úterý 3. října 2023

Sýrový trh v Edamu

Výlet do Edamu byla vlastně nouzovka. Původně jsme měli v plánu, tak jako většina turistů, Alkmaar a místní páteční sýrový trh. V novén termínu dovolené jsme jej ale nestíhali. Zjistila jsem, že ve středu se koná trh v Edamu a ve čtvrtek v Goudě. Líp nám vyhovovala středa a i když je trh v Edamu nejmenší, vyrazili jsme tam a volba to byla víc než dobrá.

 

 

 

 

 

Sýrový trh se tady koná každou červencovou a srpnovou středu na náměstí Jan Nieuwenhuizplein. Dvouhodinová show začíná v 10.30 hod., ale je lepší přijít asi o půl hodiny dřív a zajistit si dobré místo s pěkným výhledem. Návštěvnost je skutečně hojná. Vstup je zdarma.


 

  

 


Bezplatné parkování je zajištěno na poli na okraji městečka. Krásnou procházkou kolem řeky to na trh trvá asi 5 - 10 minut. Líbí se mně, že celá akce je v režii seniorů 65+ 

 

 

 

Zajišťují parkování, anglicky vysvětlují cestu, jsou hlavními aktéry sýrového spektaklu a vše dělají s nadšením a radostí. Sýrový trh nedělají pro zážitky turistů. Se sýrem skutečně obchodují a neskutečně se u toho baví.

 



Sledovat toto sýrové představení je jako sledovat pohádkový příběh v divadle. Vypráví příběh sýra, vyrobeného ve zdejších tradičních mlékárnách, z mléka krav pasoucích se na poldrech. Vysušená země, slaný mořský vánek a dlouholeté výrobní zkušenosti vedou k exkluzivnímu sýru severního Holandska - Beemster Kaas, který má nízký obsah soli a jemnou texturu. Však se proslavil po celém světě.


 

 


Přípravy byly dlouhé, ale pánové k zachování barevné tradice z 15. století přistoupili zodpovědně a sotva dorazila kapela, ujal se slova bělovlasý krojovaný organizátor a místním dialektem přivítal hosty. My jsme se trefili na poslední trh sezóny, chvíli trvalo než sýrový ministr předal všechny ceny a než jsme vyslechli několik projevů v nizozemštině. 

 

 

 

Ale konečně to začalo... Nákupy byly zahájeny vyvrtáním díry do sýru speciálním vrtákem. U vytaženého kousku se zkontrolovala kvalita a chuť. Podle ní prodávající a kupující začali vyjednávat o ceně. Když se dohodli, několikrát si plácli dlaní i hřbetem ruky.

 



   


Cena je platná pro celou dodávku. Bochánky sýrů pak byly naloženy na speciální nosítka, pánové s nimi několikrát oběhli tržiště a nakonec zabočili do vážního domku. 

 

  

  

Občas svezou i stopaře.

 

Tady vše řádně zvážili, naložili na koňský povoz a odvezli do přístavu k lodi nakupujícího. 




Celé se to odehrává podle prastarého scénáře, a i když to vypadá zábavně a lehce teatrálně, obchody jsou to upřímné a skutečné.

 

 

Prodávané sýry jsou nabízeny k prodeji i publiku. Nebo když nechcete kupovat zajíce v pytli, ochutnejte sýr od regionálních výrobců v jednom z řady stánků. Nabídka je bohatá. No, kdo by odolal?

 



Doporučuji nespěchat k autu a projít se malým centrem Edamu. My jsme se posadili ke stolečku před kavárnou na hlavní ulici a objednali si tradiční holandský jablečný koláč Appeltaart. Auta tady nejezdí a v klidu můžete sledovat odcházející aktéry i návštěvníky trhu.

 


Nakoukli jsme i do blízkého Cheese Weigt House z 18. století a pak už jsme se jen courali pohádkovým městečkem. 

 




Viděli jsme malebné kanály, upravené domky se zahrádkami, zašli jsme ke kostelu, minuli jsme několik zdvihacích mostů a jeden jsme pozorovali v akci.



















A jen tak mimochodem: Kromě holandského sýru a kakaa si turisté rádi odváží i další typický suvenýr - dřeváky. Ať už jako přívěsek na klíče nebo skutečný pár nezničitelné tradiční obuvi. 

 

No, nezničitelné... 😊

 

Klomps, jak jim říkají, tu frčí už víc než 800 let a v podstatě beze změny. Vyráběly se ze dřeva topolů a vrby. Na svatby se nosí dřeváky z lípy. Na rozdíl od kůže se na věčně vodou nasáklé půdě nepromáčely a byly tak oblíbené, že se nosily do práce i do kostela. 

 

 

 

Pracovní boty byly hladké a jednoduché, ty sváteční pak vyřezávané a malované. Boty rybářů měly placaté špičky, ty pro sedláky se táhly do úzké špičky, která sloužila k pohánění dobytka. 

 

Popelce na ples?

 

Výrobu dřeváků předvádí řemeslníci ve skanzenu v Zaanse Schans, ve Volendamu i jinde. Nizozemští lékaři dřeváky doporučují jako jednoduchý rehabilitační prostředek a prevenci proti plochým nohám.

 

Tradiční.

I moderní. Já bych si vybrala.


10 komentářů:

  1. Jitko, to byla krásná procházky Edamem.
    Díky a hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, jsem ráda, že jsme se spolu prošly :o)
      Měj se hezky. Jitka

      Vymazat
  2. Jitu, moc krásně si celý trh popsala a já jsem si ráda zavzpomínala. Byl to zážitek, moc se nám to líbilo. Sýry milujeme všichni a tak jsme si přišli na své. Ráda vzpomínám i na malé kavárničky a pekárny, voňavou kávu a pečivo...
    A zvedací mosty - u těch jsme se něco nastáli, Adam to jako kluk prostě musel náležitě prozkoumat...
    Děkuji za krásný příspěvek, ty fotky jsou opravdu nádherné a přeji hezký den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, je to trochu zvláštní událost, ale tady taková rodinná. Taky jsem ráda, že jsem to zažila, ochutnala a prohlédla. Sýry byly výborné všechny, byla to těžká volba.
      Přeji ti klidný podvečer. Jitka

      Vymazat
  3. V Edamu jsem také byla. Sice v té době trhy nebyly, ale i tak jsme si sýry užili a prošli si to tam.
    Moc ráda jsem si Tvoje fotky prohlédla, oživila jsem si vzpomínku na náš poznávací zájezd s kamarádkou.
    Měj pěkný den !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, to musel být pěkný zájezd, do Edamu se často nejezdí. Jsem ráda, že jsem ti město i trh připomněla.
      Zdraví Jitka

      Vymazat
  4. Zažila jsem též a je to nezapomenutelné.....přeji hezké dny. Eva

    OdpovědětVymazat
  5. No kdo by odolal! Právě... já bych se v Holandsku a Francii po.... sýry miluju, a tyhle země které jsou proslulé jejich kvalitou by pro mě byly ráj i peklo ;-).... nechápu proč potřebujou Holanďani na té jejich placce elektrokola

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vendy, sýry byly všude a vše, co jsme ochutnali bylo výborné. Holanďani jezdí na starých křápech, elektrokola jsou pro asijské turisty :o)

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře.