neděle 7. června 2020

Víkend otevřených zahrad

Projekt Víkend otevřených zahrad vznikl ve Velké Británii a odtud se rozšířil do celé Evropy. V České republice se koná od roku 2010 pod záštitou Národního památkového ústavu. Tenkrát se veřejnosti otevřely 3 výjimečné zahrady. Letos už to bylo 169 státních i soukromých zahrad v různých stylech. Víc najdete tady. O této mimořádné akci jsem se dozvěděla úplně náhodou a když jsem zjistila, že několik otevřených zahrad se nachází v naší blízkosti, program na výlet byl jasný. 




Naše volba padla na zámeckou zahradu státního zámku v Lysicích. Leží blízko spojnice Brno - Svitavy a určitě se tady zastávka vyplatí. Pro veřejnost je zámecká zahrada otevřena běžně, ale tento víkend bylo možné prohlídku absolvovat s odborným výkladem. Průvodcem nám byla paní zahradnice, která spolu se svými dvěma (!) kolegyněmi pečuje o celou zahradu, skleník, oranžerii i květinové aranžmá v zámku. Vstupenky se rychle vyprodávaly a tak jsem objednávala týden dopředu přes internet. V noci byla velká bouřka s několika přívalovými lijáky, tak už jsem náš výlet viděla skepticky. Naštěstí se počasí umoudřilo a kapat zase začalo hned po našem odjezdu z Lysic. Prohlídka trvala něco přes hodinu a byl to krásně strávený čas. 




Státní zámek Lysice






Historie Lysic se začala psát krátce po roce 1300. Pány z Kunštátu zde byla postavena vodní tvrz, která dostala koncem 16. století renesanční kabát. V této době začala vznikat i zámecká zahrada. Ve století osmnáctém byla tvrz naposled přestavěna, tentokrát na barokní zámek. Poslední majitelé rodu Dubských z Třebomyslic vlastnili zámek od počátku 19. století až do konce války, kdy byl na základě Benešových dekretů zestátněn.  Interiéry zámku byly honosně vybaveny, doplněny sbírkami a  knihovnami. Měly zrcadlit život této přední moravské hraběcí rodiny. Přestavěna byla několikrát i zámecká zahrada, která sice není rozlehlá, zato jsou tady vybudovány stavby, které ji dělají jedinečnou.  




Naši procházku jsme začali v romantické jižní části zahrady. V centru této části je jezírko s vodotryskem, které sloužilo Dubským jako koupací bazén včetně skluzavky a skákacího můstku. Blízko jezírka je staletý tis stříhaný do tvaru klobouku. Tato rostlina je uvnitř dutá a sloužila jako převlékárna koupajícímu se panstvu. 





Stromy v zámecké zahradě jsou staré 150 a více let. Vlevo vysoká metasekvoj, kterou nechali Dubští dovézt z Číny.

Kolonáda z jižní strany

Ginkgo biloba - Jinan dvoulaločný

Červenolistý buk vytvořil tunel

Tato část je zakončena hospodářskou částí, kde se pro panstvo pěstovala zelenina a ovoce. Dnes tady najdeme trvalkové záhony, štěpnici a včelín.



Ve střední části anglický park lemují promenádní kolonády. Osázené kopečky uprostřed se nazývají krupny a jsou každé jaro nově budovány a vysazovány zámeckými zahradnicemi. 



Původně v této části byly rybníky, později byla tato část věnována hrám panstva. Nově vzniklý projekt Kolonáda rozmanitosti by měl tuto část zahrady vrátit do historické podoby z konce 19. století. Zrekonstruovat by se měly i další části zahrady. Pokud se tedy podaří sehnat 100 mega 😏

V části za kolonádou se chovala zvířata k pobavení panstva.

Přilehlá část má přírodně krajinářskou podobu. Trvalková výsadba stála za zastavení a obdiv.



Za dvěma mohutnými sloupovitými duby vykukuje dvouramenné schodiště, po kterém se dostáváme do části zvané Kapucínky.



V nejhornější části zámecké zahrady je parková část Holandský parter. Původně byla totiž bohatě osázena holandskými cibulovinami. Po levé straně je už patrný vstup do promenádní kolonády, kterou panstvo využívalo k procházkám nejen při deštivém počasí.


Sloupová kolonáda byla opravena v 60. letech minulého století.





Zámek i zahrada jsou velmi fotogenické

V kopci nad zahradou byla obora s rybníkem, která také patřila k zámecké zahradě. V současnosti je udržována jen spodní část obory.


Holandský parter
Po pravé straně Holandského parteru je kamenná zeď s uměle vystavěnou jeskyní - grottou a dvanácti sochami trpaslíků. Každý trpaslík představuje jeden měsíc v roce a doplňuje ho charakteristický předmět pro tento měsíc.

Středová fontána

Grotta poskytovala stinné posezení.

Červen

Duben

Březen
Holandský parter je zakončený sálem Salla terrena, která byla v 18. století postavena jako casino. Do dnešní podoby ji přestavěli Dubští a sloužila k zahradním slavnostním hostinám a pro svoji výbornou akustiku i k hudebním produkcím. Dnes si v tomto casinu slibují věrnost novomanželé.




Zčásti zachovalá manýristická výmalba znázorňuje maríny, mořské živočichy a italská města. 

Zrestaurována je i mozaiková dlažba.
Kolem pergoly jsme přišli k závěrečné části naší zámecké procházky. Lysický zámek svým návštěvníkům ukazuje i svůj skleník, zahradnictví a oranžerii.



Jako první nám ale naše průvodkyně ukazuje fíkovnu. Stavba sloužila k přezimování exotických rostlin, zejména fíkovníků. Byla vybavena topením a důmyslným technickým řešením, které umožnilo odsunout celou střechu do svahu za fíkovnou. Vzrostlé rostliny tak nebylo nutné stěhovat ven na letnění.



Zámecký skleník slouží k zimování přenosných rostlin a k předpěstování letniček.



Prohlídku jsme zakončili v krásné oranžerii. Kromě zajímavé stavby s krajkovými okny si tady lze prohlédnout přes sedmdesát let staré a vysoké kamélie, které byly před nálety za druhé světové války odvezeny z Drážďan do Karlových Varů. Tady byly umístěny v lázeňských domech, ale pro svoji výšku už jim vyhovuje jen vysoká budova lysické oranžerie. V únoru zámek umožňuje obdivovat křehkou krásu rozkvetlých kamélií. 






A jen tak mimochodem: Průchodem se dá dostat zpátky na nádvoří a odměnit se v zámecké kavárně Café Dubský.






22 komentářů:

  1. krásné fotky,ráda jsem nahlédla..Sv.

    OdpovědětVymazat
  2. Jitko, zámek v Lysicích i jeho zahrada jsou moc pěkné. Díky, žes nám umožnila nahlédnutí. A přiznám se, že o víkendu otevřených zahrad jsem vůbec nevěděla. Ona po péči na začátku června obvykle volá naše vikendová zahrada :).
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, také jsem se o této mimořádné akci dozvěděla náhodou a je škoda, že nemá větší propagaci.
      Pěkný večer. Jitka

      Vymazat
  3. Jituš,to je nádhera,jsem okouzlena.Děkuji,že jsi se s námi podělila.Já o otevření zahrad četla,ale nic v naší blízkosti jsem nenašla i když možná tam nebylo všechno,asi jenom ta nejdůležitější místa.
    Měj hezký začátek nového týdne

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, na stránkách mají seznam všech zahrad a je to děleno po krajích, tak třeba příští rok bude něco zajímavého poblíž.
      Krásný večer. Jitka

      Vymazat
  4. Děkuji za oživení vzpomínek. Na prohlídce jsem byla s manželem v roce 2003 ...tenkrát to ještě nebyl manžel, ale tu převlékárnu ve stromě si pamatuji :-) Lysický zámek je krásný i vevnitř. Mějte krásný týden Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, také jsem tady byla kdysi dávno. Na prohlídce interiérů. Tak teď přišla řada na zahradu a byla jsem spokojená.
      Také přeji krásné dny. Jitka

      Vymazat
  5. Jituško, já vůbec o víkendu otevřených zahrad nevím, což je teda celkem ostuda. Ráda jsem se u tebe kochala tou krásou při ranní kávě. Měj pěkný nový týden.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, na to, že už je to desátý ročník, tak je to nějaké utajené. Velká škoda. Krásné zahrady si každý rád prohlédne.
      Pěkný víkend. Jitka

      Vymazat
  6. Jituško, v Lysicích jsem byla dvakrát - jednou asi před 10 lety, kdy jsem někde zahlédla, že tam jsou na nádvoří vystavené sochy Olbrama Zoubka. Podruhé loni na podzim, to jsem si moc užila úžasnou zahradu. Oranžerii jsme tedy mohli obdivovat jen z venku, zato kavárnu, tu jsem si užili :o)
    Letos jsem měli jiný, taky moc hezký program, takže nějaké zahrady až zase za rok...
    Děkuji za krásnou reportáž a přeji hezké dny, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, moc ráda navštěvuji cizí zahrady. Nevyžaduje se, abych něco plela nebo stříhala a tak si to víc užiju :-)
      Příští rok se určitě také někam podíváme.
      Měj krásný večer. Jitka

      Vymazat
  7. Krásná a moc zajímavá prohlídka. V Lysicích jsme nikdy nebyli, děkuji za inspiraci.
    A zdravím! Marie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško, když pojedete kolem, zastavte se na procházku parkem. Stojí to za to. Je tam klid a pohoda.
      Také zdravím. Jitka

      Vymazat
  8. Tak to musela bát krásná akce. Vůbec jsem o tom nevěděla. Nějak mi to uniklo. Díky za krásnou fotoreportáž.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, bylo to moc příjemné i poučné. Paní průvodkyně byla žena od fochu a prozradila i pár tipů a triků.
      Měj se hezky. Jitka

      Vymazat
  9. Díky blogům čtu o této krásné lokalitě již po druhé a musím se přiznat, tohle by byla akce pro mne.
    Děkuji, tvé fotky pohladily.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Simi, děkuji a až zase za rok budou, nakoukni k někomu domů. Mě by to tedy lákalo :-)
      Krásný večer. Jitka

      Vymazat
  10. To je nádherný zámek i zahrady. Překvapily mě ty kolonády, jak jsou udržované. Je tam opravdu nádherně, krásná zahrada i park, vodní příkop, skleník. Moc by se mi tam líbilo. Děkuji za krásné fotografie a a dokonalý popis.Přeji krásné a pohodové dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, děkuji za návštěvu a budu se těšit někdy příště. Jitka

      Vymazat
  11. Jituš, nádherné fotky a krásný popis, který ve mně probudil vzpomínky na návštěvu tohoto zámku a jeho zahrad. 👍👍👍 Bohužel bez průvodce a tudíž bez informací.
    Děkuji za milou připomínku a měj krásné dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, komentované prohlídky budou zase o prázdninách a určitě se vyplatí této možnosti využít.
      Měj se hezky. Jitka

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře.