Víkendové pečení se v poslední době snažím změnit. Používám špaldovou mouku a různá alternativní sladidla. Na některé suroviny ještě nemám kuráž, ale postupně zkouším a uvidím, co nám bude chutnat.
Tento recept na buchtu, která chutná jako hanácké koláče, dělám dlouho, je to výborná klasika, ale plná cukru. V receptu je původní složení, v závorce moje varianta.
Buchta alias hanácké koláče
Těsto:
2 vejce
1 hrnek moučkového cukru ( 1/2 cukru, 1/2 erythritol)
1 hrnek mléka
1/2 hrnku slunečnicového oleje
Prošlehám a přidám:
2 hrnky hladké mouky ( 1 špaldová, 1 špaldová celozrnná)
1 prášek do pečiva
Hlubší plech cca 35x25cm vyložím pečícím papírem a polovinu připraveného těsta naliji a rozetřu po ploše.
Tvarohová náplň:
Prošlehám:
2 tvarohy (měla jsem vaničkové, ale klidně jde i kostka)
1 hrnek moučkového cukru (osladila jsem dle chuti čekankovým sirupem)
1 vanilkový cukr (vanilkový koncentrát)
1 vanilkový pudink
2 vejce
150 ml mléka
Naliji na těsto a cik cak pokladu menší kopečky povidel (asi 200 ml). Nakonec přijde druhá polovina těsta. Pěkně stěrkou rozetřu a šup s tím do trouby na 170˚C, asi tak na hodinku. Peču dozlatova, ale samozřejmě zkusím špejlí, jestli už je propečeno.
Druhý recept je naše rodinná klasika, kterou děláme opravdu často jako večeři nebo jednoduché pohoštění pro návštěvu.
Zapečené chlebíčky
Den předem nebo stačí i ráno, nechám překapat velký asi 400 ml kelímek bílého jogurtu. Klasika: miska - cedník - utěrka a pak lednička.
Takto překapaný hustý jogurt večer smíchám se dvěma lžícemi majonézy, kelímkem zakysané smetany, 25 dkg nastrouhané goudy, eidamu nebo podobného sýra, přidám dva stroužky česneku - prolisovaného, osolím a mažu na plátky veky, toustového chleba, půlky rohlíků apod. co doma zbylo. Pokladu na plech s pečícím papírem a zapeču v troubě s grilem. Jak začnou zlátnout, je hotovo. K tomu kopec čerstvé zeleniny a family je spokojená.
A jen tak mimochodem: ... je jaro. Venku 14˚C, slunko svítí, člověk by si myslel, že žije někde na severu Afriky.
Čerstvé vlastní oregano na Hromnice |
Čemeřici jsem přesazovala, tak má zpoždění, |
ale tato bordová už kvete |
Díky za použitelný recept. Taky poslední dva roky omezuji sladké, tuky atd.
OdpovědětVymazatPřeji hezký únor. Eva
Evi, rádo se stalo a také přeji pěkný únor.
VymazatJitka
Jituško, taky se snažím ubírat cukru, zaměňovat mouky za ty zdravější...
OdpovědětVymazatKoláč si píšu a chlebíčky dělám, tedy dlouho jsem je nedělala - jen jogurt a sýr a pak ta zelenina.
Měj hezkou neděli, Helena
Helenko, člověk je zvyklí spoustu let, vlastně od dětství, nějak vařit a stravovat se, ale když pak chce změnu, není to právě jednoduché. Je třeba zkoušet, ochutnávat a nebát se.
VymazatKlidnou neděli.
Jitka
Jituško,ta buchta vy mě chutnala.Dělám z kynutého těsta,placku,na to tvaroh,druhá placka a na to povidla a drobenka.Ty ji máš zdravější.Cukr musím omezovat pro své dobro,oba druhy špaldové mouky mám doma,ale nějak na ni zapomínám.Ráda zkouším nové věci a tak myslím,že na víkend vyzkouším.A ty chleby bezvadná večeře.Oba recepty si píšu a děkuji.Měj hezké dny
OdpovědětVymazatJituš, ze špaldové mouky jsem měla taky obavy, že nebude tolik držet jako klasická s lepkem. Ale je to bez problému, buchty i perníčky drží pěkně a dá se dobře krájet.
OdpovědětVymazatTak ať se Ti vše povede.
Pěkný večer.
Jitka