Léto, prázdniny, horko, ... cukety. Jak jinak? Vloni jsem při pěstování cuket moc úspěšná nebyla, naštěstí mě zachránily obě babičky. Letos jsem si cukety pojistila dvojnásobným množstvím sazenic, a protože se jim daří víc než dobře, úroda už začíná být víc než bohatá. Od kolegyně Aleny jsem vyzkoušela recept na marinované cukety a ty nám chutnají tak, že se o něj ráda podělím.
Marinovaná cuketa
1 střední cuketa
Marináda:
1 cibule na kolečka
3 plátky citronu
1 PL hořčice
1 PL vegety
trochu mléka na zředění
sůl, pepř, sladká i uzená paprika, muškátový oříšek
Těstíčko:
mléko
hladká mouka
vajíčko
V misce promíchám vše na marinádu. Neloupanou cuketu nakrájím na asi půl centimetrová kolečka a nechám do druhého dne marinovat v marinádě. Uložím do ledničky.
Na pánvi rozpálím olej, kolečka obalím v těstíčku (ale je to dobré i bez těstíčka) a smažím do zlatova a do změknutí cukety. Osmažené cukety kladu na papírovou utěrku, aby nebyly tak mastné a podávám s vařenými novými bramborami a okurkovým salátem. Pár jich zbylo a i ohřáté k pracovnímu obědu byly dobré.
A jen tak mimochodem: Meruněk tedy letos tolik není, ale co bych neudělala pro knedlíkové maniaky. Tvarohové knedlíky plněné sezónním ovocem vařím každé léto. Letos jsem zkusila upravený recept s máslem a krupicí. Byly moc dobré čerstvé i ohřáté. Máte nějakou svou osvědčenou recepturu nebo vychytávku na tvarohové knedlíky? Budu ráda, když se podělíte v komentářích.
Jemné tvarohové knedlíky s meruňkami
500 g tvarohu (kostka v alobalu)
2 žloutky
150 g změklého másla
125 g hrubé mouky
125 g dětské krupičky
500 g meruněk nebo jiného ovoce
V misce smíchám tvaroh, žloutky, máslo, mouku a krupičku. Vznikne měkká hmota, která by neměla lepit. Pokud je těsto řídké, může se přidat ještě 50 g mouky s krupičkou.
Těstem obaluji půlky vypeckovaných meruněk nebo švestek a hned vařím v páře 5 minut.
Podávám sypané strouhaným tvarohem, cukrem a polité rozpuštěným máslem. Mně chutnají s tvarohem a čekankovým sirupem.
Samé letní dobroty.Zaujala mě marinovaná cuketa.Mám stálý příjem od syna.Mohla bych vyzkoušet.
OdpovědětVymazatKnedlíky dělám asi stejné.
Jituško,hezké letní dny
Jitu, cuket bude letos asi hodně a i příležitostí ke zkoušení nových receptů.
VymazatMěj se moc hezky. Jitka
Jituško, na knedlíky si musím meruňky koupit, ale jednou budou, to prostě jinak nejde!
OdpovědětVymazatUrčitě vyzkouším tu cuketu, i když slimáci se mi pustili hned do sazenic, něco tam je a bude...
Včera jsem dělala klasiku - cuketový nákyp, ráda zařadím něco nového.
Přeji příjemný den. Helena
Helenko, taky jsem meruňky kupovala. U nás nemáme a na jihu pomrzly.
VymazatJá jsem sázela cukety a hokaido do květináčků, nechala ve skleníku a ven šly až po mrazech a i slimákům se vyhnuly. Nákyp taky dělám, určitě na něj taky brzy dojde.
Přeji ti pěkný víkend. Jitka
Ta cuketa mne zaujala. Vyzkouším. Tvarohové knedlíky taky dělám.
OdpovědětVymazatMěj se hezky !
Hanka
Hani, vyzkoušej. Mám ji v ledničce naloženou průběžně celý týden.
VymazatPěkný víkend. Jitka
Marinovana cuketa mě zaujala, protože cuketovych receptů není nikdy dost. A knedlíky bych si teda taky dala. Hezký den přeji, Jitko 🌞
OdpovědětVymazatŠárko, je to tak. Cuketu lze dělat 100x jinak. Knedlíky také ráda zkouším různá těsta i náplně.
VymazatMěj pěkný víkend. Jitka
Milá Jitko, cukety u nás jedou jako o život, protože jednak je můj taťka pěstuje a druhak můj muž je alergický na histamin, lepek a mlíko, takže cukety jsou "bezpečná potravina". ;) Čili určitě a moc ráda vyzkouším tvůj cuketový recept. A o knedlíčkách mi ani nemluv, na ty jsi mě teda navnadila pořádně. Ať žije léto, barevný, veselý, meruňkový, cuketový a zkrátka takový, ať jsme v něm pěkně spokojení a nabaštění. ;) Papa, Vivi
OdpovědětVymazatVivi, léto je báječný čas na zeleninové a ovocné recepty. Moc si je užívám. Právě procházím višňovým úsekem :o)
VymazatPřeji krásné letní zážitky, cesty a chutě. Pa Jitka
Jitko, já knedlíky dělám z kostky tvarohu, 1 celého vejce a dětské krupičky (podle oka, aby bylo těsto tak akorát). Zrovna dneska jsem si koupila meruňky a knedlíky budou v sobotu k obědu :). Pak ještě dělám tvarohové nočky, na které dávám jahodový nebo borůvkový rozvar (tam dávám sníh z bílku a méně krupičky, aby byly takové nadýchanější)
OdpovědětVymazatNakládaná cuketka mne zaujala, zkusím ji pak "nahatou" ogrilovat, já na věci v těstíčku moc nejsem.
Hezké letní dny
Stáňo, ano to je takový základní recept, taky je takto dělám. Tady je navíc tuk a pomohl chuti hodně. Nočky je dobrý nápad, na ten bych neměla zapomenout :o)
VymazatCuketu v těstíčku dělám rodině, sama si ji dělám taky jen tak "nahatou" :o)
Měj pěkný víkend. Jitka
Tvarohové knedlíky podle manželovy maminky: 2 měkké tvarohy, 1 vejce, tři lžíce hrubé mouky, 5 lžic krupičky. A osobní zkušenost navrch: těsto ať při tvarování raději trochu lepí, knedlíky jsou po uvaření kypřejší a měkčí než kdybych přisypávala. Občas si prostě umyju ruce.
OdpovědětVymazatLenko, na dva tvarohy je té mouky opravdu celkem málo. S patláním nemám problém a určitě vyzkouším se švestkami.
VymazatDěkuji za recept a přeji krásné léto. Zdraví Jitka
Oj, to jsem se spletla. Mouka a krupička 3:5 je na jeden tvaroh, ne na dva! A musí být v alobalu, ne ve vaničce. Omlouvám se. Jinak ale opravdu funguje :)
VymazatLeni, díky za opravu, vyzkouším. Pěkné léto s dobrotami. Jitka
VymazatTolik dobrot. Právě dnes jsem také k večeři dělala obyčejné cuketové placičky a přemýšlela ještě o buchtě či jiném zpracování, protože cukety rostou jako divé.
OdpovědětVymazatJanko, já je taky nestíhám trhat. Už jsem vařila cuketový krém i bábovku :o)
VymazatDěkuji za návštěvu a přeji pěkné letní dny. Jitka