neděle 15. prosince 2019

Třetí advent linecký

Tento víkend jsem se vrhla na pečení drobného vánočního cukroví. Tak jako každá rodina i my máme oblíbené stálice, ale každý rok přidám na vyzkoušení jeden nebo dva druhy, které mě během roku zaujaly. Letos jsem vyzkoušela sušenky s pekanovými ořechy a nelituji, jsou moc dobré. 



Každý rok dělám samozřejmě linecké těsto podle našeho rodinného receptu. Dostali jsme jej od tety mé maminky, které nikdo neřekl jinak než tetina. Byla vyhlášená pekařka - cukrářka, která napekla cukroví, řezy a dorty na mnoho moravských svateb. Je jemné a měkké díky uvařeným žloutkům, které se do těsta přidávají namísto těch syrových. Z těsta vykrajuji tvary a slepuji je marmeládou nebo krémem. Používám je jako podklad pod rohlíčky s karamelovým krémem i jako základ košíčků s čokoládovo - mascarponovou náplní.
Takže pokud ještě nemáte napečeno, sundat snubáky a jdeme na to.

Linecké od tetiny Lovčické

200 g hladké mouky
130 g másla
60 g moučkového cukru
2 žloutky natvrdo uvařené a najemno nastrouhané

Vše zpracuji na vále v těsto, zabalím do folie a nechám do druhého dne v ledničce. Pak vykrajuji tvary nebo plním formičky košíčků a na pečícím papíru peču na 170  C.






A jen tak mimochodem: Museli jsme se smát nad naším multi - kulti vánočním cukrovím. Českou klasiku zastupují štafetky, vanilkové a karamelové rohlíčky. Rakousko linecké cukroví, Německo Speculatius, Itálii Cantuccini, Británii hvězdy se slaným karamelem, Belgii srdíčka s belgickou čokoládou, Arménii medovníkové kuličky a kokosové tyčinky a USA reprezentují pekanové sušenky. Je jasné, že nás už globalizace zasáhla naplno. 

Krásný poslední adventní týden.



6 komentářů:

  1. Jitko, hezky máš napečeno. Já peču každý rok vyzkoušené druhy - každý máme své oblíbené, kterých se nechceme vzdát a dohromady to vychází na počet tak akorát. A k tomu vanilkové rohlíčky a sádlové koláčky "bártruju" s mámou za vosí hnízda a kokosový salám.
    Hezké převánoční dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, také jsem měla v plánu ořechové pusinky, které máš na blogu, ale už toho mám dost, takže vyzkouším příští rok.
      Děkuji za inspiraci.
      Jitka

      Vymazat
  2. Jituš, děkuji za recept, takových pokladů není nikdy dost, určo vyzkouším. Jsem rovněž zvědavá na košíčky s macarpone čokoládovým krémem. Určitě rovněž prosím nafoť, děkuji. Pěkný advent. dana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Danuško, košíčky jsem tedy letos v plánu neměla, ale kvůli Tobě jsem je upekla a budeš je mít i s receptem na blogu.
      Pěkný večer.
      Jitka

      Vymazat
  3. Jituško, úžasný příspěvek, navíc s rodinným stříbrem! Vzorně připraveno, napečeno!
    A koukám na své ruce bez prstýnků... ty jsou v dózičce v kuchyni :o)
    Měj hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, já se na to pečení vždycky už měsíc předem těším. Je to pro mě relax a nejlíp si to užiju pěkně sama bez pomocníků :-)
      Dělala jsem podobné sušenky jako Ty, ale pekanové a vloni ořechové, jen se rozplývaly.
      Příjemný adventní večer.
      Jitka

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře.