My jsme si čekání zpříjemnili návštěvou brněnských adventních trhů. Letos jsou na čtyřech náměstích. Na Moravském je to takové vesnické a hlavně je tady adventní ruské kolo, cíl mnoha návštěvníků trhů.
Pozor, projíždí vánoční šalina. |
Hned vedle na Dominikánském náměstí je to o poznání klidnější. Před Novou radnicí je instalován betlém řezbáře Jiřího Halouzky se 120 velkými figurami a děti si tu mohou prohlédnout Zoo koutek, navštívit adventní dílny nebo poslat dopis Ježíškovi, který má na radnici schránku.
Nakonec jsme se byli podívat na Zelňáku, kde kromě tradičního vánočního občerstvení je spousta řemeslných stánků. Tady se nám líbilo asi nejvíc.
I když jsem původně chtěla držet basu s řidičem, nakonec jsem neodolala a u stánku vinařství Volařík ochutnala bílý svařák. Byl výborný.
Plány jsme ještě měli velké, chtěli jsme na Svoboďák na vystoupení Pokáče a hlavně zažít trhy ve večerním osvětlení. Bohužel vytrvalý déšť už nám dovolil jen prohlédnout si nově vyzdobenou Vaňkovku, kávu v klidné kavárně a tradá domů. Tam na nás čekala adventní dobrota.
A jen tak mimochodem: Vyzkoušejte adventní řezy, jsou jednoduché a mají překvapivou chuť.
Adventní řezy Spekulatius s mandlovou náplní
Den předem si připravíme těsto i náplň.
Těsto:
125 g hladké mouky (dala jsem špaldovou)
125 g polohrubé mouky
100 g jemného tmavého cukru
175 g másla
2 lžíce koření Spekulatius (mletý hřebíček, muškátový oříšek, mletý zázvor, mletý anýz a mletá skořice - té nejvíc)
Všechny suroviny zpracujeme v těsto a dáme ve folii do ledničky.
Mandlová náplň:
125 g mletých mandlí
100 g krupicového tmavého cukru (třtinového)
1 vejce
citronová kůra z půlky citronu
Všechny suroviny rozmixujeme až se spojí v pastu. Dáme také přes noc do ledničky.
Na dokončení budeme ještě potřebovat 1 vejce a hrst mandlových lupínků.
Druhý den si vyhřejeme troubu na 180˚C. Těsto rozdělíme na poloviny. Každou vyválíme přes folii nebo pečící papír na velikost asi 20x25cm. Plech podobných rozměrů si vymažeme máslem a dáme první placku, potřeme rozšlehaným vajíčkem s kapkou vody. Naneseme mandlovou pastu a také potřeme vajíčkem. Přikryjeme druhou plackou, opět potřeme vajíčkem a posypeme plátky mandlí. Pečeme asi 40 minut. Po vychladnutí krájíme na obdélníky nebo čtverečky.
přeji krásné vánoce,Sv.
OdpovědětVymazatKrásné Vánoce )))
OdpovědětVymazatŘezy vypadají moc dobře.
Jituško, děkuji za reportáž z Brna, velmi zajímavý recept a pohled na krásný stromeček!
OdpovědětVymazatPřeji požehnané Vánoce! Helena
Jitko, zajímavý recept. Letos už asi ne, ale příští rok bych ho mohla zkusit.
OdpovědětVymazatPřeju tobě i tvým blízkým krásné a pohodové Vánoce.
Jituško, Tobě taky krásné vánoce. Dana
OdpovědětVymazat