Italský citronový koláč
Těsto:
300 g hladké mouky
1/2 kypřícího prášku do pečiva
150 g změklého másla
150 g moučkového cukru
1 žloutek a 1 celé vejce
citronová kůra ze 2 citronů
Náplň:
400 ml mléka
100 ml citronové šťávy (asi 2 citrony)
5 žloutků (mělo by to být 100 g)
100 g krupicového cukru
40 g hladké mouky
1 menší vanilkový lusk nebo vanilkový extrakt
Na ozdobení:
plátky mandlí 1 vejce
Na vále ze všech přísad vypracuji hladké těsto, které zabalím do folie a nechám v ledničce asi 30 minut odpočinout.
Poté těsto rozdělím na dvě poloviny a každou vyválím do velikosti dna dortové formy. Tu vymažu olejem a polovinu těsta předpeču v troubě asi 15 minut na 180˚C.
Náplň: Dám svařit mléko s vanilkovým luskem. V míse vyšlehám žloutky s cukrem, přidám mouku a za stálého míchání přilévám vařící mléko (bez vanilkového lusku). Vrátím do hrnce od mléka a za stálého míchání metličkou povařím. Krém zhoustne a teprve potom přidám teplou citronovou šťávu. Stále míchám a znovu povařím.
Hustý citronový krém naliji na předpečený plát a druhým, nepředpečeným, plátem těsta krém přikryji. Ten ještě potřu rozšlehaným vejcem a posypu plátky mandlí. Koláč dám dopéct ještě asi na dalších 30 - 40 minut při stejné teplotě.
A jen tak mimochodem: Na přelomu února a března vrcholí v Mentonu na francouzském Azurovém pobřeží Citrusové slavnosti. Na přípravu tohoto velkolepého festivalu se každoročně spotřebuje téměř 150 tun citrusového ovoce, které je naaranžováno na alegorických vozech a se vší parádou představeno návštěvníkům na slavnostním korze.
Koláč vypadá lahodně a já ho příležitostně vyzkouším. :-D
OdpovědětVymazatU nás se po něm jen zaprášilo, moc nám chutná :-)
VymazatPěkný večer.
Jitka
Jituš,dort vypadá báječně a určitě i tak chutná.Můj děda byl cukrář a ke každému výročí nám dělal se setrama citronový dort a v něm byl úžasný citronový krém.Když jsme byly mladý,tak jsme se o recept nezajímaly a teď se po něčem podobném marně pídíme.Tvůj koláč vyzkouším,třeba najdu co hledáme.
OdpovědětVymazatMáš to všechno krásně nafocené.
Měj hezké dny
Jitko, taky je mně teď líto, že jsem s babičkou víc nepekla a víc se toho nenaučila. Aspoň, že se ke mně dostal její sešitek s recepty.
VymazatDěkuji za pochvalu, od Tebe to moc potěšilo.
Krásný večer.
Jitka
A jen tak mimochodem...dala bych si...italské citrony i tu mňamku z nich:-)))
OdpovědětVymazatEvi, ještě tady nějaké mám .... :-)
VymazatJitko, koláč se ti moc povedl, hned bych kousek ochutnala. Přiznám se, že ani netuším, jak tato mňaminka může chutnat. A máš ji krásně nafocenou. :o)
OdpovědětVymazatPřeji krásné dny. D.
Dášo, chuť křehkého těsta je stejná, ale krému je celkem jiná. Hodně připomíná Lemon curd, jestli znáš?
VymazatTaké přeji krásné jarní dny. Jitka
Ty hade z Ráje !!!
OdpovědětVymazatŽe se ani trochu nestydíš, takové krásné fotky a taková delikatesa !
Jak mám zhubnout ? Jak má odhodit kostky ?
Miluji Itálii a její dezerty, takže až v září pojedu na Sicílii, já se u tohoto dezertu vyfotím :-)
Simono, z jednoho kousku nikdo nepřibral. Teda asi ani nezhubl, ale jsme jenom lidi, noné?
VymazatMám heslo: Jedno potěšení denně!
Simi, tak vydržať. A budu se těšit na fotku.
To je zajímavý moučník. Nakyslé citronové chutě mám ráda, tak by mi nejspíš chutnal...
OdpovědětVymazatHezký den
Stáňo, byl dobrý, citronový krém chutnal výborně.
VymazatPěkný večer.
Jitka
Jituško, vypadá náramně! Mám ráda italské moučníky, vlastně nejen ty :o)
OdpovědětVymazatPřeji hezké dny, Helena
Helenko, mám to stejně. Nemusím ty načančané zákusky z cukrárny, ale dobrému domácímu koláči neodolám.
VymazatKrásný večer.
Jitka
Jitu to vypadá báječně. Úplně mám na to chuť. Jsi šikovná.
OdpovědětVymazatJáro, děkuji. Peču spíš jednoduché koláče, tento je tedy na přípravu trochu náročnější, ale zvládne to každý.
VymazatKlidný večer.
Jitka
Tak ten vypadá opravdu lákavě, nedržet dietu, hned bych ochutnala! :-)
OdpovědětVymazatLucka z Seriouszone
Lucko, na dietu to tedy právě není. Ale ... mám na blogu i recept na Skyramisu a to je dobrota prudce dietní.
OdpovědětVymazatPěkný večer.
Jitka