Nepečený pistáciový cheesecake
Korpus:200 g máslových sušenek (osvědčily se mně ty na fotce z Lidlu)
110 g rozpuštěného másla
Používám dortovou formu průměru 26 cm. Na dno přiskřípnu jen pečící papír, nic víc nevymazávám.
Sušenky rozdrtím v robotu nebo válečkem a v misce smíchám s rozpuštěným máslem. Namačkám na dno formy a dám do lednice. Než základ ztuhne, pustím se do krému.
Krém:
250 g mascarpone
200 g poctivého bílého jogurtu - pár hodinek nechám překapat přes sítko s utěrkou
250 g vaničkového tvarohu - klidně nízkotučný
100 g cukru moučka
150 - 200 g pistáciového krému
Všechny přísady prošlehám ručním šlehačem. Pokud chci, aby cheesecake byl pevný a neroztíkal se, přidám želatinový ztužovač. Pracuji s ním ráda, příprava je jednoduchá a je na něj spolehnutí.
Do menší misky nasypu ztužovač, přidám 1 dcl vlažné vody, pořádně promíchám. Přidám trochu krému a opět řádně promíchám. Celý obsah misky spojím s krémem ve velké míse, prošlehám a je hotovo.
Krém nanesu na sušenkový základ do formy, vyrovnám povrch a posypu asi jednou hrstí sekaných nesolených pistáciových ořechů. Ty je někdy problém sehnat, já je kupuji zase v Lidlu.
Uložím do druhého dne do ledničky. Kromě toho, že krém ztuhne, bude mít i výraznější chuť.
Před uvolněním ráfku dortové formy objedu nožem cheesecake kolem dokola, aby se pěkně od ráfku uvolnil.
A jen tak mimochodem: Já jsem si pistáciový krém dovezla z dovolené v Itálii, ale dá se koupit i na internetu třeba tady nebo tady. Není levný, ale je výborný. V létě bych chtěla zkusit vyrobit pistáciovou zmrzlinu. Letos jsem na to úplně zapomněla.
Tak jsem se receptu dočkala:-))
OdpovědětVymazatDíky za něj, vypadá opravdu výborně.
Kde se dá tady krém koupit?
Kam zmizela má včerejší odpověď? Tak znovu a líp.
VymazatEvi, doplnila jsem odkazy, kde se dá krém koupit na internetu. Tento konkrétní (který obsahuje 45% pistácií) jsem sice nenašla, ale jsou tam jiné 100%ní. Chuť by pak měla být ještě intenzivnější - si myslím.
Hezký den.
Jitka
Vypadá zajímavě. Škoda, že kromě mne u nás nikdo pistaciím moc neholduje. Sama pro sebe si ho dělat nebudu, zvlášť když bych musela shánět pistáciový krém. Ale ochutnala bych ho moc ráda... Asi mi nezbývá, než pátrat v kavárnách :-)
OdpovědětVymazatAno Stáňo, už jsem na něj několikrát v kavárně narazila. Nebo si jej můžete udělat jen sama do skleničky nebo poháru.
VymazatPěkné pondělí.
Jitka
Jituško, ten tedy musí být!!! Přesně tento krém jsme už snědli :o) Tak se bude muset naplánovat alespoň výlet do Itálie :o)
OdpovědětVymazatDěkuji za recept a moc zdravím, Helena
Helenko, ale to je super důvod, ne? :-)
VymazatTaky moc zdravím.
Jitka
Děkuji za recept, vypadá krásně a je to zase něco nového. Ráda vyzkouším. Příležitostí k upečení dortu je vždycky dost :)
OdpovědětVymazatKatka
Katko, to jsou má slova. Nejsem žádná velká dortová odbornice, ale peču ráda a taky ráda vyzkouším něco nového.
VymazatPěkný den.
Jitka