úterý 10. března 2020

Rájecké kamélie - V zámeckém skleníku

Domovina kamélií je v Japonsku a Číně. V těchto zemích se najdou keře staré i 600 let. Jméno kaméliím dal brněnský Jezuita, botanik Jiří Josef Kamel, který v 17. století zasvětil svůj život botanickému bádání na Filipínách. Kamélie japonská je přímá příbuzná kamélie čínské tedy čajovníku, čaj si z ní ale nedělejte.




Do Evropy se kamélie dostaly v 18. století, ale až v následujících stech letech se z ní stala dominantní květina. Proslavila ji vévodkyně du Barry, která si květy kamélií ozdobila šaty. Rázem se z ní stala módní květina, kterou evropská šlechta začala pěstovat ve svých zámeckých sklenících. Její obliba trvala až do poloviny 20. století, kdy se změnil způsob vytápění v obytných místnostech. Ústřední topení kamélie rády nemají a pěstování v našich přetopených bytech je téměř nemožné. Snesou spíš -5˚C než +20˚C, je to tedy chladnomilná rostlina, která by se měla pěstovat ve stinných zimních zahradách, verandách nebo chladných chodbách. Jejich zemina se musí udržovat stále vlhká. Za dobrou péči se tato zimní růže odvděčí krásnými, křehkými květy, které se objevují od Vánoc do března. Vybrat si můžeme z 60 tisíc odrůd v barevné škále od bílé, přes růžovou až po červenou. Nádherné jsou varianty melírované či puntíkované. Ve své domovině kamélie dorůstají do výšky až 25 metrů, ale velmi dobře snáší řez a dají se bez problému tvarovat. Důkazem jsou například živé ploty z kamélií nebo krásné bonsaje.  









A jen tak mimochodem: V rájeckém zámeckém zahradnictví se tomuto nádhernému keři věnují už téměř padesát let. Vzácná sbírka kamélií sem byla dovezena v roce 1973 z Průhonic u Prahy. Většinu z 85 dovezených keřů, starých 15 let, se podařilo dopěstovat až do současnosti. Dnes sbírka čítá již 400 odrůd, z nichž byly některé vyšlechtěny bývalým zámeckým zahradníkem Janem Dvořákem. 
Po prohlídce zámku a procházce zámeckým parkem doporučuji návštěvu zámeckých skleníků s rozkvetlými keři kamélií a ti odhodlaní si mohou i malý keřík zakoupit. 


Zámecký skleník Rájec nad Svitavou, jezírko

Zámecký skleník Rájec nad Svitavou, rozkvetlé keře kamélií


Zámecký skleník Rájec nad Svitavou, rozkvetlé keře kamélií

8 komentářů:

  1. Jitko, já si až u tvých fotek uvědomila, že vlastně kamélie znám jen podle jména, ale spojit s podobou květu si je neumím. Tak jsem si aspoň rozšířila obzory. Jsou moc pěkné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, jsou to krásky, ale choulostivé na zacházení.
      Pěkné dny.
      Jitka

      Vymazat
  2. Skvostné, minulý rok na jaře jsem byla v podobných sklenících v Německu a málem mne ta krása zabila.
    Je to dokonalost sama, variabilita květů, velikost rostlin, neskutečná podívaná.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Simi, je to skutečná podívaná, dokonce se nenudil ani můj pánský doprovod.
      Pohodové dny.
      Jitka

      Vymazat
  3. Nádhera, Jituško! Velká nádhera!
    Obrovský strom kamélie měla manželova babička, po její smrti ještě několik let žila přemístěna, ale dobře jí to neudělalo...
    Měj krásný den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, jsem ráda, že jsme se v neděli urvali a jeli se na zámek podívat. Teď už je všechno zavřené.
      Klidné dny.
      Jitka

      Vymazat
  4. Kamélie jsou opravdu nádherné. Jednu jsme měla, ale v bytě pro ni nejsou vhodné podmínky pro pěstování a bohužel mi zašla. Přeji krásné a klidné dny. J.

    OdpovědětVymazat
  5. Járo, proto jsem si žádnou nekoupila. Výběr byl veliký, ale nelíbilo by se jí u nás.
    Klidný večer.
    Jitka

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše komentáře.