středa 17. listopadu 2021

Moravským Toskánskem

Kouzelně zvlněná krajina nás lákala už dlouho. Až se konečně na ni dostalo. Od mého rodiště je to nedaleko a tak jsme po obědě naložili mamku, synka a vyrazili. 

Moravským Toskánskem je nazývána Kyjovská pahorkatina - krajina mezi Kyjovem, Svatobořicemi-Mistřínem, Šardicemi, Čejčem, Násedlovicemi, Žarošicemi, Věteřovem a Strážovicemi. Za svou krásu vděčí nejen přírodě, ale i důlní činnosti - až do roku 1992 se pod povrchem těžil lignit.



Na "toskánský" okruh jsme vyrazili z Čejče na Karlín - Násedlovice - Žarošice - Archlebov - Strážovice - Kyjov - Svatobořice-Mistřín - Šardice - Hovorany - a zpět do Čejče. První část cesty až po Svatobořice jsme projeli a zastavovali jen na focení. Fotografovaná je tato část naší země hojně. Pořádají se sem zájezdy zahraničních turistů za účelem focení krajiny, která byla zařazena mezi padesát nejkrásnějších lokalit na světě. Pořádají se tady fotografické kurzy s místním průvodcem a internet je plný neuvěřitelných záběrů terénních vlnek zachycených ve všech ročních obdobích.

Karlín - Násedlovice




Karlínské vlnky








Svatobořice - Mistřín

Tady jsme zaparkovali a vydali se po Mutěnické cyklostezce mezi vinohrady. Po levé straně jsme měli kopec Záviště, před sebou Babí lom. Cesta vede mezi vinohrady, do mírného kopce a na horizontu nás čekal výhled na velkou část Kyjovské pahorkatiny.  



Nad Strážovicemi se na kopci Babí lom tyčí vysílač, kterému se říká Stražovák.


Na horizontu je výhled na kapličku svaté Barborky. 

Vinařský domek.

Pěkně zrekonstruovaná Boží muka.



Pokračovali jsme ještě kousek dál, ale slunce se už chystalo zapadat a tak jsme se stejnou vinařskou cestou vrátili zpět. Cestou jsme potkávali fotografy se stativy a drahým vybavením. Spěchali na "toskánský" západ slunce. 







Naše první setkání s touto nesmírně malebnou a uklidňující krajinou bylo u konce, ale určitě nebylo poslední. Nestihli jsme toho ještě dost a už máme v plánu další  jarní okruh.

A jen tak mimochodem: Ve Svatobořicích mají hospodu U Žúdra - je jako vystřižená ze seriálu Slovácko sa nesúdí.




Bohužel není jen všechno zalité sluncem. Na historii obce se podepsala skutečnost, že tady byl zřízen Internační tábor, který měl za druhé světové války všechny znaky koncentračního tábora. Byly tady vězněny například děti, jejichž rodiče byli popraveni za heydrichiády.  




22 komentářů:

  1. Jitko, vždycky když jedu za kamarádkou, co se odstěhovala ze Slezska do Věteřova, tak se na takové krásné lány a kopečky a vlnky nemohu vynadívat. A o Svatobořicích za války vím, četla jsem to, hledala jsem si nějaké materiály na netu. Je dobré si takové věci připomínat, protože mladí snad tomu ani nevěří. Zdraví Iwka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Iwko, ano, je to pravda. Taky neustále poučuji děti o historii míst, kde právě jsme na výletě.
      Místo je to krásné a stojí za návštěvu.
      Přeji pěkné podzimní dny. Jitka

      Vymazat
  2. Jitu, pojem znám, viděla jsem hodně fotek z moravského Toskánska, ale sama jsem ho nezažila. Milujeme cesty vinicemi, užíváme si je na Pálavě, je jasné, že bychom měli zajet ještě o kousek dál. Nádhera! Výhledy jsou skutečně úchvatné!
    Přeji příjemný den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, fotky na netu této krajiny jsou neuvěřitelné. To já ani neumím a ani nemám tu techniku, která je zapotřebí. Je to tady nesmírně uklidňující a už se těším na pokračování.
      Pěkný nadcházející víkend ti přeji. Jitka

      Vymazat
  3. Krásná,zajímavá krajina i hezké stavby.Byla jsem tu jenom jednou a je to už dávno.Ráda bych se sem vrátila,ale nevím a proto jsem moc ráda,že jsem se podívala díky tvým fotografiím.
    Jituško,měj hezké dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituš, jsem ráda, že jsem ti připomněla tuto kouzelnou krajinu.
      Měj krásný den. Jitka

      Vymazat
  4. Stejně jako celá krajina, tak i kaple sv. Barborky je jedna z nejfocenějších staveb! krásné to tam je, krásné. To vlnění připomíná zkamenělé moře.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vendy, k Barborce se chystáme na jaře, teď už jsme to nestihli. A mám ještě další foto tipy, tak už se těším. Jitka

      Vymazat
  5. Krásné fotky díky kterým jsem poznala zase něco nového. Kraj vinařů, kde sklípek není nic výjimečného, ale ten na tvé fotce není typický, ale je moc pěkný. Zdraví 😉

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, ráda jsem tě provedla kouskem naší krásné Moravy. Tady je stále co objevovat.
      Pěkné podzimní dny. Jitka

      Vymazat
  6. Jitko, tenhle kraj vůbec neznám a vůbec jsem netušila, jak je krásný. Na tvých fotkách má navíc takový krásný lehce nostaligický podzimní půvab.
    Díky moc za krásné fotky a hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, teď, díky tomu počasí, vypadají fotky hodně zasněně. Bez mého podílu :-)
      Je to tady míň navštěvované místo, ale je půvabné a pohodové.
      Pěkný nadcházející víkend. Jitka

      Vymazat
  7. To je nádherný kout naší země. A tvoje fotky jsou překrásné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, já i Moravské Toskánsko děkujeme a přejeme pěknou neděli. Jitka

      Vymazat
  8. Já znám originál a opravdu vypadá témeř stejně jako na tvých fotkách. My jsme zdejší toskánskou krajinu přirovnávali k Šumavě 😊 Vůbec jsem netušila že se u nás něco takového nachází , je to moc malebné. V té toskánské bylo kdysi dávno moře ..

    OdpovědětVymazat
  9. Já znám originál a opravdu vypadá témeř stejně jako na tvých fotkách. My jsme zdejší toskánskou krajinu přirovnávali k Šumavě 😊 Vůbec jsem netušila že se u nás něco takového nachází , je to moc malebné. V té toskánské bylo kdysi dávno moře ..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růženko, tak to mne těší, že naše Moravské Toskánsko sneslo porovnání s originálem. Právě včera večer jsem si prohlížela knihu o Toskánsku a tak ti tu krása okolní závidím, až hanba :-)
      Doufám, že zas někdy budu mít příležitost tu podobnost osobně zkontrolovat.
      Přeji ti pohodovou neděli a zdravím do Itálie. Jitka

      Vymazat
  10. Tak to je tedy nádhera. Je u nás prostě kráásně!
    Hezký víkend, Jitko !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, pravda, pravda. Jen mít otevřené oči.
      Pěknou neděli. Jitka

      Vymazat
  11. Máme krásnou zem. Mám ve Vracově tetu, takže to tam znám. Sem tam si s manželem uděláme výlet k Bukovanskému mlýnu a z rozhledny si tu nádheru můžeme prohlížet pořád dokola. O internačním táboře vím od dětství, ale tenkrát se o něm vůbec nemluvilo.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše komentáře.