středa 26. února 2020

Rakousko - Bavorsko

Ráda bych vás pozvala na další rakouské putování, které jsem absolvovala jako účastnice zájezdu. Nevyhledávám tento typ cestování, ale jela jsem na poslední chvíli jako náhradník, za cenu, které se nedalo odolat.


Neuschwanstein

Tentokrát začneme poněkud netypicky v Bavorsku. V blízkosti rakouských hranic se totiž nachází tři významné bavorské památky, pod kterými je podepsaný bavorský král Ludvík II. Bavorský, bratranec rakouské císařovny Sissi. 
Ludvík II. byl poněkud atypický král, moc nevládl, za svoji 22-letou vládu podnikl jen jednu cestu po Bavorsku, vládu přenechal ministrům a raději se věnoval umění, které mohutně podporoval. 
Byl to výstřední podivín, o jehož orientaci se vedly dohady. Se sestrou Sissi Sofií byl třikrát zasnoubený, ale vždy zasnoubení zrušil a nikdy se neoženil. Především vztah s hudebním skladatelem Richardem Wagnerem byl vyčerpávající, hlavně finančně. Ludvík II. platil Wagnerovi horentní sumy za opery, vyplácel mu šlechtickou rentu a trpělivost ministrům přetekla ve chvíli, kdy žádal výstavbu vlastního divadla. Ludvík Wagnera podporoval i po té, co byl vyhnán z Bavorska. 
Tento snílek a fantasta byl zcela odtržený od reality. Nejvíce energie věnoval výstavbě svých zámků, kterými se chtěl vyrovnat svému velkému vzoru, francouzskému králi Ludvíku XIV. Bohužel neměl jeho politické schopnosti, ani finanční možnosti. Stavby byly neúměrně nákladné, překročily více než 3x původní rozpočet a dodnes nejsou dokončené.
Nákladný život, neustálé žádosti o finanční podporu pro dostavbu zámků a především počínající duševní nemoc znervózňovaly bavorskou vládu. Už Ludvíkův bratr Otto byl v mládí prohlášen za duševně chorého. Kapka trpělivosti přetekla, když Ludvík po ministru financí požadoval prodej Bavorska a koupi nové země někde v jižní Americe. Vláda nechala vypracovat fingovaný lékařský posudek o Ludvíkově zdravotním stavu. Doktoři krále ani neviděli, ale na základě tohoto posudku ministři Ludvíka II. prohlásili za nesvéprávného, zatkli ho a nechali převézt na zámek Berg, kde byl za tři dny nalezen mrtvý na břehu jezera i se svým lékařem. Dodnes se spekuluje, zda šlo o sebevraždu, vraždu nebo o nešťastnou náhodu. Toliko historie a nyní se pozveme k Ludvíkovi na návštěvu. 

Jako první jsme navštívili zámek Herrenchiemsee, ležící na stejnojmenném ostrově na Chiemském jezeře. Na ostrov se dá dostat velkou výletní lodí.


Chiemsee, Klosterkirche na ostrově Frauenchim

Předlohou tohoto zámku byl zámek ve Versailles. Samotný Ludvík zde strávil jen pár dní. Zámek je dokončený částečně, nedodělaných je 50 místností. Je obklopen parkem s fontánami, stejně jako ve Francii. Interiéry jsou vybaveny jen v jednom patře. Omračující je vstupní vestibul obložený mramorem a 75 m dlouhá zrcadlová síň.   


zámek Herrenchiemsee

park zámku Herrenchiemsee

park zámku Herrenchiemsee


Pokračovali jsme na zámek Linderhof, jediný dokončený zámek za Ludvíkova života. Je menší než ostatní megalomanská díla a pouze čtyři místnosti zámku jsou opravdu funkční. 


zámek Linderhof

Zámek obklopuje velký 50-ti hektarový park s množstvím menších staveb a různých parkových úprav. Je tady např. Venušina jeskyně, Maorský stánek, Marocký pavilon, Hundingská chýše, Gurnemanzova ermitáž - inspirace Wagnerovými operami Valkýra a Parsifal.  


zahrada zámku Linderhof

Linderhof, Hudební pavilon

Linderhof, vodní partie, císařská lípa stará 300 let

Linderhof, Venušina grotta (jeskyně)

Linderhof, Marocký pavilon


Linderhof, Marocký pavilon - interier s pavím trůnem


Linderhof, Vodní kaskáda s Neptunovou kašnou

Tento zámek, asi díky menší velikosti, ale především krásné krajinné zahradě, se mně líbil nejvíc.


A borec nakonec ... Neuschwanstein. Tento romantický Disney hrad je nefotografovanější hrad v Německu a nejspíš i v celé Evropě. Zámek vypadá pohádkově v každém ročním období, obzvlášť kouzelný je v zimě. Nabízí nádherné výhledy na okolní Alpy a jezera, bohužel má ale poněkud smutný příběh.


Zámek Neuschwanstein

Ludvík pro svůj hrad našel místo, kde dokonale propojil architekturu s přírodou. 


Zámek Hohenschwangau
Na zámku Hohenschwangau vyrůstal a dobře znal místní krajinu. Zámek Neuschwanstein, který vypadá jako středověký hrad, nechal postavit, stejně jako ostatní zámky, výhradně pro sebe, na místě dvou zřícenin hradů, které střežily důležitou cestu Via Claudia z Augsburgu přes Tyrolsko do Itálie. Inspirací pro samotnou stavbu byly opět Wagnerovy opery s mýtickou tématikou. Ještě před dokončením však Ludvík tragicky zahynul a proto je zámek dostavěný jen částečně, některé části jsou v hrubé stavbě nebo nejsou dokončené vůbec. Král tady nakonec prožil jen 172 dní.


Dole u jezera je parkoviště, vpravo na kopečku zámek Hohenschwangau.

Turisté po zaparkování na parkovišti u jezera Alpsee se kolem zámku Hohenschwangau vydávají po asfaltové cestě do kopce k zámku. Japonci se tedy nechávají vyvézt kočárem, takže je dobré trochu dávat pozor. Při příchodu k zámku - hradu jsme byli ohromeni velikostí stavby. Je to dílo sice monumentální, ale tak nějak stylově poslepované, co se Ludvíkovi zrovna líbilo. 


Zámek Neuschwanstein



Turisté jsou vpouštěni do hradu v předem určených časech, kdo se opozdí, má smůlu. Na velké prohlížení není moc času, vše je na minutu naplánované a čekají už další skupiny. Audio průvodce je nabízen i v češtině.  

Ludvík měl rád technický pokrok a svůj středověký hrad vybavil například tekoucí teplou i studenou vodou, výtahem na pokrmy, telefonem i ústředním topením. Okna byla na hradě (světe div se) zasklená, ale aby středověká iluze byla dokonalá, nechal Ludvík skleněné tabule zapustit přímo do kamene. 


Zámek Neuschwanstein, kuchyně s vodovodem a odsavačem par

Z interiéru zaujme nejvíc trůní sál, králova ložnice a hudební sál. V trůním sále není tedy trůn, na který už nezbyly peníze. V ložnici je obrovská vyřezávaná králova postel, ve které nikdy nespal. Ve velkém hudebním sále se nikdy nehrálo ani netancovalo. Suma sumárum v Lednici nebo na Hluboké toho uvidíte víc a opravdu s nějakou historickou hodnotou. Tady byly ceněné novogotické řezbářské práce vedle s až kýčovitým vybavením. 

Z okna jídelny je vidět rokle horské říčky Pöllat s 45 m vodopádem a most Marienbrücke. Když jsem tu hrůzu viděla, zapřisáhla jsem se, že na ten most nevlezu. A co myslíte, samozřejmě že vlezla. Odsud jsou totiž ty nejkrásnější fotky hradozámku.

Zámek Neuschwanstein, výhled na rokli a most Marienbrücke 

Marienbrücke, zájem o foto byl tedy velký, ale vyplatilo se počkat.
Zámek Neuschwanstein, jako z cukru.


A jen tak mimochodem: Labutě, tyto nádherné ptáky, si Ludvík II. velmi oblíbil. Zasvětil jim svůj hrad Neuschwanstein (Nový labutí kámen), vyzdobil jimi interiéry komnat hradu, je jich tam přesně 200. Labuť byla také erbovním zvířetem pánů ze Schwangau.


Zámek Hohenschwangau

Obyvatelka Linderhofu







17 komentářů:

  1. Děkuji za úžasnou reportáž s krásnými fotkami. :-D Znám pouze zámek Herrenchiemsee, ostatní bohužel ne. Bavorskem většinou projíždíme cestou na jih a zase zpět a na památky tolik času nezbývá.
    Měli bychom to napravit. :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem znala z fotek jen Neuschwanstein a nějak zvlášť jsem ani netoužila jej vidět. Nakonec zajímavé byly všechny. Je spousta míst, kolem kterých projíždíme a nezastavíme a neprohlédneme si nic. Je to škoda. A ano, měli bychom to napravit :-)

      Vymazat
  2. krásně jsi to nafotila,hezké dny.Sv.

    OdpovědětVymazat
  3. Já bavorské zámky neznám vůbec, takže jsem si ráda dala malou exkurzi. Jsou pěkné všechny. Ale stejně mne nejvíc zaujala rokle s vodopádem. Míň nadšená bych asi byla z davu turistů na můstku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, návaly turistů byly nárazové, podle toho, jak končily prohlídky. Takže se to dalo. Bylo tam turistů dost, ale areál je to velký a to množství se rozptýlilo.
      Víc mně vadila ta propast pod mostem :-)
      Pěkný večer
      Jitka

      Vymazat
  4. Jituško, jak koukám na tvé fotky, byla si na stejném zájezdu, jako před pár lety moje mamka. Bavorsko znám jen tak z rychlíku a rozhodně tam je co vidět.
    Děkuji za krásné fotky a přeji pohodový den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, Bavorsko znám taky jen okrajově. Žije tam moje milá kamarádka Kristýna, kterou občas navštěvujeme, ale po památkách nejezdíme. Spíš za zábavou a nějaké nákupy. Doufám, že na to časem taky dojde.
      Krásný večer.
      Jitka

      Vymazat
  5. Jituš,to je nádhera.Ty krásné zámky a vše doplněné zajímavým vyprávěním.Díky,že jsem to mohla s tebou zažít.Hezké dny

    OdpovědětVymazat
  6. Jitko, rádo se stalo. Ještě budeme pokračovat :-)
    Krásný pátek.
    Jitka

    OdpovědětVymazat
  7. Jituško, to je úžasný článek i fotografie. Nádherná reportáž z výletu, kterou jsem si opravdu užívala. Zajímavá historie všech těch míst mě zaujala tak, že jsem si to přečetla raději dvakrát a určitě se sem zase brzy vrátím . Opravdu krásně jsi vše popsala a ta historie je vážně moc zajímavá. Zámek Herrenchiemsee mi opravdu připomíná Versailles včetně těch fontán v zahradách. Je to opravdová nádhera. Děkuji za krásnou prohlídku a přeji krásné dny a těším se na další příspěvek. Přidávám si tě do přátel. Nevadí?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Járo, bude mně potěšením.
      Moc děkuji za milá slova a budu se těšit příště.
      Jitka

      Vymazat
  8. Ten trůn má jednu výhodu: Pávi na něm neřvou. ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, neřvali a překvapivě ani nezpívali árie z Wagnerových oper :-)

      Vymazat
  9. Můj otec, obrovský milovník Richarda Wágnera by zaplesal a ukápla by i slza.
    Tohle je báječná reportáž podtržená skvostnými fotkami. Vše je v kondici, správně udržované, takhle by měla historie vypadat.
    Několikrát mne napadlo, jak pracné muselo být tohle postavit v podmínkách, kterým doba moc nepřála.
    Já má chatu u lesa, do kopce a nikdo tam ručně nechce dělat :-)
    Tenhle výlet bych si dala říct, protože byl na zážitky neuvěřitelný !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Udržované to bylo s německou pečlivostí, jen takové navždy už nedokončené. Je škoda, že to tenkrát Ludvík nedotáhl do vítězného konce.

      Vymazat
    2. Pečlivost je asi to, co na Němcích mám (spolu s větší poctivostí) nejradši.

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře.