čtvrtek 7. listopadu 2019

Skyramisu - lehčí varianta Tiramisu

Na podzim si moje tělo pravidelně vzpomene na pravěké pudy, kdy je třeba ukládat tuky a cukry na zimní období. Bráním se tomu zuby - nehty - špeky. Objevila jsem moc dobrý dezert, který si získal sympatie celé rodiny. Děti zajásají, když jej vidí v ledničce. A jsem za to ráda, Skyr bych do nich jinak nedostala. Pokud neznáte, vyzkoušejte, je moc dobrý.






Skiramisu (5 - 6 porcí)


1 velké balení přírodního Skyru (350 g)
100 ml smetany ke šlehání 33% tuku
100 g piškotů
300 g čerstvého ovoce (jahody, maliny, borůvky)
vymačkaná pomerančová šťáva z půlky pomeranče
1 polévková lžíce čekankového sirupu nebo sladidla
pár kapek Flapdrops vanilka nebo vanilkový extrakt

Do velké mísy nebo do menších misek, skleniček či pohárů naskládáme polovinu piškotů a pokropíme je polovinou pomerančové šťávy. 
Ušleháme šlehačku do tuha.
V jiné míse prošleháme Skyr se sladidlem a vanilkou. Opatrně přimícháme šlehačku.
Krém naneseme na piškoty a poklademe omyté a pokrájené ovoce. 
Postup opakujeme ... piškoty, pomerančová šťáva, krém, ovoce.
Necháme nejlépe přes noc vychladit v ledničce.

A jen tak mimochodem: Čekankový sirup obsahuje velmi málo cukru, přičemž sladivost je stejná jako u běžného bílého cukru nebo medu. Dá se koupit v drogerii, supermarketu nebo lékárně. Kapky Flapdrops se vyrábí s různými příchutěmi, je to přírodní ochucovadlo, které neobsahuje žádné kalorie. Používám je nejvíc právě do Skyru, není už pak tak kyselý, ale chutný. Kupuji v obchodech se zdravou výživou, ve fitness prodejnách nebo na netu.  
Já jsem tentokrát nesehnala čerstvé ovoce a použila jsem vlastní Rote Grütze bez cukru. Určitě by šel i pečený čaj. 



6 komentářů:

  1. Zajímavý nápad na dezer ze skyru. Zkusím si zapamatovat a příležitostně vyzkoušet.

    OdpovědětVymazat
  2. Jituško, sice tvrdím, že raději lžičku něčeho poctivého a dobrého než mísu toho druhého, ale tady to říct opravdu nelze. Dezerty vypadá na fotkách skvěle a nic "špatného" si do něj nedala, naopak. A s dětmi souhlasím, samotný skyr je i pro mě poněkud dusivý :o)
    Děkuji za inspiraci a přeji hezký večer, Helena

    OdpovědětVymazat
  3. Helenko, já si taky raději dám jeden kousek poctivého domácího moučníku, než nějaký umělohmotný výrobek z cukrárny. Raději vychutnat než se nacpat.
    Hezký den.
    Jitka

    OdpovědětVymazat
  4. Náhodou jsem narazila na tento pěkný blog a koukám, že budu mít přes víkend co číst - a hlavně, co si poznamenat. A i dezert určitě vyzkouším, ale tento týden budu péci - mám vážný důvod;-) .... Krásný víkend, Eva

    OdpovědětVymazat
  5. Evi, já budu také péct a už se na to těším.
    Mějte krásný svatomartinský víkend.
    Jitka

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše komentáře.