čtvrtek 19. března 2020

Dva víkendové recepty podruhé

Na únorovou víkendovou oslavu jsem připravovala tyto dvě dobroty, tak třeba vám přijdou taky někdy vhod.






Tiramisu je u nás doma stálice, kterou připravuji většinou s dlouhými piškoty. Toto je taková slavnostnější varianta. Na korpus používám můj osvědčený dortový korpus, jen jej tentokrát peču v hlubším, větším plechu. Krém jsem si z různých receptů upravila pro naši chuť. Je tam celkem málo cukru, ale nám to takto vyhovuje. Přisladit se dá vždycky, ale není to nutné.
Druhý recept jsem zkoušela poprvé. Tyto křupavé ořechy jsem ochutnala na oslavě kolegových kulatých narozenin a moc nám všem chutnaly. Musím říct, že příprava je jednoduchá a měla jsem co dělat, abych zachránila na focení alespoň malou mističku oříšků.


Řezy na plech tiramisu



Korpus
4 vejce
240 g cukru krupice
150 ml oleje
100 ml vroucí vody
250 g hladké mouky (může být i špaldová)
1 prášek do pečiva

Krém
4 žloutky
2 lžíce rumu nebo rumového aroma
60 g  moučkového cukru 
2 kelímky (500 g) mascarpone
1 kelímek 33% smetany na šlehání

V menší míse ušlehám bílky s polovinou cukru.
V druhé větší míse ušlehám do pěny žloutky s druhou polovinou cukru. Postupně přidávám olej, vodu a mouku s práškem do pečiva. Na závěr lehce vmíchám sníh z bílků. 
Plech vyložím pečícím papírem a vliji těsto. Peču v předehřáté troubě na 150˚C. 

Mezitím si připravím krém. Prošlehám žloutky, cukr a rum do úplného rozpuštění cukru. Přidám mascarpone, opět prošlehám a nakonec přijde ušlehaná šlehačka, tu už jen stěrkou lehce vmíchám.

Vychladlý korpus rozříznu na dva pláty a oba na řezu pokapu silnou kávou (na 2 dcl vody 2 lžičky rozpustné kávy). Vrstvím korpus, krém, korpus a zase krém. Horní krémovou vrstvu posypu kakaem (např. holandským). Dám do ledničky a druhý den podávám. Řezy se mnou cestovaly, proto jsem je kvůli transportu vrátila do plechu s víkem, jinak to není nutné.  






Skořicové ořechy



1 bílek
500 g vlašských nebo pekanových ořechů (já jsem měla jen 300 g a taky ok)
125 g krupicového cukru
půl lžičky soli
1 lžička skořice

K bílku přidám 1 lžíci vody a ušlehám sníh. Ve sněhu obalím ořechy a po vyndání je obalím ve směsi cukru, soli a skořice.
Ořechy rozložím na plech s pečícím papírem a peču 1 hodinu na 120˚C. Během pečení třikrát prohrábnu, aby se ořechy stejnoměrně opekly. Po vychladnutí se mohou podávat.

A jen tak mimochodem: Z uvedených surovin na tiramisu se dá připravit také dort tiramisu. Jen korpus se upeče v kulaté dortové formě a po upečení se prokrojí dvakrát až třikrát. 




16 komentářů:

  1. Jen co bude vhodné se družit, jako oslavný prostředek bych mohla použít.
    Děkuji za recept, ukládám a mlaskám :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Simi, doufám, že brzy bude možnost zase něco slavit, třeba vítězství nad tím svinstvem.
      Pěkný víkend.
      Jitka

      Vymazat
  2. Jitko, tiramisu mám moc ráda, ale na plech jsem ho nikdy nepekla. Opisuji recept a někdy vyzkouším.
    Ořechy vypadají lákavě, ale do těch nevím, jestli se pustím.
    Přeji pohodové dny. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, ořechy můžeš vyzkoušet jen z malého množství, ale je to návykovka, tak bacha.
      Klidný večer.
      Jitka

      Vymazat
  3. Jituš,děláš mi na noc velké chutě.Tiramisu mám hrozně ráda,ale co já sladkého ráda nemám,ani nevím.
    Skořicové ořechy je velká dobrota a kdo neochutnal o hodně přichází.Děláme si to s vnučkama,když nás hodní mlsná.Ořechy máme doma pořád a je to hned hotové.
    Měj hlavně pohodové dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, jsem na to stejně. Taky se u sladkého musím krotit.
      Hodně zdraví do dalších dní.
      Jitka

      Vymazat
  4. Jitko, ty ořechy vypadají zajímavě. Tiramisu dělám hodně zřídka z piškotů, ale na nějakou akci pro větší počet lídí by se tohle v podobě řezů možná hodilo víc.
    Hezké dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, je to jednoduché a rychlé. Tento krém jsem zkoušela několikrát a nakonec jsem skončila u této verze.
      Měj pěkný víkend.
      Jitka

      Vymazat
  5. Jituško, tiramisu jsem zatím vždycky dělala jen klasiku, na plech je dobrý typ, když je hodně mlsných pohromadě :o)
    A ořechy, ty občas dělám a jsem skutečně vynikající!
    Měj hezké a hlavně zdravé dny, Helena

    OdpovědětVymazat
  6. Máš to moc hezké a určitě dobré. Já tiramisu nedělám. Manžel ho nerad a já sama se raději sladkému vyhýbám. Ale recept je zajímavý. Jsi šikulka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Járo, tak to je manžel první člověk, který nemá rád tiramisu :-)
      Klidný večer.
      Jitka

      Vymazat
  7. Oba recepty vypadají báječně a já tiramisu rozhodně vyzkouším. :-D Muž má v dubnu svátek, tak ho překvapím. Nikdy jsem ho nedělala, ale často mi kus dala sousedka, jejíž zeť byl Ital. Píšu to v čase minulém, už to budou dva roky, co sousedka nečekaně odešla. A já od té doby tiramisu neměla.
    Hezký den :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já dělám tiramisu několikrát za rok, v létě často ovocné, to mají děti radši.
      Buďte zdraví a v pohodě.
      Jitka

      Vymazat
  8. Mňam. mňam.....šijeme, pečeme.....doufám, že ta karanténa nebude moc dlouhá.
    Přeji hodně zdraví a poklidné dny. Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, doufám taky, ale dnešní zprávy mě dostaly. Na nějaké velké cestování si budeme muset nejspíš pěkně počkat.
      Pěkné odpoledne.
      Jitka

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře.