Žádné Martinské hody se neobešly bez pečené kačeny. Pokud neseženete husu, ale jen kačenu, zkuste tu naši šťavnatou, hodovou.
Martinská hodová kačena
Troubu si vyhřejeme na 200˚C.
Celou kačenu osolíme, okmínujeme, dovnitř dáme jednu lžíci medu. Vložíme ji do hlubokého pekáče a přikryjeme poklicí. Nepodléváme!
Pekáč dáme do vyhřáté trouby a hned snížíme teplotu na 130˚C.
Pečeme ji takto cca. 6 hodin. Vydržíme, nelezeme do trouby, neotvíráme pekáč. Po 6 hodinách bude kačena upečená do měkoučka, maso úplně odpadá od kosti, plave ve vlastním sádle.
Pokud chceme kůžičku křupavou, na poslední půlhodinu necháme péct bez pokličky.
A jen tak mimochodem: Ke kačeně dělám červené zelí Machland. Je výborné "syrové" a pokud je uvaříte, není třeba dochucovat.
My jsme při plánovaní jídelníčku na tento víkend na sv. Martina úplně zapomněli. A už máme maso na rosbíf, takže letos tradice nebude ...
OdpovědětVymazatTak třeba na Štěpána :-)
VymazatJitka
Manžel má narozeniny, jdeme na svatomartinskou husu do restaurace. Bude to pro něj nejlepší dárek.
OdpovědětVymazatEvi, manžel měl narozeniny v říjnu a taky byla kačena :-)
VymazatA ještě si objednal Pařížský dort. Trouba jela celou sobotu :-)
Hezký víkend a pěkně si to oslavte.
Jitka
Jituško, zní to moc hezky, děkuji za milé vzpomínky. Kachnu občas peču, skoro stejně jako ty, ale na husu chodíme do restaurace.
OdpovědětVymazatTak si tu dobrotu užijte!
Moc zdravím, Helena
Helenko, my jsme si dali husí speciality na Husích slavnostech a tak nás to nějak nenadchlo, tak zůstáváme věrni naší tradici.
VymazatHezký víkend.
Jitka
Tento komentář byl odstraněn autorem.
OdpovědětVymazat