pondělí 28. října 2019

Hanácké trojboj - Přerov


Přerov - kolem Bečvy a ještě dál


neděle 13. 10. 2019 a pondělí 14. 10. 2019, 10 644 a 12 317 kroků, 18-21˚C jasno až polojasno

Město Přerov má pradávnou historii. V městské části Předmostí byla odkryta rozsáhlá archeologická naleziště s cennými nálezy z doby lovců mamutů. Zájemci mohou navštívit Památník lovců mamutů a projít se stezkou Předmostím až do pravěku.

Středověké hradiště ležící na břehu Bečvy se slibně rozvíjelo až v královské město. Významně zde působila Jednota bratrská v čele s Janem Blahoslavem a Janem Amosem Komenským. K těmto historickým zajímavostem jsme nacházeli po městě a na nábřeží množství informativních tabulí nebo památníků.

V novodobé historii je Přerov znám jako průmyslové město. Za komunistické éry počet obyvatel Přerova stoupl z 20 na 50 tisíc. Bohužel se to na vzhledu města projevilo obrovským množstvím paneláků.

Historická část města je malá a prohlídka nezabere víc než hodinku. Taky se na mě paní v Informačním centru pobaveně podívala, co si tam jako chceme prohlížet. Začali jsme a málem i skončili na Horním náměstí, které jsme překřtili na Mrtvé. Krásné nedělní odpoledne a nikde ani noha. Náměstí lemují měšťanské domy z 15. století, uprostřed je socha přerovského rodáka Jana Blahoslava a pak už jen Přerovský zámek - dnes Muzeum Komenského s přístupnou zámeckou věží.





Sešli jsme tedy do Dolního města, tady už bylo živěji. U nábřeží stojí zachovalé středověké hradby a Památník jednoty bratrské OMNES OMNIA OMNINO - VŠECHNO VŠEM VŠESTRANNĚ. 




Prošli jsme v centru náměstí a ulice, ale už nás nic moc nezaujalo. Snad jen to, že spousta obchodů byla volných k pronájmu. Možná je to tím, že nedaleko je otevřené OC Galerie a malým prodejcům utekli zákazníci tam. Jako zjevení se nám pak jevila kavárna Marconi Coffee. Je v historickém domě na náměstí T. G. Masaryka, se zajímavým interiérem, kvalitní kávou, zákusky i slanými quichi vlastní výroby. Se sympatickým konceptem udržitelnosti a podpory regionálních dodavatelů.   



Pokud budete chtít zajít v Přerově na oběd, doporučujeme rodinnou restauraci U Bukáčků. Je v centru Přerova, na ulici Wilsonova 8, zastrčená vzadu ve dvoře, plná lidí, čeká se dlouho, ale stojí to za to. Moje jehněčí s bramborovým knedlíkem a prosecco s mangovým sorbetem bylo lahodné. Manžel šel cestou klasiky... česnečka a smažený hermelín, také byl spokojený.


Co nás v Přerově bavilo nejvíc, byla Rybářská alej, která je součástí cyklostezky Bečva. Vine se po nábřeží Bečvy skrz celý Přerov a ještě dál. Začíná za Vsetínem nebo Rožnovem pod Radhoštěm, vede přes Valašské Meziříčí, Hustopeče na Bečvou, Hranice, Lipník nad Bečvou, Přerov, Troubky a končí v Tovačově. Dlouhá je 152 km s celkovým výškovým převýšením 929 m. Vhodná je pro pěší turisty, cyklisty, koloběžkáře, in-line bruslaře i běžkaře. Za pěkného počasí babího léta to byla nádherná procházka podzimní krajinou.





A jen tak mimochodem: Přerov je známý svou více než stoletou tenisovou historii. S místním extraligovým klubem, který se pravidelně umísťuje na čelních místech, jsou spjata jména jako Jana Novotná, Marcela Skuherská, Karel Nováček, Jaroslav Navrátil, Lukáš Rosol a mnoho dalších. Velké množství tenisových kurtů je podél Bečvy v blízkosti hotelu Jana.   

Wellness hotel Jana

Pobyt jsem objednávala začátkem září. Recepční mě odkázala na Slevomat, z čehož jsem tedy moc velkou radost neměla. Nikdy jsem tam nenakupovala a mám k tomu poněkud odtažitý vztah. Nicméně vše proběhlo hladce a tak jsem se znovu obrátila na recepci hotelu, abych domluvila termín. No, nebylo to jednoduché. V září bylo plno, v říjnovém termínu, který by nám vyhovoval, nebyly k dispozici vhodné pokoje. A tak recepční navrhla termín od soboty do úterý. I když jsme původně chtěli pobyt od čtvrtka do neděle, nakonec jsme na tuto variantu kývli a udělali jsme moc dobře. Nejenže vyšlo parádní počasí babího léta, ale navíc se hotel v sobotu vyprázdnil a my jsme byli ve wellness centru téměř sami.

Hotel je to velký, má vlastní restauraci, kam jsme chodili na večeře, které byly spolu se snídaněmi v ceně pobytu. Parkoviště je za poplatek 50 Kč za noc. Do wellness centra jsme měli neomezený vstup. Otevřené je o víkendu od 10 do 23 hod. V pracovní dny od 16 do 23 hod. Wi-Fi je zdarma a funguje dobře. Ve wellness centru je sauna finská, bio, senná, aroma a solná. Vířivka asi pro 5 osob, Kneippovy lázně, vyhřívané lavice a dostatek lehátek pro relax. V létě je k dispozici venkovní bazén. Mají v nabídce i masáže, o které jsem měla zájem. Předem se objednat nedaly a na místě mně recepční sdělila, že kvůli jedné masáži tam externí masérka nepojede. Takže nic, škoda. 
Když jsem před odjezdem zabrousila na recenze na TripAdvisoru lehce jsem se vyděsila. Převládaly negativní recenze, stížnosti na personál v restauraci i recepci, na provoz wellness centra. Za nás můžu napsat, že jsme byli naprosto spokojení. Personál byl ochotný, bohatá nabídka na snídani i večeři, čisto, každodenní úklid, wellness bez problému. Jediné, co by mohl být někdy problém, je kapacita wellness. Není moc velké a při plném obsazení hotelu je tedy asi problém užít si vše podle svých představ. Je určitě lepší se o obsazenosti předem informovat.

A jen tak mimochodem: Máme krásnou zemi. Dnes slaví 101. narozeniny. Není to vetchá stařenka nad hrobem. Je to kráska v nejlepších letech. Prosím vás lidi, až zase budeme rozhodovat o její budoucnosti, myslete hlavou, nevěřte kdejakým fake news, přemýšlejte o vhodnosti kandidáta, když on sám třeba už moc soudný není. Ať se zase nemusíme za naše reprezentanty stydět. Děkuju.



6 komentářů:

  1. Ilono, díky za fotovýlet do Přerova, já jsem tam ještě nikdy nebyla (ale vím o tenise i lovcích mamutů). Líbilo se mi Horní náměstí - je takové trochu venkovské... A ta kavárna vypadá moc sympaticky.

    OdpovědětVymazat
  2. Mně bylo moc dobře u řeky a líbily se mně staré hradby.
    Hezký večer.
    Jitka

    OdpovědětVymazat
  3. Jituško, přečetla jsem všechno a se zájmem. Přerov znám jen jako neskutečně ucpané město při průjezdu, jednou jsme si tam udělali pauzu a zrovna nadšení z města jsme tedy nebyli...
    Tvým rozpakům ze Slevomatu se nedivím, jsem ráda, že to dobře dopadlo a pobyt jste si užili.
    Posílám pozdravy, Helena

    OdpovědětVymazat
  4. Helenko, je to takové průmyslové centrum, ale odpočinout se i tam dá pěkně.
    Zdravím Tě. Jitka

    OdpovědětVymazat
  5. No jo, oni komunisti historické domy zbourali a máme paneláky až skoro na náměstí.
    Krásně je v Michalově, kolem Lagun, v Žebračce.
    Jinak počet obyvatel klesá, kupní síla je malá (svého času tu bylo 21 ubytoven pro sociálně slabé), lidi odcházejí za lepším. Prázdných obchodů přibývá .....

    OdpovědětVymazat
  6. Ilono, děkuji za tip. O Michalově jsme četli v brožurkách, i když jsme jej neměli daleko, už jsme nestihli. Tak zase příště.
    Mějte se hezky.
    Jitka

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše komentáře.