úterý 24. října 2023

Podzimní roláda Pavlova

Můj seznam toho, co bych chtěla vyzkoušet upéct, je dlouhý. Už nějaký čas mám uložený recept na Pavlovu, tentokrát jako roládu. Říkala jsem si, že to přeci nemůže fungovat. V minulém týdnu ji (s různými úspěchy) pekly soutěžící v Pečie celé Slovensko, to mě nakoplo a pro nedělní návštěvu jsem ji upekla taky. Korpus se povedl na první dobrou. Doladila jsem jej podzimně - švestkami a skořicí. Večer jsem tak tak vyfotila poslední dva kousky této jako peříčko lehké dobroty. Není čeho se bát a jít do toho 😉.


 

 

Roláda Pavlova

 

6 bílků (mělo by to být asi 200 g)
240 g krupicového cukru 
1 ČL bílého vinného octa
1 PL kukuřičného škrobu
 
Může se nechat takto nebo základ ochutit trochou kakaa, rozpustné kávy, vanilkového extraktu,...
 
Bílky vyšlehám skoro dotuha, před koncem přidám ve třech dávkách cukr a došlehám do pevného sněhu. Gumovou stěrkou vmíchám ocet, škrob a případně přísadu na ochucení. Sníh rozetřu ve stejnoměrné vrstvě po pečícím papíru na velkém nízkém plechu velikosti cca. 30x35 cm. Peču na horkovzduch 150˚C 20 až 25 minut. To je důležité! Peče se krátce a na vysokou teplotu.
 
Hned po upečení upečené těsto přikryji druhým pečícím papírem a plechem. Otočím a ten papír, na kterém se těsto peklo, sloupnu pryč. Korpus rolády je pružný, dobře se "na sucho" smotá i s papírem. Takto smotaný nechám vychladnout.
 
Dokončení rolády je libovolné a dá se přizpůsobit sezóně nebo příležitosti. Já jsem v této podzimní variantě použila skořicový krém a švestky.  
Švestky vypeckuji a nakrájím na čtvrtky. Povařím je s trochou čekankového sirupu (nebo cukru) aby změkly. Přebytečnou šťávu scedím a nechám vychladnout.
 
 
 
 
 
Povrch rozmotané rolády potřu 2/3 krému, na delší stranu od kterého budu rolovat, naskládám švestky nebo jiné ovoce a pevně sroluji. Roládu pomocí pečícího papíru a pravítka utáhnu, jak jsem už ukazovala dřív u jiných rolád. Zbytek krému dám do cukrářského pytlíku (používám jednorázové z Tescomy) s ostře řezanou špičkou a ozdobím roládu - jak jen to zvládnu 😊. Posypu kakaem a dozdobím ořechy - pekany a pinie. Než přijde návštěva, dám chladit do ledničky.  
 
 




A jen tak mimochodem: Z jiného receptu soutěže Pečie celé Slovensko jsem si půjčila recept na skořicový krém. Porotkyním chutnal, je jednoduchý na přípravu a k tomuto období se moc hodí. 

Soutěžící měl v receptu 250 g másla. Já jsem část másla zaměnila za čerstvý sýr a s výsledkem jsem byla spokojená. K lehké roládě se mně víc líbil odlehčený krém.

 

Skořicový krém

 

300 ml mléka
3 žloutky 
45 g krupicového cukru (Xylitolu apod.)
40 g kukuřičného škrobu
12 g másla
půl balíčku skořicového cukru
1 ČL mleté skořice
200 g čerstvého sýru (Palouček, Lučina)
120 g změklého másla
 
Ve třetině mléka rozmíchám žloutky, škrob, cukr a skořicový cukr. Zbylé mléko s 12 g másla a mletou skořicí dám vařit. Jakmile začne vařit, po troškách vmíchám metličkou do žloutkové směsi. Vrátím do hrnce na oheň a uvařím hustý pudink. Ten přikryji potravinářskou fólií a nechám vychladit. Po vychlazení přesunu do mísy, přidám sýr, změklé máslo a vyšlehám do hladkého krému. Cukru je tam jen trošku a krém není moc sladký. Kdo chce sladší, přisladí. Před nanášením krému a zdobením dám vychladit do ledničky, líp se s ním pak pracuje. 





11 komentářů:

  1. Jituš,ta roláda s krémem vypadá úžasně.Když peču roládu mám vždy obavy,aby mi nepopraskala.
    Tak ji moc nedělám.Hodně mě zaujal skořicový krém.Já mám skořici hodně ráda a jak to jde přidávám do moučníků.Píšu si.Děkuji a přeji hezké dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituško, tato roláda šla smotat přímo nádherně, vůbec nepraskala, byla pěkně pružná. Já mám skořici taky moc ráda, velké balení mleté jsem si dovezla z dovolené na Kypru a teď se hodila :-)
      Moc pěkně voní.
      Měj se pěkně. Jitka

      Vymazat
  2. Jitko, roládu jen z bílků už jsem taky pekla. Úplně samotnou tedy ne - buď přidávám kakao nebo strouhané ořechy. Když jsem ji dělala poprvé, tak mne překvapilo, jak dobře se s hotovým plátem pracuje. Naposledy z toho byly ořechové řezy, protože jsem měla málo bílků, které už potřebovaly spotřebovat, a plát byl na rolování malý. Tak jsem jsem ho přepůlila, namázla džemem a spojila šlehačkovou náplní s mascarpone. Tvoje náplň je originální - spojit roládu se švestkami by mne nenapadlo.
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, roláda z bílků tzv. Bezé roláda je s moukou a třeba ořechy. Korpus je tenký a připomíná třeba biskupský chlebíček. Roluje se do rolády nebo se dělají řezy, jak píšeš.
      Toto je něco jiného. Mouka a ani ořechy se nedávají, jen k bílkům s cukrem přijde ocet a škrob. Konzistence upečeného korpusu je taky jiná. Je silnější, na povrchu pevný, ale uvnitř krémový. Prostě jako správně upečená (a ne usušená) Pavlova. Na fotce to není až tak dobře vidět.
      Nechtěla jsem poučovat, jen vysvětlit. Zdraví Jitka

      Vymazat
    2. Jitko, díky za upřesnění (mmch - já Pavlovu peču "špatně" - ona mi víc chutná úplně usušená, nemám ráda ten vláčný střed, takže v podstatě moje "Pavlova" jsou velké pusinky se šlehačkou :D)

      Vymazat
  3. Jituško, musím říct, že ji peču celkem často (bílky prostě zbývají), ale tvé doladění do podzimu je naprosto dokonalé! Já ji plním krémem ze šlehačky a mascarpone, většinou s borůvkami. Skořicový krém určitě vyzkouším, ač je počasí vlastně stále hezké, mám už podzimní chutě - ořechy, jablka, švestky, skořice, hřebíček...
    Děkuji za skvělou inspiraci a přeji klidný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, viděla jsem u tebe Bezé rolády, ale tuto ne. Tato je jako obláček :o), Bezé mám taky ráda a peču je s krémem i marmeládou, ale tohle je jiný level. Sem se teda pochválila :o)
      K tomu krému... v soutěži se porotkyně šklebily, když roládu někdo plnil krémem z mascarpone a šlehačky. Nevím proč. Asi chtěly vidět něco složitějšího. Mě u jiného úkolu (veganský dort) zaujal ten skořicový krém a vše dohromady nám chutnalo moc.
      Tak ti přeji hodně úspěchu při podzimním pečení. Měj se hezky. Jitka

      Vymazat
  4. Ještě jsem roládu jenom z bílků nepekla, takže receptík si vytisknu a zkusím.
    Měj hezké dny, Jitko !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, já jsem taky pekla poprvé, ale je lepší než ta s moukou a určitě budu péct znovu.
      Tak ať se ti taky podaří. Měj se hezky. Jitka

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře.