čtvrtek 17. února 2022

Terapie zahradou

 

Práce na zahradě je prospěšná fyzicky. Všechno to rytí, okopávání, hrabání, sečení sice dá tělu zabrat, ale po prosezeném dni u počítače, kdy se nedostanu ke cvičení, vítám každou formu pohybu. Zvlášť na čerstvém vzduchu.




S blížícím se jarem začínám opět přemýšlet o zahradě. Bude nám i letos takto vyhovovat, budeme chtít něco předělat, opravit, dokoupit? Co letos zasadím, co už zkoušet nebudu, na co se těším? Zahrada je pro nás velmi důležitá. Děti na ní prožily celé své dětství. Manžel rád zvelebuje nezelené součásti zahrady a já? Pro mne je to prostor pro kreativitu a obrovský relax.



Práce na zahradě je prospěšná i duševně. Zahradničení mně přináší smysl života, posiluje sebedůvěru, poskytuje prostor k odpočinku a dává zapomenout stresujícím okamžikům dne. 



Zahrada je také účinná léčitelka, která dokáže udělat hodně pro nemocnou mysl. Je důležité radovat se z úspěchů a netrápit se pěstitelskými neúspěchy. Každý rok se něco nepovede, ale každý rok se naopak povede zase něco jiného. "Tolik višní, tak krásná jablíčka, tak zdravá a voňavá rajčata a ty rudbekie tolik ještě nikdy nekvetly." Tyto drobné každodenní radosti si chceme uvědomovat. Vybalancují nás k plnohodnotnému životu.




Dříve, když byly děti menší, byla naše zahrada velké hřiště. Nejenže se po trávníku proháněly na svých dopravních prostředcích, ale zábavu a pohyb jim přinášela skluzavka, pískoviště, trampolína, bazén a spoustu dalšího. Teď už jsou starší a tak nějak postupem času na zahradu chodily míň a míň. Když jsme začali zahradu předělávat z dětské na dospěláckou, chtěli jsme pro každého nějaký svůj kout, ale i společné prostory.



Vznikl tak čtenářský kout pro dceru, hamaka pro syna a my s manželem sedáváme nejraději na lavičce pod višní. Pro společné obědy a večeře nám slouží terasa a pergola. Letos bychom rádi upravili, vlastně v podstatě znovu postavili prostor s grilem, kterému jsme ještě ani nedali jméno. Ale už se na grilování v novém moc těšíme. 



Zima je vhodné období pro plánování, pro ujasnění si, co od zahrady čekáme a kolik svého času jí chceme odevzdat. Jsme ve fázi, kdy si třídíme myšlenky a těšíme se až to celé zase začne.


A jen tak mimochodem: Tu mám dva knižní tipy pro zapálené zahrádkáře.




Knihu Květiny a dřeviny pro radost mně přinesl Ježíšek. Hledám si v ní známé i méně známe trvalky, cibuloviny, keře a stromy, které se mně líbí a zvažuji jejich pěstování.





Druhá kniha je z edice České televize a pořadu Polopatě. Moderátor Filip Čapka a především Roman Pavela z Výzkumného ústavu rostlinné výroby krok po kroku provází zeleninovou zahrádkou. Vloni mě pěstování zeleniny, ovoce i brambor bavilo. Samozřejmě, že výsledky nebyly takové, abych s nimi bodovala na Floře Olomouc, ale ráda si knihu přečtu a zjistím, co dělám špatně nebo co zlepšit.






15 komentářů:

  1. Tady opravdu nemám co dodat. Cítím to stejně, i ten vývoj zahrady máme podobný. Jen bych potřebovala, aby manžel měl trochu víc času na realizaci mých nápadů.
    Jitu, tak hezky plánuj, už se to blíží!
    Pa, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, už se dost těším, hlavně na to jak vypnu hlavu :-)
      Děkuji za milá slova a zdravím tě. Jitka

      Vymazat
  2. Jituško,máš pravdu,zahrada je terapie a pořád si vyčítám,že jsem ji prodala.Ale mohu se realizovat u syna a nebo dcery na zahradě.
    Měj hezké dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituško, já ráda obdivuji tvoji terasu. Je to dobrá náhrada za zahradu a ty ji máš moc pěknou a opečovávanou.
      Měj klidný večer. Jitka

      Vymazat
  3. Část života jsme prožili na sídlišti. To jsme využívali zahradu u rodičů- trochu relaxu a byli jsme k ruce, když bylo třeba.Teď už hodně roků máme svoji zahradu u domu a já jsem za to moc ráda. Je pravda, že pěstování zeleniny jsem už hodně omezila, ale ve skleníku nějaká ta úroda ještě je.Kvetoucí záhony by mi tedy chyběly. Takže to mne stále baví, ale už moc neexperimentuji. Opečovávám moje stálice,sem tam oživím něčím novým.
    Hezké dny, Jitko !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, já jsem celé dětství a mládí prožila na statku mého dědy. Ty latifundie byly z donucení a až jsem zestárla ke své zahradě, tak mne to začalo bavit. A skutečně si tam odpočinu, i když záda mají jiný názor :-)
      Měj pěkný týden. Jitka

      Vymazat
  4. Jitko, tvoji zahradu jsem už obdivovala mockrát. Když mne ale to zahradničení tááák nebaví. Mně vlastně baví až proces zužitkování jejích plodů :), zbytek dělám z nutnosti (máme zahradu na chalupě) a proto, že máma už to vzhledem k věku nezvládá.
    Tak to pěkně naplánujte a já se pak zas pokochám nějakými tvými krásnými fotkami.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, rozkaz... budu se snažit :-)
      Ono to buď přijde nebo taky ne. Já zase nemám trpělivost a ani šikovnost na to krásné háčkování, které na blozích často vidím a obdivuji.
      Měj krásný týden, snad už přestane fučet a bude líp. Jitka

      Vymazat
    2. Tak trpělivost (a šikovnost) na ruční práce bohužel nemám taky :)

      Vymazat
  5. Pro mě je to taky terapie. Po ránu kafíčko pod pergolou,teď už zpívají ptáci a koukám aspoň do ní. Už se těším co mi vyleze z hlíny a sedím když přijdu z práce na stoličce ve skleníku a přemýšlím. Před pergolou stojí domeček s klouzačkou a houpačky,ale děti odrostly,tak přemýšlím co s tím. Občas se ještě houpe jen tak má pubertální dcerka.Zahradu máte krásnou,moc se mi líbí ta kruhová lavička kolem stromu. A díky za připomenutí,že vyšla Zeleninová zahrádka. Pěkný víkend,Sylva.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sylvo, já sním o malém balkonku, na kterém bych ráno pila kafe, sledovala východ slunce a měla chvilku jen pro sebe. Terasu máme na západ, tak aspoň sledujeme ty krásné večerní barvy. Domečky a klouzačky už jsme zrušili, teď přemýšlíme o zrušení bazénu, který je už taky malý.
      Děkuji za komentář a přeji pěkný nový týden. Jitka

      Vymazat
  6. Ježiši Ty mi mluvíš z duše!!!!! A koukám, že jsme na tom stejně i pracovně, celý den za počítačem :( I pro mě je zahrada a rostliny obecně tak obrovský životabudič a obrovská radost... Tvoje zahrada je krásná a závidím Ti ty prostory, my máme jen malou zahradu u řadového domku, ale i za to jsem nesmírně vděčná a snažím se jí využít, co to dá. A letos snad už bude dokončen i ten starý skleník ála zimní zahrada! Tak krásné dny a hodně radostí!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Katko, ono to vypadá velké, ale je to malé... aspoň já bych potřebovala větší :-)
      Sleduji vaše budovatelské počínání a těším se na zimní zahradu. To je můj taky velký sen, ale už ji sem asi nenarvu.
      Tak ať nám to v práci odsypává rychle a můžeme jít ven. Jitka

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře.