dala.Znám aperol.U sestry nám ho namíchala neteř s šampaňským a na to,že nepiju mně to moc chutnalo.
    Opisuji si,protože,když přijdou děvčata na návštěvu mohla bych je překvapit.
    Měj hezké dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, nanuky z aperolu je takové nečekané pohoštění a pro děvčata ideální.
      Pěkný víkend. Jitka

      Vymazat
  2. Jitko, ty tedy zmrzlinuješ :). I když mne by lákal víc ten koktejl.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, jo ... už mám plný mrazák :-) A to mám v plánu ještě nějaké zmrzky na vyzkoušení. Nevím, kam to budu dávat :-)
      Měj se hezky. Jitka

      Vymazat
  3. Ano, ano, když jsem si v Benátkách před mnoha lety Bellini poprvé dávala, dostala jsem ho i s tímto výkladem...
    Je pravda, že to doma občas šidím broskvovým džusem z krabice...
    Jituško, dala si sem dvě milované, v létě oblíbené dobroty. Aperovlové nanuky musí být skutečně pecka, jen jedno mi trochu chybí - horký letní večer. To bych si je teprve vychutnala...
    Děkuji a přeji hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, horké letní večery na terase mně taky chybí. Se skleničkou prosecca nebo aperolem. Momentálně venku bouří a večer je to na mikinu. Snad se srpen pochlapí a ukáže nám nějaký ten teplotní rekord :-)
      Přeji ti krásný večer s milovanými. Jitka

      Vymazat
  4. Já jsem svůj alkoholový sortiment zúžila jen na kvalitní šampus.
    Dám si i prosecco, tím výčet končí.
    Už jsem si své vypila a rána mám ráda s čistou hlavou, ono to při vstávání ve 4 ani jinak nejde :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Simi, já vstávám po páté a je to tááák těžké. Piju decentně, tak jako my fšecy na Moravě :-)
      Ale, nepochopím, jak si někdo může dát panáka na napravení :-)
      Tak na zdraví!

      Vymazat
  5. Jituško, já míchané nápoje nepiju. Jako Moravák zůstávám u suchého vína či šampusu, ale vypadá to hezky. Měj pěkný den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, i my Moraváci si občas víno můžeme vylepšit, že? :-) Ale je pravda, že dobré víno, prosecco nebo šampaňské je škoda něčím "vylepšovat".
      Krásný víkend. Jitka

      Vymazat
  6. Ó, Aperol spritz (já když slyším nebo říkám to slůvko spritz,špric, vždycky si vzpomenu na to, jak se u nás doma říkalo když si malé děcko nadělalo do kalhot, že si tam špriclo)... tak tomu jsem přišla na chuť okamžitě. Co se týče Beliini, to origoš jsem si ještě nedělala, ale Avanti v jeho ovocné řadě má krom Aperolu v nabídce i broskev, což je vlastně ono Bellini. A to je parádní.... jen je docela málo k sehnání. Pěkně vychlazené v mrazáku...mňám

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vendy, tak to se musím někde podívat, ještě jsem takové Avanti nikde neviděla, ale je fakt, že tuto značku nesleduju. Vzpomínám si jak jsme si s holkama ve Španělsku vylepšovaly ovocem Sangriu. Pilo se to výborně, ráno už to bylo horší :-)
      Měj klidný večer. Jitka

      Vymazat
  7. Nutně potřebuji formičky na ledňáky, tuhle dobrotu musím vyzkoušet:-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud můžu poradit, lepší jsou ty plastové než silikonové. Líp drží tvar a nic se nevylije. Nebo i misky jsou fajn. Co se mně nevešlo do ledňáků, dala jsem zamrazit do plastových misek.
      Tak ať chutná. Jitka

      Vymazat
  8. Božská mana a Itálie k tomu))))...to je kombinace rovnou pro mě))))

    OdpovědětVymazat
  9. Super dobrůtky. V teplých letních dnech osvěží a večer dodají dobrou náladu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, je to tak. Jen to nepřehánět :-)
      Krásný večer. Jitka

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře.