Aperol a já nebyla láska na první pohled. Trvalo mně pár let, než jsem mu přišla na chuť. Už delší dobu jsem měla v merku aperolové ledňáky a konečně jsem vyzkoušela recept od Katky Kočičkové, který je jednoduchý a výsledek velmi osvěžující, tedy za předpokladu, že si dám jen jeden.
Ti, kteří v létě navštívili sever Itálie, mohli ochutnat Bellini koktejl, který jsem také vyzkoušela a je to příjemná změna. Allora ... jdeme na to.
Aperol Spritz ledňáky
3-4 velké pomeranče
50 g krupicového cukru
2 lžíce vody
90 ml aperolu
90 ml prosecca
Škrabkou na brambory jsem ze dvou pomerančů oloupala kůru - jen tu oranžovou část. V rendlíku jsem na mírném ohni rozpustila cukr s vodou na sirup. Pak jsem vložila proužky kůry a nechala přikryté vychladnout.
Z pomerančů jsem vymačkala šťávu tak, aby jí bylo 300 ml. Přes sítko jsem ji nalila do džbánu, přidala cukrový sirup (už bez kůry), aperol a prosecco. Promíchala jsem a nalila do nanukových formiček. Do každé jsem ještě na ozdobu přidala půl tenkého kolečka pomeranče, umístila "dřívko" a dala zamrazit do mrazáku - na stojato, aby se drink nevylil. Zamrazit stačí pár hodin. Abych si usnadnila vytažení, formu jsem polila teplou vodou.
Bellini koktejl
2 ploché bílomasé broskve
1 láhev prosecca
Broskve jsem dala na pečící papír do misky a upekla jsem je na 180˚C asi 25 minut doměkka. Po zchladnutí jsem je svlékla ze slupky a najemno rozmixovala na pyré.
Broskve jsem dala na pečící papír do misky a upekla jsem je na 180˚C asi 25 minut doměkka. Po zchladnutí jsem je svlékla ze slupky a najemno rozmixovala na pyré.
Do vysoké skleničky na sekt jsem dala 1 lžíci broskvového pyré a zalila proseccem. Poměr by měl být asi 1 díl pyré a 2 díly prosecca. Pokud se místo prosecca pyré zalije šampaňským, vznikne tzv. královské Bellini.
A jen tak mimochodem: Recept na koktejl Bellini byl dlouho přísně střežen majitelem legendárního benátského Harry baru. Nakonec, když Guiseppe Cipriani viděl, co všechno se za Belliniho koktejl vydává, recept uvolnil. V jeho proslaveném baru tento koktejl popíjel Hemingway, Chaplin, Rothschild, Onassis, Hitchcock i Woody Allen. A teď my 😀 ... doma.
Tak Jituš,já téměř nepiju,ale to ,co jsi namíchala bych si asi dala.Znám aperol.U sestry nám ho namíchala neteř s šampaňským a na to,že nepiju mně to moc chutnalo.
OdpovědětVymazatOpisuji si,protože,když přijdou děvčata na návštěvu mohla bych je překvapit.
Měj hezké dny
Jitko, nanuky z aperolu je takové nečekané pohoštění a pro děvčata ideální.
VymazatPěkný víkend. Jitka
Jitko, ty tedy zmrzlinuješ :). I když mne by lákal víc ten koktejl.
OdpovědětVymazatStáňo, jo ... už mám plný mrazák :-) A to mám v plánu ještě nějaké zmrzky na vyzkoušení. Nevím, kam to budu dávat :-)
VymazatMěj se hezky. Jitka
Ano, ano, když jsem si v Benátkách před mnoha lety Bellini poprvé dávala, dostala jsem ho i s tímto výkladem...
OdpovědětVymazatJe pravda, že to doma občas šidím broskvovým džusem z krabice...
Jituško, dala si sem dvě milované, v létě oblíbené dobroty. Aperovlové nanuky musí být skutečně pecka, jen jedno mi trochu chybí - horký letní večer. To bych si je teprve vychutnala...
Děkuji a přeji hezký den, Helena
Helenko, horké letní večery na terase mně taky chybí. Se skleničkou prosecca nebo aperolem. Momentálně venku bouří a večer je to na mikinu. Snad se srpen pochlapí a ukáže nám nějaký ten teplotní rekord :-)
VymazatPřeji ti krásný večer s milovanými. Jitka
Já jsem svůj alkoholový sortiment zúžila jen na kvalitní šampus.
OdpovědětVymazatDám si i prosecco, tím výčet končí.
Už jsem si své vypila a rána mám ráda s čistou hlavou, ono to při vstávání ve 4 ani jinak nejde :-)
Simi, já vstávám po páté a je to tááák těžké. Piju decentně, tak jako my fšecy na Moravě :-)
VymazatAle, nepochopím, jak si někdo může dát panáka na napravení :-)
Tak na zdraví!
Jituško, já míchané nápoje nepiju. Jako Moravák zůstávám u suchého vína či šampusu, ale vypadá to hezky. Měj pěkný den.
OdpovědětVymazatMarti, i my Moraváci si občas víno můžeme vylepšit, že? :-) Ale je pravda, že dobré víno, prosecco nebo šampaňské je škoda něčím "vylepšovat".
VymazatKrásný víkend. Jitka
Ó, Aperol spritz (já když slyším nebo říkám to slůvko spritz,špric, vždycky si vzpomenu na to, jak se u nás doma říkalo když si malé děcko nadělalo do kalhot, že si tam špriclo)... tak tomu jsem přišla na chuť okamžitě. Co se týče Beliini, to origoš jsem si ještě nedělala, ale Avanti v jeho ovocné řadě má krom Aperolu v nabídce i broskev, což je vlastně ono Bellini. A to je parádní.... jen je docela málo k sehnání. Pěkně vychlazené v mrazáku...mňám
OdpovědětVymazatVendy, tak to se musím někde podívat, ještě jsem takové Avanti nikde neviděla, ale je fakt, že tuto značku nesleduju. Vzpomínám si jak jsme si s holkama ve Španělsku vylepšovaly ovocem Sangriu. Pilo se to výborně, ráno už to bylo horší :-)
VymazatMěj klidný večer. Jitka
Nutně potřebuji formičky na ledňáky, tuhle dobrotu musím vyzkoušet:-).
OdpovědětVymazatPokud můžu poradit, lepší jsou ty plastové než silikonové. Líp drží tvar a nic se nevylije. Nebo i misky jsou fajn. Co se mně nevešlo do ledňáků, dala jsem zamrazit do plastových misek.
VymazatTak ať chutná. Jitka
Božská mana a Itálie k tomu))))...to je kombinace rovnou pro mě))))
OdpovědětVymazatEvi, jen to italské sluníčko nám k tomu chybí, že?
VymazatJitka
nanuky lákají..Sv.
OdpovědětVymazatSvětlo, děkuji. J.
VymazatSuper dobrůtky. V teplých letních dnech osvěží a večer dodají dobrou náladu.
OdpovědětVymazatJaruško, je to tak. Jen to nepřehánět :-)
VymazatKrásný večer. Jitka