pátek 27. března 2020

Babiččin táč co dům dal

Recept na tento výborný jednoduchý táč mám od manželovy maminky. Peče jej roky a já už taky. V této koronavirusové době jsem jej pekla už po několikáté, aby rodina nestrádala, když mají homekancl a homeškolu. Všechny ingredience mám buď ve spížní skříni nebo v mrazáku. I máslo a tvaroh.
Táč je čtyřvrstvý a dělá jej to velmi měkoučký. Vydrží i několik dní bez ledničky, aniž by chuť utrpěla.


Babiččin táč co dům dal


200 ml mléka
150 ml oleje
2 vajíčka
50 g krupicového cukru (nebo Xylitolu či podobné náhrady cukru)
200 g polohrubé mouky (používám špaldovou)
1 celý kypřící prášek do pečiva
čerstvé nebo rozmrazené ovoce

Napřed ve větší míse promíchám mléko, olej, vajíčka a cukr. Když je cukr rozpuštěný, přidám mouku s práškem do pečiva. Těsto naliji do vyššího plechu velikosti 23 x 32 cm, který jsem vyložila pečícím papírem. Na těsto pokladu ovoce, já jsem použila rozmrazené švestky a rybíz.

250 g tvarohu (lepší je vaničkový, ale dá se použít i kostka nebo vážený)
2 lžíce moučkového cukru nebo náhrady za cukr

Osladím tvaroh. Kopečky tvarohu pokladu mezi ovoce a připravím si drobenku.


Drobenka:
80 g polohrubé mouky
50 g másla
50 g moučkového cukru
podle druhu ovoce přidám někdy skořici, kokosovou moučku, mandlové lupínky apod.

Drobenku nanesu na táč a peču asi hodinu na 170˚C.





A jen tak mimochodem: Přidávám ještě recept na jednoduchou pomazánku z medvědího česneku. Tady u nás v lese neroste, ale mám jej asi třetím rokem na zahradě. Je jeho sezóna, která rychle skončí, takže musíme využít každý vitamín k posílení imunity.


Pomazánka z medvědího česneku


1 balení sýru Cottage
1 balení Lučiny nebo Paloučku
hrst listů medvědího česneku
trochu panenského olivového oleje
asi 2 lžíce sušených rajčat v oleji

Pomazánka jde dělat ručně, ale v mixéru je to otázka 3 minut. Takže ... napřed dám do mixeru nebo food processoru listy medvědího česneku s olejem a rozmixuji na kaši. Přidám Palouček a opět promixuji. Nakonec přijde Cottage a rajčata, ty už jen velmi krátce promixuji nebo se můžou pokrájet nadrobno a vmíchat. Mažu na dobré pečivo, může být i opečené v toustovači.


  


17 komentářů:

  1. Jituš,samé dobroty.Teď,když jsou chlapi doma,tak pořád peču,občas sladké,ale hlavně pečivo.Včera jsem pekla tvoji tvarohovou buchtu se sněhovou peřinkou.Moc nám chutnala,je lehká a není tak sladká.Akorát jsem ji neměla tak vysokou,dala jsem na velký pekáč a tak asi proto.Nafotila jsem a dám později také na blog.
    Měj hezké dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, já dávám na takový středně velký, hlubší plech a vyjde pěkně vysoká. A peču a vařím taky teď hodně.
      Pěkný večer.
      Jitka

      Vymazat
  2. Táč vypadá lákavě, ale tento recept neznám. Ovšem buchtu "co dům dal" také občas peču a je výborná.
    No a pomazánku s medvědím česnekem bych někdy chtěla ochutnat, ale on u nás nikde v okolí neroste a ani na zahradě ho nemám, Vlastně nevím, ani jak chutná.
    Přeji fajn dny. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dašo, chutná hooodně česnekově. Já ho propašuju i do rizota, k masu, k těstovinám. Jen jej mám málo, teprve se rozrůstá.
      Krásný večer.
      Jitka

      Vymazat
  3. To je gastronomický nášup))))
    Už se musím krotit....pracovat z domova a pořád něco nejíst fakt nezvládám))))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, je to boj, že? :-)
      Já lítám do práce, takže to jde.
      Pěkný večer.
      Jitka

      Vymazat
  4. Ten "Táč" já mu říkám olejový koláč, tak i ten s tvarohem a ovocem peču také. Jsou to dobroty. Pomazánku neznám a určitě někdy vyzkouším, Jen až nám syn dělá větší nákupy
    a většinou někde v řetězcích. Tady sice máme malý krámek kam mohu jít nakoupit, ale mají jen to nejnutnější a nemůžu si moc vymýšlet...Vypadá to všechno perfektně. Přeji Ti Jituš krásné a pohodové dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaro, děkuji za návštěvu blogu.
      Je to teď komplikovaná situace. Medvědí česnek u nás mívají i v zelenině, tak třeba ...
      Klidný večer.
      Jitka

      Vymazat
  5. Škoda, že nemám medvědí česnek, pomazánky mám ráda a tahle vypadá velmi lákavě.
    A pokud jde o koláč, musím se podívat, jestli nemám v mrazáku jště zbytek švestek, že bych ho vyzkoušela. Ikdyž bych asi neměla - protože jak píše Eva, homeoffice v kombinaci se (v podstatě) zákazem vycházení se s konzumací koláčů moc neslučuje ;-)
    Hezké dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, klidně nahraď cukr a jeden kousek ke kávě linii neohrozí :-)
      Pěkný večer.
      Jitka

      Vymazat
  6. Jituš, oba recepty vypadají velice lákavě. Táč udělám někdy v budoucnu, včera jsem zpracovala tvaroh do lineckého koláče. Mražené ovoce mám, ostatní ingredience také. Výhodou je to, že s do něj používá prášek do pečiva. Droždí je stále nedostatkové zboží.
    Medvědí česnek mám na zahradě a teď ho používám téměř do všeho.
    Hezké dny A.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I já se snažím zpracovat zásoby z loňska, mražené i kompotované.
      Klidný večer.
      Jitka

      Vymazat
  7. Jituško, ty nás zásobuješ takovými dobrotami! Ochutnala bych koláč i pomazánku. Na česnek jsem ještě nešli, roste nedaleko, ale lidí tam bývá opravdu hodně.
    Přeji hezkou sobotu, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, já teď v podstatě nedělám doma nic jiného než vaření a pečení. Baví mě to a je to i fajn relax.
      Klidný večer.
      Jitka

      Vymazat
  8. Jsem na sladké, ale dnes bych si dala tu pomazánku, fotografie je nafocena lákavě, je k sežrání.
    Krásnou a pohodovou neděli přeji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Simi, já mám ráda sladké i slané a asi nejvíc kyselé :-)
      Jsem všežravec.
      Pěkný večer.
      Jitka

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře.