Skiramisu (5 - 6 porcí)
1 velké balení přírodního Skyru (350 g)
100 ml smetany ke šlehání 33% tuku
100 g piškotů
300 g čerstvého ovoce (jahody, maliny, borůvky)
vymačkaná pomerančová šťáva z půlky pomeranče
1 polévková lžíce čekankového sirupu nebo sladidla
pár kapek Flapdrops vanilka nebo vanilkový extrakt
Do velké mísy nebo do menších misek, skleniček či pohárů naskládáme polovinu piškotů a pokropíme je polovinou pomerančové šťávy.
Ušleháme šlehačku do tuha.
V jiné míse prošleháme Skyr se sladidlem a vanilkou. Opatrně přimícháme šlehačku.
Krém naneseme na piškoty a poklademe omyté a pokrájené ovoce.
Postup opakujeme ... piškoty, pomerančová šťáva, krém, ovoce.
Necháme nejlépe přes noc vychladit v ledničce.
A jen tak mimochodem: Čekankový sirup obsahuje velmi málo cukru, přičemž sladivost je stejná jako u běžného bílého cukru nebo medu. Dá se koupit v drogerii, supermarketu nebo lékárně. Kapky Flapdrops se vyrábí s různými příchutěmi, je to přírodní ochucovadlo, které neobsahuje žádné kalorie. Používám je nejvíc právě do Skyru, není už pak tak kyselý, ale chutný. Kupuji v obchodech se zdravou výživou, ve fitness prodejnách nebo na netu.
Já jsem tentokrát nesehnala čerstvé ovoce a použila jsem vlastní Rote Grütze bez cukru. Určitě by šel i pečený čaj.
Zajímavý nápad na dezer ze skyru. Zkusím si zapamatovat a příležitostně vyzkoušet.
OdpovědětVymazatVyzkoušejte Stáňo, nám moc chutná.
VymazatJitka
Jituško, sice tvrdím, že raději lžičku něčeho poctivého a dobrého než mísu toho druhého, ale tady to říct opravdu nelze. Dezerty vypadá na fotkách skvěle a nic "špatného" si do něj nedala, naopak. A s dětmi souhlasím, samotný skyr je i pro mě poněkud dusivý :o)
OdpovědětVymazatDěkuji za inspiraci a přeji hezký večer, Helena
Helenko, já si taky raději dám jeden kousek poctivého domácího moučníku, než nějaký umělohmotný výrobek z cukrárny. Raději vychutnat než se nacpat.
OdpovědětVymazatHezký den.
Jitka
Náhodou jsem narazila na tento pěkný blog a koukám, že budu mít přes víkend co číst - a hlavně, co si poznamenat. A i dezert určitě vyzkouším, ale tento týden budu péci - mám vážný důvod;-) .... Krásný víkend, Eva
OdpovědětVymazatEvi, já budu také péct a už se na to těším.
OdpovědětVymazatMějte krásný svatomartinský víkend.
Jitka