pátek 1. listopadu 2019

Hanácké trojboj - Kroměříž


       Kroměříž - krásná procházka zahradami UNESCO


úterý 15. 10. 2019, 11 520 kroků, 96 km, 22˚C jasno až polojasno, občas větrno

Na zpáteční cestě z wellness pobytu jsme se vydali za krásami Kroměříže. Je tak trochu bokem a pro nás to bylo první osobní setkání. Navázali jsme tak trochu na návštěvu Olomouce. Kroměříž byla totiž letním sídlem olomouckých biskupů a arcibiskupů. Pro velký počet škol a vysokou míru vzdělanosti se jí také přezdívá Hanácké Athény. Dodnes funguje například Arcibiskupské gymnázium, sídlící v krásné budově spojené s kroměřížským zámkem Mlýnskou bránou. 






Kroměříž byla v roce 1997 vyhlášena nejkrásnějším historickým městem a o rok později byla Květná a Podzámecká zahrada spolu s komplexem Arcibiskupského zámku zapsána na seznam světového dědictví UNESCO.

Květná zahrada je trošku bokem historického středu města, zaparkovat se dá hned u vstupu na bezplatném parkovišti. Vstupné je 90 Kč a ke vstupence návštěvník obdrží mapku zahrady. Zahrada je opravdu rozlehlá, měří 485x300 metrů a na prohlídku jsme potřebovali asi dvě hodiny. Po vstupu do zahrady je možné navštívit skleníky s tropickými rostlinami a v tom větším i kavárnu, tu jsme ale nevyzkoušeli. 




Po pravé straně zahrady je 244 m dlouhá kolonáda, která se díky zrcadlům zdá nekonečná. Doporučuji také vystoupat na ochoz kolonády, ze které je pěkný rozhled po zahradě. 





Při procházce po zahradě návštěvník může obdivovat pečlivě tvarované keře tvořící ornamenty, různé typy zahrad, osmibokou rotundu, fontány, jezírka, bludiště, tunelové chodby, Ptáčnici i Králičí kopec. Je to skvělý relax.













Po návštěvě zahrady jsme se vydali do centra Kroměříže najít nějakou dobrou restauraci. Informační centrum je v budově radnice. 



Paní nás ochotně vybavila mapkou i turistickou brožurkou a doporučila nám pár restaurací, kde bychom se mohli naobědvat. Daleko jsme nemuseli, hned blízko na Velkém náměstí jsme zasedli do restaurace Nová Bohemia. Vybrali jsme si z denního menu steak z kotlety s omáčkou z lišek a šťouchanými bramborami. Jídlo bylo za chvilku na stole a moc dobré.
Náměstí je v Kroměříži krásné, s radnicí a zdobenými měšťanskými domy, v jednom je i zrcadlové bludiště k zabavení dětských návštěvníků. Ochotně jsme se ztratili v okolních historických uličkách. 






Ty nás přivedly až k zámku, věž kterého na nás už vykukovala v rohu Velkého náměstí. Původní biskupský hrad vybudovaný u řeky Moravy byl přestavěn na zámek - sídlo arcibiskupa. V roce 1949 byl zabaven státem, nyní je zpět v péči původních majitelů. Za prohlídku stojí sněmovní sál s bohatou výzdobou a 22 křišťálovými lustry, obrazárna s cenným originálním dílem Tiziana nebo zájemci mohou vystoupat na zámeckou věž. 





Na zámek navazuje volně přístupná Podzámecká zahrada. Je rozlehlá 64 ha, my jsme se prošli jen částí. Původně barokní zahrada dostala v 19. století nynější podobu anglického parku. Během procházky mezi množstvím krásných starých stromů, rybníky a vodními kanály se návštěvník setká také s kolonádami, Rybářským a Čínským pavilonem, zookoutkem a mnoha dalšími krásnými stavbami a zákoutími. Škoda jen, že veškeré vodní plochy byly bez vody.




Zvířecí dezertér

Mlýnskou bránou jsme se vrátili k zámku a kolem Arcibiskupského gymnázia vyšli ke kostelu sv. Mořice. 




Po prohlídce už zbýval jen poslední bod naší expedice, dobrá káva. Na náměstí jsme si v kavárně Jamai Café objednali kávu z vlastní pražírny a Panna cottu. Nabídka dezertů by mohla být bohatší, ale bylo pondělí a koneckonců jsme si i tak pochutnali.






Kroměříž se nám moc líbila, je to skutečná moravská kráska. Patří mezi to nejlepší, co může Morava nabídnout.

A jen tak mimochodem: Z Květné zahrady je v panorama města vidět věž radnice, zámku, kostela sv. Mořice a velká kopule, kterou jsme nemohli nikde najít. Až při zpáteční cestě jsme ji objevili. Je schovaná za věžemi kostela sv. Jana Křtitele.






5 komentářů:

  1. Ilono, díky za ochutnávku Kroměříže - jedno z mnoha míst na Moravě, které jsem zatím nenavštívila. Pořád ještě preferujeme kopce a lesy, ale myslím, že časem dojde i na ta města, kde to nebývá tolik do kopce ;-)

    OdpovědětVymazat
  2. Jituško, Kroměříž byla dlouho mým nesplněným snem. Povedlo se před několika lety a užili jsme si jí stejně, jako vy.
    Měj pohodovou sobotu! Helena

    OdpovědětVymazat
  3. Jituš, pěkná prohlídka. Kroměříž znám, firma, kde pracuji, tam má výrobní závod, takže sem jezdím a jeden čas jsem zde i měsíc bydlela, když se spouštěl nový provoz. mám ji také moc ráda.Hezký víkend. Dana

    OdpovědětVymazat
  4. Tak tahle místa poznávám. Byla jsem tu několikrát a moc se mi tu líbilo.
    Měj se hezky a přeji poklidnou neděli. Eva

    OdpovědětVymazat
  5. Všem děkuji za milé komentáře. Válčím s chřipkou nebo co to je a musím se dát rychle do formy. Čeká mě perný pracovní týden a výjimečný víkend.
    Přeji krásný nedělní večer.
    Jitka

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše komentáře.