neděle 15. března 2020

Mr. Etiketa

Kdysi, když byla dcera ještě na základní škole, jsem jí na Vánoce koupila knihu Ladislava Špačka Tereza. Od té doby ho má moc ráda, sleduje jeho pořady o etiketě v televizi a dokonce si letos vybrala etiketu jako téma své seminární práce. O etiketě se toho musela dost dozvědět, vypracovat dotazníky, rozdat je napříč věkovými skupinami a vyhodnotit je. 
Když si všimla inzerce na vystoupení pana Špačka, týkající se právě etikety, nemohli jsme nejít. A musím říct, že jsme nelitovali a ani nikdo z plného sálu. Pan Špaček je stále šarmantní a charismatický muž, který dokázal dvě hodiny v plném nasazení o etiketě nejen poutavě vyprávět, ale pravidla prokládal inteligentním humorem, že ani nevíme, jak ten čas uběhl. My jsme se jím prosmáli. 


Pan Ladislav Špaček ochotně podepisovat své knihy, fotil se se zájemci, po jeho knihách se jen zaprášilo. Byl nesmírně milý a příjemný. Kontaktovala jsem ho před vystoupením e-mailem. Měla jsem na něj prosbu, se kterou mně velmi ochotně pomohl a náš tajný plán vyšel. Děkuji za tak vstřícný přístup.  



Pondělní představení jsme si maximálně užili a to jsme ještě netušili, že od druhého dne bude vše jinak. Děti zůstanou doma ze škol a akce nad 100 a později 30 osob budou zakázány. Včera zavřeli obchody, restaurace, hranice. Jedná se o celorepublikové karanténě. Těžko říct, co nám přinesou další dny a jak se s tím srovnáme. Myslím, že my Češi a Moraváci jsme bojovníci, hrdinové i ilegalita, někdy nám to trvá dvacet let, než se dílo podaří, ale nevzdáváme se a ve šťastné konce věříme dál.
  

Až se situace uklidní a budeme žít zase normální život, pokud bude možnost, nenechte si pořad Etiketa není věda utéct. Je to velmi příjemně strávený večer a umět se slušně chovat, se hodí vždycky.

   
A jen tak mimochodem: Přála bych vám vidět, jak při odchodu v šatně VŠICHNI muži pomáhali dámám do kabátu.  


9 komentářů:

  1. Mám pana Špačka také ráda. Je kultivovaný, inteligentní a milý. Krásná kombinace.
    Akci jste stihly s dcerou opravdu v minutě dvanácté. :-D
    Muže u šatny bych také moc ráda viděla.

    OdpovědětVymazat
  2. To je úžasný článek. Pana špačka mám také ráda a myslím, že jeho pořady by měli být povinné pro naši mládež, kde ta nejtvrdší sprostá slova jsou používána jako když se řekne "chléb s máslem" a strašlivě mi to vadí. Je krásné, že jste si akci užily. My už teď nebudeme moci asi ani na procházky. Syn nás denně kontaktuje, jestli nepotřebujeme nakoupit, ale sami mají starostí víc než dost. Vnoučata zůstala doma, ale už jsou velká, tak to není žádná katastrofa. Přeji celé rodině krásné a pohodové dny. Jára

    OdpovědětVymazat
  3. Jituš, tak to si měla štěstí. já taky v pátek stihla ještě nakoupit pár knížek v knihkupectví (pro děti i pro sebe) a v sobotu už bylo zavřeno. Pan Špaček je gentleman každým coulem. Mělo by se to vyučovat ve škole. Holt, Jituš, budeme o to víc makat na zahradě :-). Přeji Ti a Tvé rodině, ať ve zdraví přečkáte. Dana

    OdpovědětVymazat
  4. Jitko, to musel být skvěle strávený čas a potkat se s panem Špačkem zase úžasný zážitek. Stihly jste to opravdu za pět minut dvanáct. A tak věřím, že máte na co vzpomínat.
    Přeji krásné dny. D.

    OdpovědětVymazat
  5. V této uspěchané a zrovna (ne)galantní době by si ho měl každý moc dobře nastudovat :-)
    Poklidné dny. Eva

    OdpovědětVymazat
  6. Jituško, ráda věřím, že to byl krásný večer. Mám pana Špačka moc ráda, je to velice milý a inteligentní člověk. Víc takových!
    Přeji pokud možno klidné dny, Helena

    OdpovědětVymazat
  7. Ono ta galantnost ve společnosti je, ale v náporu všedního dne zůstává upozaděná.
    Hlavně muži, když něco potřebují, když nás balí, když jsme poutavé, jsou galantní okamžitě.
    Druhou stranou mince je skutečnost, že i my ženy máme leckdy veliké mezery a neumíme se k vzniklé situaci postavit.
    Pana Špačka obdivuji, je to gentleman s vybraným chováním a je skvělé, že se tímto oborem někdo zabývá.

    OdpovědětVymazat
  8. Pana Špačka mám ráda a jeho pořád musel být velmi zajímavý.Vždy zjišťuji,co věcí neznám.
    Jituš,měj pokud možno klidné dny

    OdpovědětVymazat
  9. Děkuji všem za milé komentáře a přeji hodně zdraví do dalších dní.
    Jitka

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše komentáře.