neděle 1. prosince 2019

První advent perníkový

Krásný první advent.

Musím přiznat, že letošní předvánoční čas je pro mě poněkud náročný. Ne, že bych jiné roky hongala nohama, ale letos se k obvyklým předvánočním starostem přidala i nějaká ta viróza a pracovní stres. Domácí víkendy jsou moje wellness. Užívám si přítomnost rodiny, adventní zdobení a tento týden i pečení vánočních perníčků. Perníčky jsme doma nikdy nepekli, nebyla to naše moravská tradice. Začala jsem je péct pro děti, pak s dětmi a teď už zase pro děti a manžela. Nejsem bůhvíjaká zdobitelka a tak ráda používám 3D vykrajovátka a pak už to jen lehce dopiplám. Perníčky jsou moc dobré, recept už jsem mnohokrát předala dál.



Perníčky

500 g hladké mouky - dávám na půl se špaldovou
200 g cukr moučka
2 vejce
100 g másla
2 lžíce medu
2 lžíce rumu
1/4 kávové lžičky sody
2 lžíce perníkového koření 
2 lžíce kakaa

Vše zpracuji v hladké těsto, zabalím do potravinářské folie a nechám přes noc v ledničce. Druhý den vyválím a vykrajuji tvary. Vzor vytlačím 3D vykrajovátkem nebo vykrajovátkem na marcipán (koupila jsem někde u Vietnamců). Peču na plechu s pečícím papírem. Po vytažení z trouby nechám trochu vychladnout a pak potřu rozšlehaným vajíčkem s troškou mléka.





Na přípravu polevy si dám do misky 1 bílek, 125 g 2x prosátého moučkového cukru, 1/2 lžičky octa a pořádně metličkou promíchám. Zdobím igelitovým kornoutkem se špičkou.     



Perníčky potřebují nějaký ten den, aby změkly. Jenže v kuchyni to tak pěkně zavonělo a tak jsem se rozhodla, že ke kávě ještě upeču perník na plech. Dlouho jsem hledala vláčný nedusivý perník až jsem objevila tento recept, který si i občas obměňuji.


Adventní perník na plech


400 g hladké mouky - také na půl se špaldovou
200 g krupicového cukru
1/2 litru mléka
1 dcl slunečnicového oleje
1 jablko nastrouhané nahrubo   
2 lžíce kakaa
1 prášek do pečiva
1 prášek do perníku + perníkové koření

Vejce prošlehám s cukrem. Přidám mléko, olej, jablko, kakao a promíchám. Nakonec přidám mouku a prášky a opět vše řádně promíchám. Vyliji do vyššího plechu s pečícím papírem a peču na 180˚C asi 40 minut.  

Po vychladnutí jsem pomazala višňovou marmeládou a potřela čokoládovou polevou. Než čokoláda ztuhla, nakrájela jsem moučník na kousky a každý jsem ozdobila ořechem nebo mandlí. 




A jen tak mimochodem: Místo jablka se dá použít 350 g oloupané a nastrouhané cukety. Jen mléka se pak musí polovina ubrat. A výborný je také, když se marmeláda přidá rovnou to těsta, stačí dvě lžíce.    

14 komentářů:

  1. Jituško, perníčky vypadají nádherně, taky jsem pekla, mám je měkké hned, takže nějak rychle mizí.. :-). Pěkný večer. Dana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Danuško, ty mé jsou měkoučké za pár dní a jen se po nich zapráší. Máš je taky moc pěkné.
      Pěkný advent.
      Jitka

      Vymazat
  2. Jitko, perníčky máš krásné, ten 3D efekt jim dal zajímavý vzhled. Já mám na perníčky taky zaděláno, péct je budu asi v úterý. Ještě uvidím, jak to bude vycházet
    Měj se pěkně

    OdpovědětVymazat
  3. Jituško, perníčky máš moc krásné a musím pochválit i adventní svícen, ten se mi taky moc líbí. Perníky jsem pekla, taky podle letitého dobrého receptu, jen naše hlavní zdobitelka Terka letos nemá čas, ale tak jsou opravdu všelijaké (ale dobré :o)).
    Měj hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, děkuji za pochvalu. Ono na tom zdobení zase až tak nezáleží, nejdou na výstavu. Hlavně, že chutnají.
      Taky se Ti adventní svícny moc povedly. Pro mě je to velký relax.
      Klidný večer.
      Jitka

      Vymazat
  4. Perníčky nepeču, ale ty tvoje jsou tak krásné, že mám chuť je vyzkoušet! Pekla jsem je jedinkrát, moje první vánoce s manželem a synem - byly tvrdé jak kámen - ale Tomík si na nich probrousil první zub z dásně ;-)
    Tak hezký advent, Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, když je upečeš teď někdy, tak na vánoce se budou rozsypávat. U nás zmizí první.
      Krásný večer.
      Jitka

      Vymazat
  5. Tuhle krásu jsem vždycky obdivovala. .....a možná tvůj recept letos vyzkouším. Zaujala mě kombinace se špaldovou moukou.
    Přeji poklidný adventní čas.
    Eva

    OdpovědětVymazat
  6. Evi, dávám obyč a špaldovou na půl, ale teď ukazovali v TV, jak je paní dělala pouze ze špaldové. Myslím, že to bylo v Polopatě, takové zdravé cukroví.
    Hezký večer.
    Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Už mám napečeno:-)
      Těsto se moc dobře zpracovávalo.

      Vymazat
  7. Tak super. Já mám zatím jen perníčky, ostatní mě teprve čeká.
    Pěkný večer.
    Jitka

    OdpovědětVymazat
  8. Jitko, perníčky máš krásné. Já mám zatím těsto v lednici, ale o víkendu také budu péci. Přeji ti krásné adventní dny. Iva

    OdpovědětVymazat
  9. Tak ať se povedou, Ivo.
    Také přeji krásný advent.
    Jitka

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše komentáře.