úterý 31. prosince 2019

Největší tma bývá před úsvitem.


Ohlížím se za končícím rokem. Vidím spoustu práce, nějaký ten splněný sen, radost z rodiny, komplikovanou situaci v zaměstnání, která mě nutí přemýšlet, jak dál. 
Především podzim mně dal zabrat. Listopad mně připomněl, jak roky letí. V roce 1989 mně bylo 21 let. Listopadové události jsem prožívala intenzivně, tak jako my všichni, kteří jsme sametovou revoluci zažili. Neuvěřitelné se stalo skutečností, málokdo v to asi doufal. Jsem ráda, že tu komunisti přestali strašit. Že už se nebudu muset bát, že se někdo dozví, že mamka poslouchá Hlas Ameriky, že nebudu muset vstoupit do KSČ, abych mohla postoupit v práci, že mé děti budou moci studovat to, co chtějí a k čemu mají předpoklady na rozdíl od mé mamky, která i když měla vyznamenání a toužila se stát zdravotní sestrou, jako dcera kulaka se nesměla ani vyučit. Jsem ráda, že se alespoň jeden děda dožil toho, že mu bylo vráceno to, co mu bylo ukradeno. Bohužel zdraví a život manželovu dědečkovi, které ztratil v komunistickém kriminále, už vrátit nejde.

A můžeme cestovat!!! Mezi nejsilnější zážitky mého života patří ten, kdy jsem jedno páteční odpoledne v květnu 1991 nechápala ... sestry jdou v Brně z práce a já si "mírnyx týrnyx" stojím na Eiffelovce. To bylo tak neuvěřitelné, nikdy předtím jsem si na to ani nepomyslela.

Jsem ráda, že naše děti, i když komunisty nezažily, mají představu o tom, jaká je pravda o životě před sametovou revolucí. Potěšila mě dcera, když mně vyprávěla, jak jim na gymplu 35ti letý fyzikář půl hodinu líčil báječný život za komunismu. "Mami, vždyť já přeci vím, že to není pravda. Viděla jsem všechny díly seriálu Vyprávěj". Samozřejmě, že to není jediný informační zdroj, hodně se o těchto věcech bavíme, ale i tak - díky Dvořákovi.
Pro naše děti už má svoboda jiný význam než pro nás, ale to není důležité. Důležité je nebát se, narovnat se a třeba i pro ten krásný svobodný pocit něco udělat.




A jen tak mimochodem: Na besedě o Václavu Havlovi a sametové revoluci, která odrážela komplikovanou a neradostnou situaci naší republiky, zazněla na závěr věta:

Největší tma bývá před úsvitem.



Musíme doufat a věřit. 


Přeji nám všem úspěšný rok, plný lásky, porozumění, spokojenosti a nových krásných zážitků.  

14 komentářů:

  1. Jituško, moc děkuji za toto zamyšlení! Moudrá a pravdivá slova. My, kteří jsem to zažili a pamatujeme musíme stále mladým připomínat, jak křehká ta svoboda je.
    Díky! A ze ♥️ PF 2020!
    Helena

    OdpovědětVymazat
  2. Jituš,krásně jsi zavzpomínala.A pravdivě,nesnáším lidi,kteří litují,že tu není pořád komunismus a pořád se nemohou smířit s tím,že za komunistů nám opravdu dobře nebylo.Moji rodiče byli komunisty perzekuovaní,proto,že děda jako cukrář měl v domku cukrárnu,sebrali jim všechno a druhý děda měl hospodářství.Mohla bych vyprávět,jsem o pár let starší,jak ty.Děkuji za připomenutí.
    Přeji Ti v novém roce vše krásné

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, je mně někdy smutno, jak se na tyto křivdy rychle zapomíná.
      Krásný nový rok.
      Jitka

      Vymazat
  3. Krásně napsáno...... pravdivě, musím jen souhlasit.
    Přeji krásný svobodný nový rok.
    Eva

    OdpovědětVymazat
  4. Jituško, máme asi společného víc než tušíme :-). Jen dědeček nebyl kulak, ale továrník a byl to otec táty, který nakonec vystudoval, protože se tvrdošíjně každým rokem hlásil na školu, až to komunisti vzdali :-). Vždycky mě rozčílí, když někdo říká, že za komunistů bylo líp....přeji Ti, ať komplikovanou situaci v práci správně rozlouskneš a zdraví Tobě i Tvé rodině v tomto roce, ostatní už zvládnete :-). měj se krásně, pa Dana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Danuško, moc děkuji za podporu a budu se těšit i v letošním roce na tvé milé vzkazy.
      Jitka

      Vymazat
  5. To je moc hezké, to s tím úsvitem... To mi dodává naději, že by letos mohlo svítat až do zářivého dne:-). Totéž přeji i Vám. P.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano Petro,
      mnohdy mne ta víra v lepší rok pomáhá přežít.
      Doufám, že i u vás se vše v dobré obrátí.
      Jitka

      Vymazat
  6. Jituško, přeji ti ať je pro tebe nový rok plný překvapení při objevování nových mís na mapě a úsvit, nechť je pro nás nadějí.
    Krásný nový rok. Iva

    OdpovědětVymazat
  7. Ivo,
    i já ti přeji úspěšný rok 2020, plný dobrých zpráv.
    Jitka

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše komentáře.