pondělí 21. února 2022

Takové rychlovky

Už druhý měsíc nestíhám, vysedávám dlouho v práci a pak doma doháním, co se dá. O víkendech navařím spoustu jídla, kterou pak během týdne ohříváme v krabičkách. Na nějaké složité a časově náročné recepty teď nemám prostor. Pokud jste na tom podobně, třeba vám přijdou vhod tři recepty na osvědčené rychlovky.




Bramborovo - celerový krém


2 PL másla
1 cibule
2 stroužky česneku
půl bulvy celeru 
5 brambor
zeleninový vývar (může být i z hotové kostky)
sůl, muškátový oříšek
2 PL zakysané smetany

Na másle zpěním cibuli a česnek pokrájené na drobné kostičky. Přidám kostky celeru a brambor, orestuji. Po chvilce přidám vývar a uvařím doměkka. Rozmixuji ponorným mixerem, osolím, přidám muškátový oříšek a zakysanou smetanu. Vše promíchám a podávám posypané pažitkou a různobarevným pepřem.





Alenino trhané maso


asi 1 kg vepřového plecka
2 PL kečupu
2 PL medu
2 PL hořčice (obyčejné nebo takovou, jakou máte rádi)
2 PL oleje
sůl, mletá paprika (může být i uzená)
2 stroužky česneku (prolisované)

Všechny ingredience dám do pekáče s víkem, který může přijít do trouby. Promíchám tak, aby se vše propojilo a maso ve směsi obalím. Může se nechat uležet v ledničce, ale já na to nemám většinou čas a tak hned šoupnu do trouby vyhřáté na 160˚C a peču zvolna několik hodin do velmi měkka. 
Hotové maso vidličkami "roztrhám" na menší kousky a smíchám s výbornou šťávou. Podávám s bramborem, pečivem, zabalené v tortille nebo v bulce jako hamburger. Vždy doplním čerstvou nebo nakládanou zeleninou.






A jen tak mimochodem: Ještě jeden recept na večeři, který si oblíbili naši chlapi.





Camembert v listovém těstě


2 ks Hermelínu, Camembertu nebo podobného sýra s bílou plísní
1 balení listového těsta
1 cibule na kolečka
trochu kečupu
8 koleček šunky
1 vejce na potření a trochu sezamu na posypání

Listové těsto rozválím na obdélník a rozkrojím na čtyři stejné části. Na jednu stranu navrším šunku, cibuli, kečup, podélně rozkrojený sýr a opět kečup, cibuli a šunku. Přiklopím druhou částí těsta, vidličkou spojím k sobě, přenesu na plech s pečícím papírem, potřu rozšlehaným vejcem a posypu sezamem.
Peču na 190˚C dozlatova.









16 komentářů:

  1. Jituško, na to, že tvoje pracovní nasazení je teď maximální, vaříš samé dobroty. Polévku, respektive krém taky dělám, Adam má krémové moc rád. Trhané maso je u nás hodně oblíbené, omáčku mám trochu jinou a novinkou je pro mě ten zabalený sýr. Ten bude mít u nás určitě úspěch!
    Děkuji za inspiraci a přeji pokud možno pohodový den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, sýr v listovém těstě dělám už roky. Dá se různě modifikovat :-) Bez šunky nebo bez cibule. A nejlepší je, když trochu vyteče ven :-)
      Měj klidný večer. Jitka

      Vymazat
  2. Receptíky nejsou vůbec, ale vůbec k zahození. Obzvláště ten poslední !
    Díky za ně a měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, děkuji a ráda jsem inspirovala.
      Měj pěkný večer. Jitka

      Vymazat
  3. Moc pěkné recepty, velice mě zaujal camembert v listovém těstě. Určitě vyzkouším, díky za tip. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bevíčková, je to u nás oblíbený recept, tak snad bude i tobě chutnat.
      Děkuji za návštěvu a přeji pohodové dny. Jitka

      Vymazat
  4. Jituško, recepty jsou skvělé, děkuji za imspiraci . Nejvíc mě zaujal camembert v listovém těstě , ten co nejdříve vyzkouším.
    Měj se krásně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, rádo se stalo. Doufám, že se vše podaří a bude chutnat.
      Pěkný poslední únorový týden. Jitka

      Vymazat
  5. Hmmm, tolik inspirace. Dala bych si ten sýr v listovém těstě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, to věřím :-) Teď tady prošel syn a jak uviděl fotku, už se ptal, kdy budu zase dělat :-)
      Klidný večer. Jitka

      Vymazat
  6. Jituško,děkuji za inspiraci.Sýr v listovém těsto určitě vyzkouším,někdy mně už dochází nápady,co chlapům vařit.Krémovou polévku dělám asi podobně.
    Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituško, manžel se vždy směje, že mám polévky husté a omáčky řídké (málokdy klasicky zahušťuji). Ale nakonec si na všem pochutná :-)
      Překvapuje mě, že sýr má takový ohlas. Už jej dělám roky a ráda se k němu vracím.
      Měj se hezky. Jitka

      Vymazat
  7. Jitko, mne nejvíc zaujalo trhané maso. Krémové zeleninové polévky u nás nefrčí (manžel je na klasiku typu zelňačka, fazolačka, gulášovka..., já jen na vývary, ani nudle do nich mít moc nemusím). Hermelín po různých experimentech nejraději jen grilujeme a dáváme si k němu brusinky
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, my to taky střídáme. Máme rádi polévku s kroupami a uzeným masem nebo fazolačku. A grilovaný Camembert je výýýborný.
      Pěkný večer. Jitka

      Vymazat
  8. vypadá to vše moc dobře...Sv.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše komentáře.