Dnešní zmrzliny budou vonět mátou, bezinkami a meruňkami. Na své si přijdou milovníci čokolády, letních drinků, smetanových pokušení i ovocných sorbetů. Jdeme na to...
Zmrzlina ve stylu After Eight
Jedna hrst lístků máty - je to asi 12 g
50 g krupicového cukru
250 ml smetany ke šlehání 33 %
100 ml mléka
100 g strouhané hořké čokolády nebo drobných čokoládových vloček
V mixéru promixuji mátu, cukr a mléko.
V míse vyšlehám šlehačku dotuha.
Do šlehačky vmíchám mátové mléko a přidám kousky čokolády.
Naliji do zmrzlinovače a nechám připravit zmrzlinu nebo přímo do nádoby a vložím do mrazáku. Během mražení párkrát promíchám. Pokud je čokolády ještě dost, posypu povrch zmrzliny. Příjemně to v ní pak křupne.
Připravovala jsem rovnou dvojitou dávku a zmrzliny jsem měla téměř 2 litry.
Mojito sorbet
4 limetky
300 ml studené vody
2 hrsti lístků máty (asi 25 g)
100 g krupicového (třtinového) cukru
Pro alko verzi přidejte kapku bílého rumu
Do mixéru naliji šťávu ze tří limetek a jednu limetku i s kůrou pokrájenou na kousky, samozřejmě bez pecek. Přidám vodu, mátu a cukr. Vše důkladně promixuji a už je připravené k zamrazení buď v zmrzlinovači nebo rovnou v mrazáku. Nalít můžete do krabičky a pak kopečkovat nebo udělat mojito nanuky.
A jen tak mimochodem: Poslední bylinková dobrota bude triviálně jednoduchá a kombinace chutí překvapivě lahodná.
Meruňkovo - bezinkový sorbet
300 g rozmixovaných hodně zralých a měkkých meruněk
150 g domácího bezinkového sirupu (půjde použít asi i kupovaný, ale to jsem nezkoušela)
Rozmixované meruňky promíchám se sirupem a nechám zamrazit. Hotovo.
No tohle nemůžu ani číst)))) a zrovna teď večer jsem to otevřela-ach jooooo)))
OdpovědětVymazatVšechny vypadají báječně. Doma jsem dělala tvůj bazalkový sorbet a měl velký úspěch.
Hezký nový týden přeji. Eva
Evi, jsem moc ráda, že sorbet chutnal. V tomto horku mně chutnají víc než smetanové zmrzliny.
VymazatMěj pěknou neděli. Jitka
Jitko, zajímavé kombinace - s chutí bych vyzkoušela vše.
OdpovědětVymazatHezký den
Stáňo, vyzkoušej, je to jednoduché.
VymazatPřeji ti pěknou neděli. Jitka
Jituško, zmrzlinu miluju a tvoje bych si dala všechny. Měj pohodový nový týden.
OdpovědětVymazatMarti, děkuji a měj hezkou neděli. Jitka
VymazatTaké zmrzlinu miluju,ale doma krom ovocných dření a nanuků jsem více nezkoušela.
OdpovědětVymazatAle navnadila jsi mě.Jituško,hezký začátek nového týdne
Jituško, vyzkoušej bylinkové sorbety. Je to jednoduché a osvěžující.
VymazatMěj se hezky. Jitka
Jituško, četla jsem příspěvek už večer a musela jsem se držet, abych nešla na výzvědy do našeho mrazáku! Jedna dobrota lákavější než druhé - tedy u tebe, ne v tom mrazáku! Tam se sice mrazí mango, ale sorbet ještě nikdo neudělal...
OdpovědětVymazatDěkuji za inspiraci a přeji příjemný den. Helena
Helenko, tak to jsi statečná. Já sorbetům neodolám, večer je tady hic.
VymazatMangová je výborná vždy a všude. Ta nezklame.
Přeji ti pěknou neděli. Jitka
Jitko, kdy to bylo u nás tak, že bych dělala zmrzlinky, tak naši chlapi by se cpali a cpali a cpali. No ale na druhou stranu je to možná lepší zmrzka, než od prodejce zmrzlin, kde porce stojí 56 Kč a zdá se mi hodně přeslazená. Jsi šikovná, co všechno dovedeš. Zdraví Iwka
OdpovědětVymazatIwko, naši chlapi se taky cpou. A máš pravdu, ceny zmrzlin jsou letos rekordní a někdy jsou tak přeslazené a umělé, že na ně ani nemám chuť.
VymazatPosílám pozdrav a přeji pěkné letní dny. Jitka
Pro současné horké dny jako dělané. Vůbec bych se nenechala pobízet.
OdpovědětVymazatHezký den, Jitko !
Hanka
Hani, děkuji a přeji ti pěknou neděli. Jitka
VymazatMám dobrou zkušenost část cukru ( 1- 2 lžíce) nahradit glukosou - glukopur, med či zlatý sirup. Méně krystalizuje. Dobrou službu udělá i 2-5 ml alkoholu, sorbet nepřemrzá.
OdpovědětVymazatDěkuji za tip. Vyzkouším. Ono stačí i nechat sorbet chvilku venku a pak jde nabírat dobře, ale ten med se mně líbí. Spolužák byl v Itálii na kurzu přípravy zmrzliny a říkal, že se jen dva dny učili poznávat vhodný cukr do zmrzliny :o) To já tak profi nedělám, jdu tou nejjednodušší a nejrychlejší cestou.
VymazatDěkuji za praktický komentář a zdravím. Jitka
to pravé na léto,Sv.
OdpovědětVymazatAno, Světlanko. J.
VymazatPřesně jako dělané do těchto horkých dnů. Děkuji za recepty. Pohodové léto.
OdpovědětVymazatJaruško, rádo se stalo. Přeji pěknou neděli. Jitka
VymazatMilá Jitko, tak teď jsi mě teda řádně navnadila. Jdu obstarat suroviny a odpoledne bude zmrzlinka. ;) Úžasný, děkuju za inspiraci. Pa pa
OdpovědětVymazatVivi, doufám, že se vše podařilo a sorbety chutnaly.
VymazatMěj se moc hezky. Jitka