neděle 21. července 2024

Letně, svěže, bylinkově

Dnešní zmrzliny budou vonět mátou, bezinkami a meruňkami. Na své si přijdou milovníci čokolády, letních drinků, smetanových pokušení i ovocných sorbetů. Jdeme na to...


 


Zmrzlina ve stylu After Eight


Jedna hrst lístků máty - je to asi 12 g
50 g krupicového cukru
250 ml smetany ke šlehání 33 %
100 ml mléka
100 g strouhané hořké čokolády nebo drobných čokoládových vloček
 
V mixéru promixuji mátu, cukr a mléko.
V míse vyšlehám šlehačku dotuha.
Do šlehačky vmíchám mátové mléko a přidám kousky čokolády.
Naliji do zmrzlinovače a nechám připravit zmrzlinu nebo přímo do nádoby a vložím do mrazáku. Během mražení párkrát promíchám. Pokud je čokolády ještě dost, posypu povrch zmrzliny. Příjemně to v ní pak křupne.
 
Připravovala jsem rovnou dvojitou dávku a zmrzliny jsem měla téměř 2 litry.

 

V tom horku mně zmrzlina tála před očima.


 

Mojito sorbet


4 limetky
300 ml studené vody
2 hrsti lístků máty (asi 25 g)
100 g krupicového (třtinového) cukru
Pro alko verzi přidejte kapku bílého rumu

Do mixéru naliji šťávu ze tří limetek a jednu limetku i s kůrou pokrájenou na kousky, samozřejmě bez pecek. Přidám vodu, mátu a cukr. Vše důkladně promixuji a už je připravené k zamrazení buď v zmrzlinovači nebo rovnou v mrazáku. Nalít můžete do krabičky a pak kopečkovat nebo udělat mojito nanuky.






A jen tak mimochodem: Poslední bylinková dobrota bude triviálně jednoduchá a kombinace chutí překvapivě lahodná.

Meruňkovo - bezinkový sorbet


300 g rozmixovaných hodně zralých a měkkých meruněk
150 g domácího bezinkového sirupu (půjde použít asi i kupovaný, ale to jsem nezkoušela)

Rozmixované meruňky promíchám se sirupem a nechám zamrazit. Hotovo.







22 komentářů:

  1. No tohle nemůžu ani číst)))) a zrovna teď večer jsem to otevřela-ach jooooo)))
    Všechny vypadají báječně. Doma jsem dělala tvůj bazalkový sorbet a měl velký úspěch.
    Hezký nový týden přeji. Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, jsem moc ráda, že sorbet chutnal. V tomto horku mně chutnají víc než smetanové zmrzliny.
      Měj pěknou neděli. Jitka

      Vymazat
  2. Jitko, zajímavé kombinace - s chutí bych vyzkoušela vše.
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, vyzkoušej, je to jednoduché.
      Přeji ti pěknou neděli. Jitka

      Vymazat
  3. Jituško, zmrzlinu miluju a tvoje bych si dala všechny. Měj pohodový nový týden.

    OdpovědětVymazat
  4. Také zmrzlinu miluju,ale doma krom ovocných dření a nanuků jsem více nezkoušela.
    Ale navnadila jsi mě.Jituško,hezký začátek nového týdne

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituško, vyzkoušej bylinkové sorbety. Je to jednoduché a osvěžující.
      Měj se hezky. Jitka

      Vymazat
  5. Jituško, četla jsem příspěvek už večer a musela jsem se držet, abych nešla na výzvědy do našeho mrazáku! Jedna dobrota lákavější než druhé - tedy u tebe, ne v tom mrazáku! Tam se sice mrazí mango, ale sorbet ještě nikdo neudělal...
    Děkuji za inspiraci a přeji příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, tak to jsi statečná. Já sorbetům neodolám, večer je tady hic.
      Mangová je výborná vždy a všude. Ta nezklame.
      Přeji ti pěknou neděli. Jitka

      Vymazat
  6. Jitko, kdy to bylo u nás tak, že bych dělala zmrzlinky, tak naši chlapi by se cpali a cpali a cpali. No ale na druhou stranu je to možná lepší zmrzka, než od prodejce zmrzlin, kde porce stojí 56 Kč a zdá se mi hodně přeslazená. Jsi šikovná, co všechno dovedeš. Zdraví Iwka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Iwko, naši chlapi se taky cpou. A máš pravdu, ceny zmrzlin jsou letos rekordní a někdy jsou tak přeslazené a umělé, že na ně ani nemám chuť.
      Posílám pozdrav a přeji pěkné letní dny. Jitka

      Vymazat
  7. Pro současné horké dny jako dělané. Vůbec bych se nenechala pobízet.
    Hezký den, Jitko !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  8. Mám dobrou zkušenost část cukru ( 1- 2 lžíce) nahradit glukosou - glukopur, med či zlatý sirup. Méně krystalizuje. Dobrou službu udělá i 2-5 ml alkoholu, sorbet nepřemrzá.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za tip. Vyzkouším. Ono stačí i nechat sorbet chvilku venku a pak jde nabírat dobře, ale ten med se mně líbí. Spolužák byl v Itálii na kurzu přípravy zmrzliny a říkal, že se jen dva dny učili poznávat vhodný cukr do zmrzliny :o) To já tak profi nedělám, jdu tou nejjednodušší a nejrychlejší cestou.
      Děkuji za praktický komentář a zdravím. Jitka

      Vymazat
  9. Přesně jako dělané do těchto horkých dnů. Děkuji za recepty. Pohodové léto.

    OdpovědětVymazat
  10. Milá Jitko, tak teď jsi mě teda řádně navnadila. Jdu obstarat suroviny a odpoledne bude zmrzlinka. ;) Úžasný, děkuju za inspiraci. Pa pa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vivi, doufám, že se vše podařilo a sorbety chutnaly.
      Měj se moc hezky. Jitka

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře.