středa 5. února 2020

Rakousko: Saalfelden, Leogang, Krimmelské vodopády

Únor není právě cestovatelský měsíc, ale je to měsíc plánování dovolené a výletů. Aspoň my to tak většinou máme. Pokud tedy plánujete dovolenou v Rakousku, třeba vám přijdou vhod zážitky a poznatky z našich dvou pobytů v této nádherné zemi.


Město Zell am See, v pozadí hora Kitzsteinhorn 

Jako první zavzpomínám na naši rodinou letní dovolenou v Alpách. V červenci bylo velmi horko a tak jsme netypicky dost horského času prožili na místních koupalištích.

Bydleli jsme v Saalfeldenu (spolková země Salzbursko), kde jsme měli pronajatý byt od mého bývalého spolužáka. Bydleli jsme blízko centra u nádraží, ale vlaky jsme snad ani za celou dobu neslyšeli, zato 24 hodin zapnutou sousedovu televizi jsme tedy slyšeli ažaž. V domě byl obchod s potravinami, blízko pekařství a když jsme chtěli něco většího, 5 min. autem byl velký Interspar. Městečko to bylo pěkné, v centru spousta obchodů, restaurací i možností k procházkám. 



Manžel a hlavně syn se svezli na letní bobové dráze dlouhé 1,6 km s 61 zatáčkami. 



Nahoru se vyvezli lanovkou a dole sjížděli v jednomístných bobech. Co je v této oblasti častý jev, je velké množství muslimských rodin, které nejsou právě ukázněné a např. na této dráze brzdili ostatní a fotili se, i když je to zakázané. Vstupné bylo pro děti 7 Eur, pro dospělé 11,80 Eur.
Několikrát jsme také navštívili místní Vodní svět Obstmarkt, který je rozlehlý, vzorně uklizený, s tobogánem, nerezovým bazénem i velkou restaurací. Vstupné bylo 5 Eur, odpolední 2,50 Eur. Po prochozeném dni jsme se tady vždy dobře zregenerovali. 




Koupání pod alpskými štíty


Jednou jsme navštívili i koupaliště Sonnrain v Leogangu. Vstupné bylo přibližně stejné a zase trochu jiné atrakce. Nicméně také čisté, v krásném přírodním prostředí, s dostatkem místa pro deku, menší restaurací i dlouhým tobogánem. Opět jsme byli spokojení.





Dnešní expedici zakončíme návštěvou Krimmelských vodopádů. 
Už od velkého parkoviště, kde bez problému všichni zaparkovali, bylo vidět část vodopádů. Velikostí jsme byli ohromeni. 



Krimmelské vodopády jsou vlastně tři. Horní vodopád je vysoký 145 metrů, střední měří 100 metrů a voda z nejmohutnějšího dolního vodopádu padá z výšky 140 metrů. 
Za své mimořádné převýšení vděčí ledovcové erozi, která značně prohloubila nejnižší část údolí. Řeka Krimmler Ache odvádí vodu z tajících ledovců a průtok vody je v létě kolem 20 000 m³ za hodinu. Při povodních v roce 1987 tady dosáhl průtok nepředstavitelných 600 000 m³ za hodinu. 
Tříštící se voda vytváří jemnou mlhu, která skrápí nejen turisty, ale převážně okolní krajinu, která je svěže zelená.




Turisté po zaplacení vstupného (děti 1 Eur, dospělí 4 Eur) se po pozvolna zvedající se cestě postupně dostávají k vyhlídkovým terasám. Z těch si, z bezprostřední blízkosti valící se masy vody, mohou prohlédnout všechny tři části vodopádu. 


Cestou je několik možnosti k občerstvení. Celá trasa měří 4 km a zvládnou ji i malé děti. 




Dolní vodopád

Střední vodopád

Horní vodopád



A jen tak mimochodem: Nad středním vodopádem si v restauraci objednejte pravý rakouský štrůdl. Je vynikající, dodnes jsem lepší nejedla. 

8 komentářů:

  1. Jitko, krásné fotky vodopádů. My jsme kdysi byli v Kaprunu u vodopádů Thun-Klamm (doufám, že to píšu dobře). Ty jsou mnohem menší, ale taky moc pěkné. Vůbec v Alpách je v létě krásně...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, k soutěskám s vodopádem se dostanu v dalším pokračování.
      A ano, v létě je v Alpách nádherně.
      Pěkný večer.
      Jitka

      Vymazat
  2. Jituško, před pár dny jsem taky prohlížela cestovatelské fotky a vzpomínala. Některé cesty jsem taky nestihla zveřejnit. Děkuji za krásné typy, Rakousko je pro mnohé jen tranzitní země a přitom - tolik krásy!
    V Zell am Zee jsme byli před asi 2 roky, jen 2 dny, ale byla to nádhera!
    Přeji hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, Rakousko toho může tolik nabídnout, že bychom nemuseli jezdit nikam jinam :-)
      Jen to moře ...
      Krásný večer.
      Jitka

      Vymazat
  3. Jituško, Rakousko mám moc ráda. byli jsme tam asi tři roky po sobě a Salzbursko miluji i pro jejich krásné květinové truhlíky :-). Měj se. Dana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Danuško, rakouské truhlíky by vydaly na samostatný blog :-) Taky vždycky obdivuju ty barevné vodopády.
      Jitka

      Vymazat
  4. Jituš,nádherné fotky a ty úžasné vodopády.My cesty ven už neplánujeme a tak se ráda podívám aspoň na fotky.Ale dříve jsme přes Rakousko cestovali hodně.Občas jenom nějaká zastávka,ale i tak vím,že je tam hodně krás.Hezký víkend

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, je to pravda. Krásně je kolem Dunaje, u Neziderského jezera, v Salzburku a tak bych mohla pokračovat ještě dlouho. A i mentalita Rakušanů je nám blízká. Ještě kdyby tak mluvili česky :-)
      Pěkný víkend.
      Jitka

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře.