Z předešlého pečení mně zbyla polovina kelímku kefírového mléka a protože by u nás nenašla jiné uplatnění, zalovila jsem v receptech a našla ještě jeden recept, který tuto ingredienci také obsahuje. Byla to buchta se sušeným ovocem, ale já jsem se za pracovně náročný leden odměnila novou formou z Tescomy a tak jsem ji samozřejmě chtěla vyzkoušet.
S formami Delícia jsem spokojená, mám už formu na velikonočního beránka a líbí se mně i formy na bábovky. Nejenže se upečená dobrota bezproblémově vyklopí, ale ještě vypadají tak pěkně, že si jimi určitě vyzdobím kuchyni.
Kefírový cop nebo buchta na plech
3 bílky
3 žloutky
3 žloutky
135 g krupicového cukru (já jsem dala napůl cukr a Xylitol)
5 PL oleje - na pečení používám slunečnicový
250 ml kefíru (u nás jej prodávají pod názvem Kefírové mléko)
330 g polohrubé mouky
půl sáčku kypřícího prášku do pečiva
1 ČL sody
Lze přidat kousky sušeného nebo kandovaného ovoce či oříšky.
Prvně si ušlehám bílky se špetkou soli na pevný sníh.
V druhé míse prošlehám žloutky, cukr a olej. Jakmile směs změní barvu na světle žlutou a zvětší objem, přidám ostatní ingredience a prošlehám. Jako poslední lehce vmíchám už jen stěrkou sníh z bílků. Kdo chce, teď přidá oříšky nebo ovoce.
Formu jsem vystříkala olejem na pečení, nevysypávala jsem. Těsto naliji do formy, rozetřu do hladka a peču na 170˚C. V polovině pečení jsem vršek přikryla alobalem a špejlí jsem vyzkoušela, zda je cop dobře propečený. Pekla jsem necelou hodinu.
Může se polít čokoládou nebo jinou polevou, já jsem chtěla nechat vyniknout vzor copu a tak jsem jen pocukrovala.
A jen tak mimochodem: Po dlouhé době jsme si s manželem vyšli do kina. Napřed se nehrálo a pak nás nějak nic nenalákalo. Tentokrát jsme neodolali Mimořádné zkušenosti a nelitovali jsme. Máme rádi Vlastníky a tento film je také dílo režiséra Jiřího Havelky. Stejně jako u Vlastníků ukazuje na poměrně běžné události charaktery lidí dovedených až do bizardních situací. Humor má film poněkud mrazivý a děj překvapivý. Pár známých i většina neokoukaných herců přesvědčivě žije svůj filmový osud, takže nelze nedoporučit.
Mňamka vypadá báječné, formy jsou krásné a na film se taky těším. Hezký víkend.
OdpovědětVymazatEvi, děkuji a jsem zvědavá, jak se ti bude film líbit.
VymazatMěj pohodovou neděli. Jitka
Tak zase bezva pečení. Forma vypadá tedy moc dobře.
OdpovědětVymazatDíky za tip na film.
Prima víkend u vás, Jitko !
Hanka
Hani, děkuji a rádo se stalo.
VymazatPěkné nedělní odpoledne ti přeji. Jitka
Jitko, máš pravdu, že forma vypadá moc pěkně a moučník z ní vyklopený taky.
OdpovědětVymazatStáňo, už přemýšlím, kam si formu pověsím :-) Jednu už mám v kuchyni pověšenou a je to prima ozdoba a do kuchyně patří.
VymazatKlidné odpoledne ti přeji. Jitka
Jituško, cop vypadá opravdu skvěle. Kefírovky, ať už světlé nebo tmavé mám moc ráda.
OdpovědětVymazatA díky za tip na film, už upoutávky nás zaujaly.
Přeji hezkou neděli, Helena
Helenko, taky mne napadlo ji příště upéct s kakaem, určitě bude chutnat taky dobře.
VymazatDoufám, že se vám bude film líbit, smálo se celé kino.
Pěknou neděli přeji. Jitka
Forma je parádní a musí tak i chutnat obsah.Těsta s kefírem dělávám a peču i chléb.
OdpovědětVymazatO filmu jsem hodně četla a musím pohlídat program kina.
Jituško,hezký večer
Jituško, cop vypadá úchvatně, ještě že zrovna snídám :-) Měj pohodový vstup do nového týdne.
OdpovědětVymazat