Voňavý hruškový koláč
180 špaldové mouky hladké
3 zralé hrušky, oloupané, bez jádřinců a nakrájené na osminky
2 žloutky
140 g cukru krupice
50 g másla
125 ml mléka
půl prášku do pečiva
Z odváženého cukru si dáme dvě lžíce do misky bokem, přidáme asi třetinu rozpuštěného másla a promícháme.
Zbytek cukru ušleháme spolu se žloutky. Přidáme zbytek rozpuštěného másla a všechno mléko. Prošleháme.
Nakonec přidáme mouku a prášek do pečiva. Spojíme v hladké těsto.
Formu na koláč nebo dortovou formu vymažeme olejem a vysypeme polohrubou moukou. Pokud to forma dovoluje, můžeme použít pečící papír.
Do formy nalijeme těsto, poklademe hrušky kulatou částí nahoru a naneseme na ně máslo s cukrem, které jsme si připravili předem.
Pečeme v předehřáté troubě na 180˚C asi 30 minut.
Upečené a vychladlé vyklopíme z formy a pocákáme čokoládovou polevou.
Jejda Jituš, to musela být vůně, úplně slintám jak Pavlovův pes :-). hezký večer. Dana
OdpovědětVymazatAno Danuško, voní možná líp než chutná :-)
VymazatMěj se hezky.
Jitka
Jituško, vypadá úžasně a voňavě! Moc ráda vyzkouším!
OdpovědětVymazatPřeji příjemný den, Helena
Děkuji Helenko, můžeš jej vyzkoušet i s jablky.
VymazatPěkné odpoledne.
Jitka
Jitko, ten vypadá úžasně.
OdpovědětVymazatDěkuji Stáňo. Ráda dělám podzimní koláče se sezonním ovocem.
VymazatJitka
Voní až sem.
OdpovědětVymazatZrovna mě napadá, že hruškový jsem ještě nikdy nedělala.
Asi bude náprava:-)))
Hezké dny přeji.
Evi, vím, že nesladíš. Já cukru dávám vždycky půlku, než jak je uvedeno v původním receptu. A dal by se určitě i nahradit něčím jiným. Máslo bych nechala pro tu vůni alespoň nahoru, na ovoce.
VymazatPěkné odpoledne
Jitka
Vypadá dokonale.
OdpovědětVymazatsomethingbykate
Díky.
VymazatPěkný zbytek podzimu.
Jitka
Na tvém koláči bych si pochutnala.Krásně jsi ho hruškama ozdobila.Vypadá nádherně.Nikdy jsem s hruškama nic nepekla,ale protože dcera má na zahradě velkou hrušku a ty jsou slaďounké,ale musí se rychle spotřebovat.A tak jsem zkusila hruškovou bublaninu.A chutnala mi více,jak z jiného ovoce.Hrušky se nerozpatlaly jako třeba jahody,zůstaly tvrdší,což mě vyhovuje a chutnaly neskutečně.Recept si opisuji.Děkuji a přeji Jitko hezké dny
OdpovědětVymazatAno Jitko, já taky z hrušek nic jiného nepeču. A opravdu pěkně drží tvar a chuťově je to příjemná změna. Bublaninu moc nedělám, asi jen z višní. Z hrušek by to mohlo být mňamózní.
VymazatPěkný večer.
Jitka