pondělí 14. února 2022

Valentýnské menu

Valentýnský oběd u nás proběhl už v neděli. Od pondělí začíná dceři nový semestr, syn má basket a tak jsem je ke svátečnímu stolu pozvala o den dřív, kdy jsme si to mohli společně užít. S manželem jsme si dali společně sýr k večeři, tento typ dětí nevyhledávají a tak jsme si udělali i chvilku pro sebe. 




Jako hlavní jídlo jsem připravila pstruha s tagliatelle a omáčkou z uzeného lososa. Ke kávě jsem podávala teplé čokoládové suflé a celé valentýnské menu jsem zakončila rozpečeným sýrem s pečeným česnekem a bylinkami. Pokud hledáte inspiraci, čím potěšit partnera nebo rodinu, mohu vše doporučit.




Pstruh nebo losos podávaný s omáčkou z uzeného lososa


dva filety z pstruha nebo lososa
1 balení těstovin - já jsem měla tagliatelle 
trocha másla a olivového oleje
2 jarní cibulky - bílá část
50 g uzeného lososa
250 ml rajčatové passaty - hustá rajčatová šťáva
100 ml smetany, stačí 12%
trochu strouhaného parmezánu

Dám vařit těstoviny.
V hlubší velké pánvi zahřeji olivový olej a zesklovatím cibulku na kolečka. Přidám na kostky pokrájeného lososa a opeču. Pak přidám passatu, smetanu, lehce osolím, opepřím a povařím asi 5 minut. Odstavím z plotny, vmíchám parmezán a případně dosolím. Do hotové omáčky nasypu uvařené těstoviny a promíchám tak, aby omáčka obalila nudle.
Rybí filety jsem pouze nakrájela na porce, osolila a opekla na másle s trochou olivového oleje. Prvně kůží dolů a pak krátce i z druhé strany.
Hotové jídlo jsem posypala pokrájenou zelenou částí jarní cibulky a může se přidat i parmezán nebo bazalka.


Ryba byla čerstvá, ale může být i mražená.





Jednoduché čokoládové suflé


100 g hořké čokolády 70% 
90 g másla a trochu na vymazání
120 g krupicového cukru
3 vejce
40 g hladké mouky
kakao holandského typu
6 porcelánových misek nebo hrníčků

Předehřeji troubu na 200˚C.
Ve vodní lázni rozpustím čokoládu a máslo. 
V míse prošlehám vejce s cukrem do pěny. Přidám čokoládu, mouku a opět prošlehám. Porcelánové misky nebo hrníčky vymažu máslem a vysypu kakaem. Rozdělím do nich čokoládovou směs. Pro lepší manipulaci si je dám na plech a peču 10 až 14 minut podle toho jak moc chci mít čokoládu uvnitř suflé tekutou. Po vytažení z trouby hned podávám. Buď rovnou v misce - hrníčku nebo objedu uvnitř nožem a vyndám z formy na talířek. Pocukruji, přidám ovoce a šlehačku nebo zakysanou smetanu.

Použila jsem tuto čokošku z Lidlu za dvacku.





Rozpečený sýr s česnekem a bylinkami


sýr s bílou plísní (Hermelín, Camembert, ...)
několik stroužků česneku - dle chuti
provensálské bylinky nebo jiné oblíbené
100 ml bílého suchého vína
zapékací nádoba

Sýr dám do zapékací misky. Do povrchu zapíchám oloupané stroužky česneku, posypu bylinkami a přeliji vínem. Zapékám v troubě s grilem na 200˚C. 
Podávám s dobrým pečivem nebo pečenými bramborami. Česnek zesládne a sýr je tekutější - dá se mazat na pečivo nebo v něm pečivo namáčet.



Místo čokolády dostal manžel valentýnský sýr 😊.



A jen tak mimochodem: K svátku zamilovaných pár veršů od mého oblíbeného Václava Hraběte.

Ukolébavka ze Sbírky Blues pro bláznivou holku


...
A já nezdárný synovec
zrozený za války vychovaný v míru
před očima kruhy jak smuteční pásky
nemohu spát
v této černé noci
Počítám na prstech
metály života a šrámy z naší lásky

A ty spíš
a možná se ti zdá něco tak krásného
že na to nebudu do smrti mít

Dobrou noc
Jsi krásná i když spíš
dobrou noc

Je slyšet jak přichází den
Pomalu jako by se vracel z flámu
Bloudí
ulicemi hospod a chrámů
Teď zpívá
Zastavil se na rohu

Spi

Já nemohu...



16 komentářů:

  1. Odpovědi
    1. Děkuji, Světlano. Potěšila jsi mne takhle v pondělí. Pěkný týden ti přeji. Jitka

      Vymazat
  2. Jitko, menu vypadá úžasně. Já rybu dělám v podstatě jen s bramborem, mám je raději než těstoviny, s těstovinami jsem lososa měla snad jen jednou na dovolené.
    My Valentýna tak nějak ignorujeme, i když dneska mi cestou z práce v pekařství "cvrnklo" o nos linecké srdíčko, tak jsem ho manželovi vzala (spíš jako "bolestné" na to, že se svými pochroumanými žebry tvrdne už třetí týden na neschopence, než k tomu Valentýnu).
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, my slavíme každý den, který za to stojí. Tak proč ne třeba toho Valentýna?
      Za kytku a čokoládu se odvděčím dobrým obědem, protože pozornost toho druhého není bohužel samozřejmostí a já si jí vážím. Jinak to taky nepřeháníme, ale je fajn vědět, že někomu za to stojím.
      Manželovi přeji brzké uzdravení a tebe zdravím do Prahy. Jitka

      Vymazat
  3. Jitu, naprosto perfektní sváteční menu. Nudle s lososem dělám celkem často, většinou se špenátem, ale omáčku s uzeným lososem jsem ještě nikdy nedělala. Ráda vyzkouším.
    Dezert perfektní, tahle čokoláda z Lidlu je nad očekávání dobrá!
    Moc se mi líbí tvé jednoduché fondue, dokonce jsem teď nakoupila v Německu pár rozpékacích sýrů, to určitě vyzkouším.
    Krásnou neděli jste měli!
    Přeji pohodové úterý!
    Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, lososa s nudlemi a smetanovým špenátem dělám taky, ale naše děvče nemá důvěru ke špenátu a tak je tato omáčka dobrou alternativou. Uzený losos zvýrazní chuť jídla. Je zvláštní, že uzeného lososa jím jen já, ale omáčka chutnala všem :-)
      Dezert vypadá složitě, ale opak je pravdou a čokoláda mě taky mile překvapila.
      Na rozpékaný sýr mně dal recept majitel vinotéky, kde kupujeme víno a teď už i sýry. Rychlovka, ale chutnala nám, tak snad budete také spokojeni.
      Doufám, že jste zdraví a přeji pěkný nový týden. Jitka

      Vymazat
  4. Jitko, úžasně připravené sváteční menu. Zapečený sýr dělávám často, mám ho ráda, ale překvapilo mne, že je zalitý vínem. :o) To někdy vyzkouším.
    Přeji krásné dny. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, víno mně poradil majitel vinotéky :-) Moc nám se sýrem chutnalo :-)
      Měj pohodový víkend. Jitka

      Vymazat
  5. Přidávám se k Dáše. Víno by mě nenapadlo. Díky za tip. Měli jste krásný den se samými pochoutkami.

    OdpovědětVymazat
  6. To je dobrot a hlavně pro mě inspirace.
    Jituško,úžasný příspěvek.Nejdříve jsem si potěšila žaludek a nakonec i duši.Verše jsou nádherné.
    Měj hezké dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituško, jsem ráda, že jsem mohla inspirovat. Verše Václava Hraběte mám moc ráda, škoda, že jich není víc.
      Přeji ti krásný večer. Jitka

      Vymazat
  7. Jedna dobrota za druhou. Inspirace jak si zpříjemnit den.
    Měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, přesně tak. je jedno jestli držíme svátek sv. Valentýna nebo ne.
      Život je krátký a měl by se oslavovat každý den.
      Přeji ti mimořádné dny, na které budeš ráda vzpomínat. Jitka

      Vymazat
  8. Všichni se tu rozplývají nad jídlem, ale já dávám palec👍 za krásnou básničku. Poslední dobou je poezie málo, jen samé horory😢 Díky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ach milá Večernice, mluvíš mně z duše. V TV se jen vraždí apod. o nedělní chvilku poezie člověk nezakopne :-), ale vážně... je to taková škoda, sny je v osmičce a má se naučit básničku. Když s tím přišel, tak to podal jakože má zdolat Mont Everest. Už jsem mu jednu vybrala :-) bude koukat.
      Pěkné poetické dny přeji. Jitka

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře.