úterý 23. listopadu 2021

Adventní Olomouc

Náš letošní první a zdá se, že i poslední, adventní trh. V Olomouci začali už týden před adventem. Spojili jsme příjemné s užitečným, zavezli jsme na kolej naši Magdalenku a společně jsme se prošli po Dolním i Horním náměstí, kde se trhy konají. 



Stánků bylo zřejmě míň než v mírových necovidových dobách, ale aspoň nebyly nikde zástupy a tlačenice. Náměstí sama o sobě jsou velmi krásná a adventní výzdoba z nich udělala to pravé kouzelné místo, čekající (očekávající) na zázrak Vánoc. Pokud máte chuť, společně se projdeme a nasajeme trochu vůně vánočního punče.











Potěšil mě výběr prodejců, nebylo to žádné asijské tržiště. Regionální pochoutky, tradiční moravské výrobky, vánoční speciality i spousta krásné inspirace na vánoční dárky.










Samozřejmě jsme se prošli i večerní Olomoucí. V poslední době mně toto pohodové město přirostlo k srdci. Jak velká města právě nemusím, tady si  dovedu představit spokojený život.
 







A jen tak mimochodem: Bylo těžké odolat a neochutnat na každém stánku něco. Tolik dobrot sladkých, slaných, mastných, pálivých i tekutých a teď, babo raď. Nakonec to vyhrály pečené kaštany a vánoční svařák. Su z Moravy, noné.
 
 


14 komentářů:

  1. Jituško, dobře jste udělali! Děkuji za tu krásnou, neopakovatelnou adventní atmosféru! Měli jsme v plánu Vídeň, množství výluk na trati nás trochu odrazovalo, vir to vyřešil za nás...
    Měj pohodový den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, ve Vídni jsme byli jen jednou a bylo to tak trochu zklamání. Město krásně nazdobené, ale na trhu mooooc lidí, zboží tak nějak nic moc. Nic jsme nekoupili. Pěkné jsou pro malé děti Ježíškovy dílny na radnici a kluziště.
      Tak uvidíme jaká bude situace a jestli se ještě někam podíváme.
      Pěkný den. Jitka

      Vymazat
  2. Jituško, tak to je nádhera. V Olomouci už jsem dávno nebyla, díky za tuhle krásnou reportáž. Měj pěkný den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, my se sem dostaneme teď díky dceří celkem často a rádi.
      Krásný den. Jitka

      Vymazat
  3. Jituško,to jsou nádherné fotografie,ze kterých dýchá předvánoční atmosféra.
    U nás by mělo být o víkendu rozsvícení stromečku a malé trhy.Akorát počasí nestojí za nic.Ráda bych tam nasála také tu předvánoční atmosféru.
    Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituško, my sem chodíme právě pro tu atmosféru, adventně a vánočně se naladit. U nás by také měl být vánoční jarmark, menší a komornější, ale to nevadí. Tak doufám, že se to povede.
      Měj hezký den. Jitka

      Vymazat
  4. Kráásné fotky. Prohlédla jsem si je několikrát. Prostě už z nich dýchá ten nastávající čas.
    U nás snad dopoadne zahájení vánoční výstavy na Dřevěnce a nedělní rozsícení stromku na náměstí.
    Ale ten otazník ve vzduchu visí.
    Měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, děkuji za milá slova. I naše další adventní plány jsou nejasné a uvidíme, jaká bude situace. Nejspíš to budou zase komorní vánoce, jako vloni.
      Pěkný adventní týden. Jitka

      Vymazat
  5. Krásně zachycená adventní atmosféra. Už se těším až konečně opustím postel a vyrazím nasát vánoční vzduch )))

    OdpovědětVymazat
  6. Jitko, moc hezké večerní fotky s adventní atmosférou. Já na vánoční trhy moc nechodím, protože nemám ráda davy lidí. Ještě tak na nějaké malé (jako byly třeba ve Znojmě, kde jsme byli před pár lety na prodlouženém víkendu na začátku prosince)
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, my je navštěvujeme rádi. Tady jsme byli hned před adventem, tak tu bylo volněji. Taky nemám ráda davy, čemuž se ve velkých městech nedá moc vyhnout.
      Pěkný den. Jitka

      Vymazat
  7. Jitu, vychytala jsi to, já se chystala o víkendu a nic nebude, kvůli naši vládě!!! Tiše závidím a lituju všechny prodejce, pro které je to likvidující. Mam obavu, že v budoucnu nebudeme mít ani kam chodit...:-(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, já tento zákaz nechápu. Uvnitř může být 100 lidí na večírku a venku zakážou trhy. No, je to bez komentáře. Musíme si to udělat aspoň pěkné doma.
      Měj krásný adventní týden. Jitka

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře.