neděle 28. listopadu 2021

První advent - německý

Už dřív jsem na blogu ukazovala moji bohatou sbírku receptů. Ukládám si ty, které mne zaujmou a časem je vyzkouším. Letos jsem se rozhodla o adventních víkendech vyzkoušet recepty vánočních dobrot z jiných zemí. Jako první jsem se pustila do štóly. Nechci ale dělat ty tradiční a původní recepty, které bývají pracné a  časově náročné. Chci je péct moderně, využít techniku a možná i trochu odlehčit. Tak tedy jdeme na to - Backen macht Spaß.




Vánoční tvarohová štóla


2 žloutky
200 g krupicového cukru
250 g změklého másla
1 PL citronového aroma nebo šťáva a kůra z jednoho citronu
3 PL rumu
250 g tvarohu (je jedno jaký, já jsem použila vážený z mlékárny)
500 g mouky (dala jsem na půl hladkou a polohrubou)
1 prášek do pečiva
1 PL skořice
100 g rozinek
100 g kandovaného ovoce (dala jsem citronovou a pomerančovou kandovanou kůru)
50 g sekaných mandlí nebo mandlových plátků
150 g rozpuštěného másla na potření a moučkový cukr na posypání

Žloutky s cukrem ušlehám šlehačem do pěny. Postupně přidám a zašlehám změklé máslo, citronové aroma, rum a tvaroh. V druhé míse promíchám mouku, prášek do pečiva, skořici, rozinky, kandované ovoce a mandle. Do tekuté zapracuji sypkou směs napřed v míse a následně na vále, který jsem si dost pomoučila. Vypracuji těsto a rozválím je na obdélník tlustý asi 1,5-2 cm. Okraje ohnu naproti sobě (jako písmeno C) a pak ještě jednu část přiklopím na druhou - viz foto. 





Přenesu na plech s pečícím papírem a peču na 150˚C. Já jsem pekla asi 70 minut. Po upečení hned dvakrát potřu rozpuštěným máslem a dost pocukruji moučkovým cukrem. 






Štóla je výborná hned jak vychladne, není potřeba ji nechávat změknout, ale pokud byste si ji chtěli uchovat déle, tak nejlépe v mikrotenovém sáčku. Dodá jí vláčnosti. U nás už je skoro snězená, takže to nejspíš nevyzkouším. A to měla 50 cm a 1,5 kg. Myslím, že není nutné dodávat, že nám moc chutnala 😀.







A jen tak mimochodem: Štóla má bohatou historii. Jako vánoční dárek byla poprvé v roce 1329 předána biskupu Jindřichu I. Dlouho se pekla jen jako postní jídlo Christbrod - z mouky, vody a droždí, do kterého se nesmělo nic přidávat. Až na žádost saského kurfiřta papež Inocenc VIII. vydal tzv. List o másle a zákaz používání másla zrušil. V 15. a 16. století se štóla prodávala na nejstarším vánočním trhu v Německu - na drážďanském Striezelmarktu. Pekaři ji pravidelně na Vánoce dodávali saskému králi. Vážila 18 kg a měřila 1,5 metru.  
Současný základní recept pochází ze začátku 20. století. V Drážďanech a okolí smí péct originální drážďanskou štólu jen asi 130 pekařů, každý podle svého tajného receptu. Tato Original Dresdner Christstollen stojí kolem 500 Kč a je možné si ji koupit třeba na Slavnosti Drážďanské vánoční štoly, která se koná každoročně druhou adventní sobotu na drážďanských vánočních trzích. 





21 komentářů:

  1. Peču stejnou a patří mezi naše každoroční oblíbence)))
    Přeji krásný adventní čas.

    OdpovědětVymazat
  2. Jitko, mám hodně podobný recept - taky z tvarohu a je u nás hodně oblíbená.
    Hezký Advent

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, já už jsem kdysi pekla taky tvarohovou podle jiného receptu, ale nic moc. Tato měla úspěch.
      Pěkné adventní dny. Jitka

      Vymazat
  3. Jitu, taky jí peču a mám vždycky úspěch (tedy u těch, kteří mají rádi kandované ovoce :o)).
    Do Drážďan se občas dostanu, ta tradice je tam stále velmi živá!
    Měj příjemné pondělí, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, my máme rádi i rozinky i kandovanou kůru, tak baštíme všichni. V Drážďanech jsem na trhu nebyla, ale sestře se tam moc líbilo.
      Přeji klidné adventní dny. Jitka

      Vymazat
  4. Vypadá parádně, taky mám mraky receptů, na které se chystám, ale než je vyzkouším všechny budu asi v důchodu:-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, jsem na tom stejně. Mám víc receptů než času :-)
      Klidný advent přeji. Jitka

      Vymazat
  5. Jituš,to je zajímavý recept.Štolu jsem ochutnala a docela mě láká ji vyzkoušet.Ráda zkouším nové věci a mám ráda,pokud je to tak pěkně nafoceno a popsáno,jako máš ty.Měj hezký večer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituško, někdy se recepty líp vysvětlují na fotkách :-), zvlášť různé grify :-)
      Jinak u nás pečeme tradičně vánočku, ta musí být a dělám ji i jako mazanec nebo během roku.
      Pěkný advent. Jitka

      Vymazat
  6. Ach ty Tvoje recepty ! Ty tedy jsou. Nedá se nic dělat, musím štolu vyzkoušet.
    Hezký den !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, vyzkoušej, je moc dobrá. A budou další laskominy :-)
      Krásný adventní den přeji. Jitka

      Vymazat
  7. Taky peču tvarohovou štolu, ale ten tvůj recept mne zaujal. Já tedy ještě do té zavinuté části vložím hada z marcipánu anebo ho dám doprostřed a postupně ho zavinuju jako závin. Německou echt štolu měli na trzích v Pirně, no a ta cena byla za čtvrtku (tak 250 G) od 20 do 30 €.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vendy, taky jsem měla v receptu na vylepšení marcipán, ale my jej moc nemusíme, tak jsem vynechala.
      Cena za tu echt německou je teda mazec. To už mně přijde zbytečný, platit tolik za kousek. Jitka

      Vymazat
  8. Jituško, štola vypadá výborně, nedivím se, že už skoro není. Také se na ni chystám. Mám ji moc ráda a je to u mne předzvěst vánočky. Přeji ti krásné adventní dny. iva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivo, už včera zmizela :-). Vánočku budu péct taky, máme ji vždycky 24.12. ke snídani. Tradičně.
      Také ti přeji klidný advent. Jitka

      Vymazat
  9. Jitko, štolu jsem zatím nepekla. Ale vypadá moc lákavě a tvarohové věci chutnají Mírovi, tak si opíši recept a uvidím, zda se do ní pustím.
    Máš ji krásně nafocenou.
    Přeji příjemný adventní čas. D.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše komentáře.