středa 20. listopadu 2019

Termální lázně Therme Laa

sobota 19.10.2019, 16˚C, zataženo

Do nabitého říjnového programu se nám ještě vešel sobotní autobusový výlet s CK do termálních lázní v rakouském městečku Laa an der Thaya (nad Dyjí). Jela jsem s mamkou a synem. Původně to měla být dámská jízda, ale Ondra je v podstatě vodní živočich a byl by hodně zklamaný, kdyby se jakéhokoliv koupání nemohl zúčastnit a navíc jel i jeho kamarád-spolužák. 

Z Brna směrem na Znojmo a pak na hraniční přechod Hevlín - Laa to bylo autobusem něco málo přes hodinku. Laa je městečko na česko - rakouské hranici, nic moc jsme z něho neviděli, ale příjezd byl značen velmi dobře a před 9 hod. jsme zaparkovali na rozlehlém parkovišti zcela bez problému. Lázně jsou otevřeny od 9 do 22 hod. Celodenní vstupné je 28 €, děti od 3 let 18,50 €, po 18 hod. je vstupné 19 a 13,50 €. Hned vedle pokladen je obchod, takže pokud někdo nechal doma plavky nebo něco podobného, může tady zakoupit a netrápit se pohledem na cachtající se rodinu. Při vstupu jsme obdrželi čipové hodinky, které jsme měli celou dobu na ruce. Pomocí nich jsme si odemykali a zamykali skříňku v šatně, nakupovali občerstvení v restauraci a kdo chtěl, mohl si připlatit návštěvu v Saunovém světě (8,50 €). Šatny jsou společné, kluci, holky dohromady, ale je tady dostatek převlékáren, vysoušečů, toalet i umýváren se sprchami. Kolem bazénu je dostatek lehátek, křesílek, různých pohovek, ale kolem poledne bylo vše beznadějně plné. 







V hlavní kryté části je velký bazén hluboký 135 cm, teplý 34˚C, kterým se dá projít i do venkovní části. V tomto bazénu jsou masážní trysky, dvě vodní tornáda, v 10 hod. se tady s instruktorkou cvičila vodní gymnastika. I když je velká návštěvnost, stále se tu dá plavat, je hodně velký. 






Do spodního venkovního bazénu se také vchází vnitřní částí. Je 105 cm hluboký a 36˚C teplý. Má slanou vodu a je nejnavštěvovanějším bazénem. 



Venku je ještě jeden bazén, ke kterému se dá dostat pouze v pantoflích po chodníku, ale všude jsou věšáky na župany, tak je  využívaný i v chladnějším počasí. Je to už spíš takový plavecký typ, teplý 28˚C a hluboký 135 cm. 



Uvnitř haly je kromě Saunového světa také klidová odpočinková část, restaurace a oddělená dětská část. Venkovní dětský bazén už v provozu nebyl, ale rodiny s dětmi mohly využít velký vnitřní dětský bazén a 90 m tobogán. V restauraci byla dostačující nabídka lahvových i točených nápojů (pivo, víno, soda - zdarma, minerálky, ovocné šťávy 2,90 , limonáda, cola 2,50 ) i automat na různé druhy kávy (3-3,50 €), horké čokolády a čaje. K jídlu byla v samoobslužném bufetu dvě jídla, Boloňské špagety nebo vepřové kotleta (2 ks), vařená zelenina a bramborové krokety. Velká porce byla za 9,80 €, dětská za 6,20 €. Nebo minutková jídla, která už byla daná, na tabuli byly i české názvy a připravené je servíroval kuchař. V nabídce byla dvě jídla s lososem, dvě thajská jídla, Vídeňský řízek s rakouským bramborovým salátem, bramborové taštičky s mákem a další. Porce stála kolem 11 €. K dispozici byl i velký salátový bar, velká miska salátu byla za 5,60 €. A nakonec sladkosti ... tříšť za 2,50 €, zmrzliny za 1-3 € a ty dorty... Neodolali jsme a dali si pistáciový dort za 3,50 €. Byl to veliký kus, ochutnali jsme všichni tři. Šli jsme na oběd už kolem 11.30 hod. a dobře jsme udělali. I přesto, že je tady několik místností se stoly, od 12 - 14 hod. rozhlas v němčině i češtině hlásil plnou obsazenost restaurace a čekací dobu na volný stůl minimálně 15 minut. Určitě se ještě musím zmínit o čistotě, která je ukázková a během dne několikrát vidíte personál uklízet. Nápisy a informace jsou i v češtině, některý personál mluví česky nebo se aspoň snaží. Návštěvníků bylo celkem dost a tipla bych si, že z ČR byla přesila. Při odjezdu v 17 hod. bylo parkoviště stále plně obsazené. Při odchodu se vrací čipové hodinky a útratu lze platit hotově nebo kartou. 
Dá se tady pěkně odpočinout, relaxovat a den uteče strašně rychle. Vše je dobře zorganizované, fungující, přívětivý a ochotný personál, čisto. 

Vedle lázní je luxusně vyhlížející hotel, ve kterém prožít wellness víkend se všemi těmi rozmazlovacími procedurami, musí být pohádka. Za pohádkovou cenu.  


A jen tak mimochodem: S sebou si kromě plavek a osušky vezměte župan, bez kterého nelze navštívit restauraci, a žabky nebo gumové pantofle. I přesto, že je povrch dlažby neklouzavý a personál se snaží vodu kolem bazénů průběžně stírat, viděli jsme několik, ne moc hezkých, pádů.           

5 komentářů:

  1. Jituško, děkuji za perfektní reportáž a všechny informace. O lázních vím, máme to celkem daleko, ale třeba jednou...
    Měj hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, výhoda je, že je to na hranicích a relativně po cestě do Rakous. Takže se to dá spojit třeba s nějakou únavnou služební cestou a zrelaxovat tam.
      Krásný víkend.
      Jitka

      Vymazat
  2. Jitko, prima report o lázních. Vypadá to zajímavě, jen nevím, jestli by na mne nebyl celý den dlouho.

    OdpovědětVymazat
  3. Stáňo, tak rychle to uteče. Než si všechno prohlídneš a vyzkoušíš, je půl dne pryč. A pak je potřeba si to užít a odpočinout si. Viděla jsem tam paní a ta to celý prospala :-)
    Hezký den.
    Jitka

    OdpovědětVymazat
  4. My jsme letos v zimě vyzkoušeli poprvé termaly slovensko a vůbec se nám nechtělo domů :-) . V tak teplé vodě jsem se koupala akorát ve vaně :-D . V létě se mi ani nebude chtít do našeho bazénu, který máme na zahradě :-D . V porovnání s vodou z termálů mi to bude připadat hrozně studené :-D .

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše komentáře.