pondělí 13. dubna 2020

Naše jiné Velikonoce

Když jsem bydlela u rodičů na slovácké vesnici, velikonoční svátky byly vždycky událost. V domě jsme byly tři holky "na vdávání", takže se o velikonočním pondělí u nás dveře netrhly. Mrskáči chodili ve velkých skupinách a už se z dálky ohlašovali zpěvem moravských písniček.
Když jsem se vdala do města, Velikonoce tu byly jiné. Bez tradic, bez zpěvu, jen pár dětí přišlo na koledu. 
A letos je to zase jiné, klidné. Jen ranní přepadovka v kuchyni ... ale to je nutnost ... abychom neuschly.




I když jsou všechna ta omezení, nehodlala jsem na jarní svátky rezignovat a dělala jsem všechno, co bylo v mých silách, abychom si společné Velikonoce užili.

S radostí jsem zdobila doma i venku.









Pekla jsem perníčky, linecké, ...




... mazance i beránka s mascarpone. Syn ho tedy označil spíš za beranidlo, byl ho opravdu pěkný kousek.






Stihli jsme zajít na hřbitov, nakoupit v zahradnictví bylinky, dokončit jarní práce na zahradě a snad si i trochu odpočinout. 

V pondělí syn trval na tradici, kdy mu velikonoční zajíček (manžel) schová na zahradě vajíčka a on je musí najít. Už je velký, ale stejně ho to stále baví a nakonec musí povolat posily, aby mu pomohly to poslední vajíčko dohledat. Taky tradičně.
Já se každoročně těším na pondělní snídani. Je to pro mě stejně důležitá událost, jako štědrovečerní večeře. V klidu snídáme mazanec a povídáme si. Letos navíc kluci nemuseli spěchat vymrskat babičku a sousedky.







A jen tak mimochodem: Na letošních velikonočních svátcích mně opravdu vadila ta izolovanost od rodiny. Ještě se nestalo, abychom se všichni nesešli, nepopovídali si, kluci si nezasloužili mrskut. Letos mazanec místo mě, dodala mamce Česká pošta. Z toho je mně smutno. 



  

18 komentářů:

  1. Jituš, musíme to vydržet.
    Měli jste doma ale krásné Velikonoce.
    Měj se co nejlépe.Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, musíme! To výletování a cestování mně ale chybí čím dál víc.
      Pěkný večer.
      Jitka

      Vymazat
  2. Jituš,to je taková nádhera.Všechno jsi měla perfektně připravené a nazdobené.Já to odflákla i když mám Velikonoce ráda.Ale,že jsem věděla,že nepřijdou holčičky od syna ani dcera s rodinou,aby nás třeba nějak neohrozili,tak jsem sice výzdobu udělala,i pár vajec nabarvila,něco upekla,ale v celém sídlišti byl nezvyklý klid.Žádní koledníci,žádné návštěvy,všichni doma.Co naděláme.
    Měj hezké dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, je to bez rodiny smutné. A zvlášť pro prarodiče bez vnoučků. Vidím to na mé mamce. Už aby to bylo za námi.
      Klidný večer.
      Jitka

      Vymazat
  3. Jitu měla jsi to super. My jsme také zůstali sami a tak jsem to moc neřešila. Na stole čerstvé květiny, vajíčka a čokoládové figurky. Syn se navečer zastavil a tak si figurky pro děti i většinu vajicek, odvezl. My
    sladké moc nemusíme a děti to potěší. Také se rodina nesešla jako každý rok. Společně jsme se neviděli od Vánoc. Jen syn, který bydlí tady ve městě, tak k nám chodí a v neděli jsme se stavili u nich na zahradě, abychom je aspoň pozdravili. Přesto mi přišlo, že město bylo o víkendu plné lidí, většinou chatařů a chalupářů i přesto, že byly obchody zavřené. Měj krásné a pohodové dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaro, stačí malá výzdoba a udělá to taky radost. Nechci se doma litovat a rezignovat.
      Krásný večer.
      Jitka

      Vymazat
  4. Nikdy jsem necítila větší odstup od rodiny, milých a přátel jako letos.
    Jsem v té roli člověka, který je od rána do večera mezi stovkami cizích lidí, kolik je mezi nimi nakažených, kolik zdravých netuším, je to jako ruleta.
    Mohu si dovolit být sobec, nemůžu.
    Tak mi nezbývá než se těšit na ty příští, že zůstanou voňavé, veselé a tradiční jako jsou na tvých fotkách, tam cítím sváteční atmosféru, nádhera.
    A přeju, od srdce.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Simi, budeme se těšit na příští jarní svátky, snad už budou tradiční. Syn se s kamarády postavil omezením čelem a holky půjdou vymrskat v červnu. Nechtějí se o to nechat ochudit. Souhlasím.
      Hodně zdraví a pevné nervy.
      Jitka

      Vymazat
  5. Jituško, na fotkách je jasně vidět, že si dělala všechno, co šlo. Kochám se, moc se mi líbí nejen tvé pečení, ale i krásné a vkusné dekorace. Zaujal mě i ten obraz s háčkovanou krajkou... Musím se usmívat, i naše děti, dávno dospělé trvají na tradicích... Přes všechno to snažení a chystání zůstává trochu smutek... mám to stejně!
    No nic, budeme se snažit a držet dál!
    Moc tě zdravím, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, háčkovaný obraz mám moc ráda. Je z Fleru. Mám takových obrazů - neobrazů několik.
      Je fajn, že nás ty naše děti drží nad vodou. Jsme spolu moc rádi. Babičkám to všechno musíme vynahradit později.
      Přeji pohodový večer a pevné zdraví.
      Jitka

      Vymazat
  6. Jituš, taky jsme to měli poklidné. Všechno má něco do sebe, tedy bez toho viru samo. Máš pěkně napečené, jsi šikulka :-). Dana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Danuško, děkuji. Však ty jsi taky šikovná. Všechno jsem viděla :-)
      Pozdravuju do Brna.
      Jitka

      Vymazat
  7. Jitko, ráda jsem nakoukla k vám domů i do vašich tradic. Máš krásně nazdobenou domácnost, já letos zdobila jen ta lehce. Děti už jsou pryč a pro nás dva už nějaká velká výzdoba nemá cenu. Uvidíme za rok, až skončí ta omezení.
    Perníčky máš krásné, líbí se mi zajíček s bílým ocáskem. :o)
    Přeji hezké dny. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, zajda je můj favorit :-)
      Já zdobím pro rodinu, ale občas mám dojem, že si všimnou, až je upozorním. Takže to dělám vlastně pro sebe :-) Baví mě to a dělá mně to radost.
      Pěkný týden.
      Jitka

      Vymazat
    2. Jituš, máš můj hluboký obdiv za všechny ty kulinářské výtvory. :-D
      Já letos Velikonoce trochu sabotovala. Upekla jsem mazance, velikonoční věnec a uvařila to, co na Velikonoce běžně vařím. Ale nebarvila jsem vajíčka, nebylo pro koho. I když mě manžel pomladil pomlázkou, vejce by stejně nejedl, protože ho prý dusí. Nedělala jsem ani venkovní výzdobu, jen trochu přizdobila byt. Velikonoce byly jiné. Kontakty jen po telefonu a pár slov se sousedy přes plot.
      Místo svátků jsem se činila na zahradě, na počítač nebyl čas. A na nějaké slavení nebyla nálada.
      Měj hezké jarní dny. A.

      Vymazat
    3. I když ty letošní Velikonoce byly jiné než jsme zvyklí, přinesly zase klid, nebylo potřeba se stresovat, že to ještě není a to ještě nemám. Každý si to udělal tak, jak chtěl a nemusel brát ohled na návštěvy a koledníky. Taky dobrá zkušenost.
      Alenko, myslím, že jste měli také pěkné svátky a upéct mazance a věnec to už chce trochu umu a času.
      Pozdravuji. Jitka

      Vymazat
  8. zajíček je krásný...všechno je hezké,mám ráda velikonoce,Sv.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Světlo, já taky. Vánoce, Velikonoce, narozeniny, cokoliv co je potřeba slavit. Je to součást života a život se musí oslavovat.
      Krásný den.
      Jitka

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře.