sobota 8. února 2020

Rakousko: Kaprun a Zell am See

V druhé části navštívíme dvě známá alpská střediska Kaprun a Zell am See.


Kaprun je známe turistické středisko na okraji národního parku Vysoké Taury. Jezdí se sem převážně za zimními sporty, ale ani v létě tady není nuda. My jsme si procházkou prohlédli centrum města s vyhlídkou na blízký vrchol Kitzsteinhorn. 




Hoši se opět svezli, tentokrát na horské dráze.





A už jsme se těšili na hlavní bod dnešního dne lázeňský komplex Tauren Spa. 




Tento termální komplex je otevřený od roku 2010 a je druhý největší v Rakousku. Tauern Spa Kaprun se skládá z hotelu, léčebné části a lázní pro jednodenní návštěvníky. Vodní svět nabízí množství vnitřních i venkovních bazénů s různými teplotami, bazén se slanou vodou, bazén s tryskovým prouděním, s vodní masáží, doplněné světelnými a hudebními efekty. Součástí komplexu je dostatek sprch, sauny, parní lázně, vnitřní i venkovní zázemí s lehátky, obchod se sportovními potřebami, kavárna i restaurace. Pro děti je oddělený vnitřní i venkovní prostor s bazény, skluzavkou, tobogány, hřiště a pískoviště. Využili jsme rodinného vstupného 2+2, které bylo za 65 Eur na celý den. 
Byli jsme velmi spokojeni. Turistů nebylo mnoho a všechny atrakce jsme si mohli v klidu vyzkoušet a výborně se bavit s panoramatickým výhledem na Vysoké Taury. Opravdu nevšední zážitek.  




Centrum okresu Pinzgau město Zell am See je malebné horské středisko rozprostírající se kolem Zellského jezera. K jezeru jsme také hned po příjezdu zamířili. Návštěvu města jsme začali okružní plavbou po jezeře. Využili jsme k tomu výletní loď. Nastoupili jsme u hotelu Esplanade a během asi hodiny jsme obepluli celé jezero. Lodní lístek pro dospělého je za 16 Eur, děti se vezou za 8 Eur. Pokud navštívíte Zell am See, plavbu si nenechte ujít. 









Po vylodění a prohlídce městečka jsme se vydali ke stanici lanovky.




Za vřeštění matky jsme se nechali vyvézt nad město. Dospělá jízdenka stála 17 Eur, dětská 8,50 Eur. 
Po značené cestě jsme se vydali alpskou krajinou k horskému jezírku.






Jezírko i jeho okolí bylo pěkně upravené, k dispozici lehátka, lavičky i zábava pro děti. Je odsud nádherný výhled na Zell am See, Zellské jezero, Kitzsteinhorn i okolní alpské vrcholy. 



Výhled na Kitzsteinhorn


Cesta dolů byla ještě horší než nahoru. Nesnáším to, ale vždycky se nechám do něčeho podobného navrtat.

A jen tak mimochodem: Je to docela jiný druh dovolené, než válecí pobyt na pláži. Byli jsme nakonec rádi za levnější ubytování, protože na každou atrakci se platí celkem velké vstupné a pro čtyřčlennou rodinu je to podstatná část dovolenkového rozpočtu. Ale zase být tady a nevyužít těch možností, které jsou turistům nabízeny, by bylo škoda. 


8 komentářů:

  1. Jitko, to musela být skvělá dovolená. Nádherné fotky,... v Rakousku je moc hezky. Občas jsme tam vyrazili na jednodenní výlet na kola a moc jsem si tam tu jejich přírodu užívala.
    Přeji krásný víkend. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, dovolená to byla pěkná, byla to změna a hlavně jsme byli spolu a to my rádi.
      Pěkný večer.
      Jitka

      Vymazat
  2. Jituško, děkuji za reportáž, ráda na dny v Zell am See vzpomínám. Nikdy nezapomenut na Hundertwasserovu fontánu na břehu jezera...
    Přeji krásnou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, na fontánu jsme nenarazili a to jsme byli tak blízko. Důvod vypravit se znovu :-)
      Krásný večer.
      Jitka

      Vymazat
  3. Jituško, moc děkuji za krásné fotoreportáže. Chystám se tam někam letos na lyže.
    Hezkou neděli přeji. Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, v Rakousku se nedá moc šlápnout vedle. Krásná příroda, výborný servis a ochotní lidé.
      Pěknou dovolenou.
      Jitka

      Vymazat
  4. Jitko, připomněla jsi mi znovu naši kaprunskou dovolenou. My nelyžujeme, takže v Alpách jsme byli několikrát právě v létě (a vlastně skoro vždycky v téhle oblasti)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, my taky nelyžujeme (manžel nemůže a já jsem na to knedla) takže do hor jezdíme taky hlavně v létě. Člověk si to taky suprově užije. Je tam spousta lákavých cílů.
      Klidný večer.
      Jitka

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře.