středa 10. června 2020

Addio gelato - parte due (Sbohem zmrzlino - část druhá)

A je to tady! Začala sezóna jahod, nejvoňavějšího červnového potěšení. Neznám nikoho, kdo by neměl jahody rád. Mám jich na zahradě opravdu hodně, protože žádné kupované se nevyrovnají těm zahradním. Několikrát už se mně stalo, že jsem koupila jahody na trhu. Do mrazáku nebo na marmeládu. Byly krásné, velké a červené. Chuťově nic moc, jen hmota. Proto jsem v srpnu vysadila další dva záhony sazenic a teď sklízím plody své práce. A to doslova.

Když se mně v ledničce sešly tři kelímky smetany, bylo celkem jasné, co s nimi. Kdo jednou vyzkoušel domácí jahodovou zmrzlinu - z opravdových jahod - nikdy si už tu průmyslovou nekoupí. Teda v Itálii jo, protože tam už dávno pochopili, že nejlepší zmrzliny se vyrábí z čerstvých surovin a ne z prášku. Mají jen jednu zásadní nevýhodu. Z krabičky zmizí strašně rychle.  





Domácí jahodová zmrzlina


300 g čerstvých jahod - ale fakt dobrých, zralých a sladkých
130 g cukru krupice
1 lžíce citronové šťávy
200 ml (kelímek) smetany 33%

Čisté jahody rozmixuji, přidám cukr, citronovou šťávu a ušlehanou šlehačku. Opatrně promíchám a může jít do zmrzlinovače. Nebo se dá dát do krabičky a v mrazáku občas vidličkou prohrábnout. 
Kromě jahod používám i maliny, ostružiny, borůvky nebo meruňky.





A jen tak mimochodem: Když jsem měla ty smetany tři, udělala jsem ještě vanilkovou a kakaovou. Před časem jsem tak nějak spíš z nostalgie koupila v retro akci plechovku Pikaa. Jenže jsem pak nevěděla co s ní. Nakonec jsem z ní udělala uno-due zmrzlinu. Na to, jak je příprava primitivní, je její chuť nebezpečně návyková.


Kakaová zmrzlina


1 plechovka Pikaa
1 kelímek šlehačky

Do misky dám zahuštěné slazené kakaové mléko Pikao a vmíchám ušlehanou šlehačku. Naliji do zmrzlinovače a je hotovo. 





Má prosba ohledně té zmrzlinárny v San Gimignanu z minulé části stále platí, jen tak pro pořádek.


22 komentářů:

  1. Tedy Jitu, ty mi děláš chutě ...Ja jsem musela na zahradě jahody zrušit. Dostal se mi do nich drátovec a ať jsem je presafdila kamkoliv, vždy se přestěhoval a sežral kořeny a jahody zašly. Zahradník mi řekl, že jediné co pomůže je jahodniky vykopat, spálit a aspoň dva roky žádné nevysazovat. Za ty dva roky zem žádné desinfikovat vápnem a pak lze po dvou letech vysadit nové. Jen že letos už pronájem ukončím a tak už budu jahody jen kupovat nebo jezdit na Jedlovou na jahody lesní, kde jsme objevili krásnou jahodovou paseku. Přeji ti krásný večer.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, to naštve. Mně zase na ně chodí slimáci. Po dvou letech sucha a horka jsem si myslela, že je od nich pokoj, ale nééé. Jsou zpět, bestie.
      Pěkný víkend. Jitka

      Vymazat
  2. Jitko, zmrzliny vypadají skvěle. Já z jahod málokdy něco dělám - vždycky je sním jen tak (výjimkou jsou tvarohové knedlíky s jahodovou omáčkou, ty jednou za sezónu musí být). A jako paneláková holka se musím spokojit s jahodami z trhu. Ale mám je ráda i tak.
    Měj se pěkně

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, já se ti nedivím. U nás taky největší radost udělají čerstvé rozmačkané jahody se zakysanou smetanou.
      Měj se pěkně. Jitka

      Vymazat
  3. Jituško, zmrzliny dělám často, mám je ráda. Vlastní jahody zrovna letos nemám, ale asi záhon znovu zřídím, ono skutečně není nad ty své...
    A jestli budeš mít v San Gimignanu zmrzlinárnu, tak přijedu!
    Měj příjemný den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, jsi zvaná :-) Ale musím si nejdřív udělat tu italskou gelato rekvalifikaci :-)
      Pokud máš místo, jahody si určitě zasaď. Je to radost.
      Měj krásný večer. Jitka

      Vymazat
  4. Ono není divu, že ty jahody co se tu prodávají v marketech a na tržnicích jsou bez chuti. Jak jsem se nedávno dozvěděla z úst povolaných českých pěstitelů z Vraňan, jsou to jahody pro průmyslové zpracování, tedy do džemů, šťáv,kompotů či na pečení. Jelikož tam se ještě dochucují a doslazují, nedostatek chuti se ztratí. Opravdu konzumní, nebo také dezertní echt české jahody koupíš jen buď přímo u pěstitelů, nebo na farmářských trzích. Všechno ostatní co se tu prodává MIMO jahodovou sezónu jsou právě ty průmyslové....já jen slintám když všude čtu u blogerů jak jim zrajou jahody. Já si na ně sakra ještě dlouho počkám, protože jsem kupovala sadbu hodně pozdě, navíc je stále zima a jahody mi teprve z valné většiny kvetou. Ale aspoň že je vláha kterou potřebují...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vendy, já mám opakovaně sazenice z Vraňan (různé druhy) a jsem vždy moc spokojená. A dobře, že zapršelo. Teď ještě to sluníčko a budou se dít zahradní kouzla :-)
      Přeji pěkný večer. Jitka

      Vymazat
  5. Jahody mám ráda. Ale jahod je u nás ještě pomálu, ale už se taky těším až si z nich něco vyrobím. Domácí zmrzlina je taky dobrá, ale ještě u nás není takové teplo, abych si jí ochutnala. Kdyby zbylo moc jahod, může se z nich udělat jahodová dřeň, aby se nezkazily ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martino, děkuji za návštěvu. Ano, způsobů jak naložit s jahodami je nepřeberně a žádný není špatný :-)
      Přeji pěkný večer. Jitka

      Vymazat
  6. Jituš, opravdu jsi mi udělala chutě. 👍🍦 Jahody začínají zrát, šlehačku zítra koupím a zmrzlinovač si dám namrazit.
    San Gimignano a jeho muzeum vyhlášeného vína Vernaccia.💕 A zmrzlina na náměstí kousek od kašny. Už od soboty jsme měli být v Itálii.
    Měj hezké dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, v té zmrzlinárně u kašny mají i zmrzlinu z vína Vernaccia, ale neměla jsem odvahu ochutnat :-) Možná by mně zachutnala a ještě bych se z ní picla :-)
      Jo, Itálie nám bude letos chybět.
      Tak ať se ti zmrzka povede. Jitka

      Vymazat
  7. Jituš,to jsou dobroty.Já mám pro vnučky,které zítra přijedou v mrazáku nanuky,dělala jsem je z jahod,jako ty.Já mám ráda čokoládové a tak vyzkouším tvůj recept z pikaa.
    Měj hezké dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, formu na nanuky taky mám, ale nedělám je. Děti už to neocení a zmrzlina zmizí stejně rychle i bez formy.
      Hezký víkend s vnučkami. Jitka

      Vymazat
  8. Jitko, ty mi děláš chutě. Jahody miluji a letos zatím stále žádné nemáme. Tvé zmrzliny vypadají úžasně a máš je i krásně nafocené, hned bych si dala.
    Měj fajn dny. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, s deštivými dny teď jahody dozrávají pomalu. Má být pár dní hezky, tak to brzy doženou.
      Měj pěkný a klidný víkend. Jitka

      Vymazat
  9. Jituško, já miluju zmrzlinu v kterémkoliv ročním období, vůbec ji nemám spojenou s teplem. Tu tvoji bych si určitě dala. Měj pěkný pátek.

    OdpovědětVymazat
  10. Tak pozor ... moje vnučka dneska zcela vážně vstala a řekla, že už vůbec nemůže dorty ani vidět / důsledek karantény !! / a zdůraznila, že nemá ráda ty s jahodami :-) :-)
    Ovšem záhy miskou jahod nepohrdla.
    Já bych si zmrzlinu ráda dala a mimochodem ... stále nejsem rentiérka ???

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Simi, jahodám se nedá odolat... a těm čerstvým už vůbec ne.
      Já taky nejsem zmrzlinářka???
      Měj se krásně. Jitka

      Vymazat
  11. Sbíhají se mi tu sliny mňam)))...kávová joj))))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, kávovou umím taky moc dobrou :-)
      Měj úspěšný týden. Jitka

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře.