úterý 11. února 2020

Rakousko: Soutěsky a jeskyně


Třetí a poslední část naší rakouské dovolené strávíme v soutěsce Liechtensteinklamm a Vorderkaserklamm a v jeskyni Lamprechtshöhle.




Salcburk a přilehlý region nabízí mimořádnou kombinaci zdejších kulturně historických památek s naprosto výjimečnou okolní přírodní krajinou. My jsme se tentokrát vydali obdivovat unikátní skalní vzácnost - Lichtenštejnskou soutěsku, která patří mezi nejhlubší a nejdelší alpské soutěsky. Leží blízko starověkého města Sankt Johann im Pongau, jehož historie sahá až do doby bronzové. Tak jako Krimmelské vodopády i ona vznikla vytrvalou vodní erozí. Je dlouhá asi 4 km, ale přístupná, nenáročná trasa je dlouhá asi jen 1,5 km. Cesta vede po bezpečných chodnících, schodech a lávkách vybudovaných na konstrukcích nebo zavěšených ve skalním masívu. 






Soutěska je místy hluboká až 300 m a přitom šířka je někdy jen pár metrů. 




Návštěvníci prochází úzkou skalní průrvou, nad hlavou vysoké skály, pod sebou divoká říčka a na konci za odměnu vodopád. Byli jsme rádi za ten nevšední zážitek.
Vstupné jsme platili za dospělého 5,50 Eur, za děti 3,50 Eur.




Blízko našeho ubytování v Saalfeldenu jsme měli také jednu soutěsku a to Vorderkaserklamm. K samotné soutěsce se dá dojet autem, ale my jsme nechali auto na prvním parkovišti, vzdálené asi 2 km a k soutěsce jsme došli podél koryta potoka pěšky. Na jaře je koryto plné vody, v létě už tam tekl jen skromný potok. U pokladny jsme zaplatili 4 Eur za dospělého, polovinu za děti a už jsme se po stejném systému chodníků a lávek odebrali do soutěsky. 









Ta je 400 m dlouhá a v nejužším místě široká jen 80 cm. Je vhodná i pro malé děti, jen je potřeba říct, že na rozdíl od Lichtenštejnské soutěsky, je tady 373 schodů, takže bez kočárku.  





Soutěska je překrásná, nabízí tolik nevšedních pohledů, cestou jsme viděli i divoké orchideje. Rozhodně stojí za návštěvu.





Blízko této soutěsky je jeskyně Lamprechtshöhle, u které se dá také bez problému zaparkovat. Tato jeskyně s celkovou délkou 51 km patří k největším jeskynním systémům v Evropě. Skalní masiv jeskyně sahá až do výšky 2 178 m a je to čtvrtá  nejhlubší jeskyně na světě. Návštěvníci si mohou prohlédnout 700 m chodeb při teplotě kolem 5˚C. Po zaplacení vstupného ( dospělí 5,80 Eur, děti 2,80 Eur) jsme bez průvodce prošli ozdobně vyřezávaným vchodem a po projití tunelem jsme se ocitli v jeskyni. Vystoupali jsme po 392 schodech do 70 m výšky k vodopádu a žasly jsme nad krásným výhledem do hlubin pod sebou. Chodby jsou občas úzké, ale protáhli se všichni 😊. Prohlídka nám trvala asi hodinu a viděli jsme zase něco jiného.    






Atrapa jeskyňáře


A jen tak mimochodem: Kdybychom byli v této oblasti ještě další týden, nenudili bychom se. Tento výjimečný region nabízí spoustu dalších turistických zajímavostí a atrakcí, které jsme nestihli. Salzburg, solné doly, horskou silnici na Grossglockner, ledovou jeskyni ve Werfenu, Hallstatt, Kaprunské kaskádové vodní elektrárny, soutěsku Sigmund-Thun-Klamm a další a další. Dobrý důvod se sem vrátit.


6 komentářů:

  1. Jituško, děkuji za další krásné místa v Rakousku. Podobnou soutěskou jsme šli ve Slovinsku (Vintgar), byl to skutečně úžasný zážitek.
    Přeji hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
  2. Helenko, Slovinsko mě už dlouho láká. Kamarádka tam byla a přijela nadšená i bez moře. Je zatím v pořadníku.
    Měj pěkné odpoledne.
    Jitka

    OdpovědětVymazat
  3. Jituško,to je nádherné místo.Naprosto úžasné.Tam by se mi líbilo,ale těch schodů,to už bych nedala.Doporučím mladým.Měj hezké dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, určitě stojí za vidění. Schodů je tam požehnaně, ale není to nějak zvlášť náročné.
      Pěkný večer.
      Jitka

      Vymazat
  4. Jitko, ráda jsem se podívala na místa, které jsem nenavštívila, ač v tom kraji jsem byla (my jsme tenkrát zas zvládli výlet k těm elektrárnám a soutěsku Sigmund-Thun-Klamm, které taky zmiňuješ.
    Pěkný den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, my jsme právě přehrady a tuto soutěsku nestihli, takže se budeme chtít vrátit, ale náš seznam je dlouhý, tak zatím vyrážíme jinam.
      Krásný večer.
      Jitka

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře.