sobota 9. listopadu 2024

Svatomartinský

Letos to nevypadá, že by svatý Martin přijel na bílém koni a za mne může mít ještě nějaký ten týden klidně zpoždění. Mladé víno je v prodeji už od 8. listopadu, kdy má svátek Bohumír. Prý to schválil vinařský svaz. Co na to Martin se asi nedozvíme, ale jako vždy jde peníze a víkendové tržby. Bude třeba si Martina udobřit a dostát tradici alespoň v kuchyni. 

K Svatomartinské tradici patří husa a plněné rohlíčky. Rohlíčky svým tvarem mají připomínat podkovy Martinova koně. Máme rádi rohlíčky kynuténekynuté ze šlehačkového těsta. Nadýchané podkovy, které jsem pekla dnes, nejenže krásně vypadají, ale i výborně chutnají.


 

Svatomartinské podkovy 


Těsto:
250 ml mléka
130 ml oleje
4 žloutky
citronová kůra
600 g hladké mouky
80 g cukru
1/2 ČL soli
30 g čerstvého droždí

Na potření:
1 vajíčko 
2 PL másla
1 PL rumu

Ořechová náplň:
200 ml mléka
6 PL třtinového cukru
200 g mletých vlašských ořechů
50 g mletých piškotů
trochu skořice a rumu podle chuti

Tvarohová náplň:
250 g tvarohu v kostce
1 žloutek
80 g krupicového cukru
1 ČL vanilkového extraktu
50 g rozinek


Tradičně nechám přípravu těsta na pekárně a zatím připravím náplně. 

Mléko svařím s cukrem, přidám ořechy a za stálého míchání chvíli povařím. Vmíchám piškotové drobečky, dochutím skořicí a rumem. Nechám vychladnout.
Na tvarohovou náplň vše smíchám a přidám i rozinky.

Hotové těsto přenesu na lehce pomoučený vál. Mouku není potřeba přidávat, těsto je nelepivé a nádherně se s ním pracuje. Krátce je propracuji a rozdělím na kousky po 70 g. Každý kousek válečkem vyválím do obdélníku. Na polovinu nanesu náplň a druhou polovinu naříznu na proužky široké asi 1 cm. Dělalo se to dobře řezacím kolečkem na pizzu. 

Začnu motat od náplně směrem k proužkům a nakonec vytvaruji podkovu. Konce proužků nechám vespod podkov. Přenesu na plech s pečícím papírem a nechám ještě 15 - 20 minut pod utěrkou kynout. 







Vykynuté podkovy potřu rozšlehaným vajíčkem a peču 20 minut na 190˚C. Upečené a ještě horké potřu rozpuštěným máslem s kapkou rumu.




Pro jednodušší variantu nanesu na delší stranu obdélníku náplň, druhý konec potřu vajíčkem, zajistím boky proti vytečení a smotám. Vajíčko spojí podkovu a náplň nevytéká. Opět přijde spoj dospodu, vytvaruji podkovu a nechám vykynout. Před pečením potřu vajíčkem a ozdobím rozinkami.   








Z této dávky je 2x osm podkov velikosti croissantu. Šly by udělat i menší, ale v této velikosti tvar podkovy vynikne líp.







 
Přidávám fotku podkov z listového těsta, pokud nechcete péct z kynutého. 


Pekla jsem ze zbytků ořechové náplně a kousku listového těsta. Postup je stejný, jen jsem pekla na 200˚C. Jsou také dobré, málo sladké, musí se pocukrovat.  


A jen tak mimochodem: Ať už to bylo se svatomartinskými husami jakkoliv, teď je to pravé období, aby nějaká přistála na našem talíři. V našem moravském kraji je to častěji kačena, fitness varianta husy 💪😊. Recept na bezpracný a bezchybný recept najdete tady. 


 


19 komentářů:

  1. Jitko, máš je krásné. Já letos, tradice netradice, upekla koláč s mákem a švestkami, protože mák byl načatý a loňské mražené švestky nejvyšší čas spotřebovat. Tradici dodržím zítra - koupila jsem husí prsa jsme na to s mámou samy dvě (manžel jel zazimovávat chalupu), tak co bychom s celou husou dělaly :D.
    Krásnou neděli

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, koláč s mákem a švestkami bych si hned dala. U nás mák nefrčí a dlouho jsem s ním nic neměla.
      Tak doufám, že se vše povedlo a s maminkou jste si pochutnaly.
      Pěknou neděli vám přeji. Jitka

      Vymazat
    2. U nás je to podobně - manžel o mák taky nestojí :), takže tenhle koláč dělám zřídka.

      Vymazat
  2. Jituško, ach! Včera jsme nebyli doma a tak se chystám péct až dnes. Našla jsem si asi tři recepty, chtěla jsem zkoušet něco nového. Tak jsem je zase založila a jdu zadělat podle tebe - ty podkovy se jen smějí a doufám, že ty mé se budou alespoň usmívat.
    Přeji krásnou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, musím se usmívat taky :o) potěšila jsi mne.
      Doufám, že se vše podařilo a podkovy chutnaly.
      Mějte pěkné nedělní odpoledne a odpočiňte si. Pa Jitka

      Vymazat
  3. Mám zrovna jedny v troubě))) ale takově nádherné podkovy rozhodně mít nebudu)))
    Ty tvoje vypadají naprosto luxusně.
    Hezkou neděli přeji Eva http://es-ideas.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, na vzhledu zase tak nezáleží. Hlavně aby vám chutnaly. Mám ráda i ten pocit sounáležitosti, kdy se rodina sejde u stolu a krom ochutnávání je spolu.
      Měj pěknou neděli. Jitka

      Vymazat
  4. Rohlíčky jsou luxusní! Já tedy byla věrná tradici jen s husou a vínem ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vendy, husa a víno - dobrý, ale chce to sladkou tečku :o)
      Jitka

      Vymazat
  5. Podkovy jsou nádherné, mám chuť je upéct, fotky mi napověděly, jak na to. Ale jenom pro nás dva je péct nebudu. Zkusím je za 14 dní, až přijedou vnučky. To už jim pak můžeme říkat Mikulášské a možná, že místo podkoviček se mi povedou čertí rohy :). Zdravím, Eva z Ostravy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evo, klidně zkuste z poloviční dávky. Těsto je vychytané a podkovy nebo rohlíčky vydrží dobré ještě i následující dny. Ale na druhou stranu... upéct Čertí rohy (nebo kopyta) je parádní nápad. Určitě budou děvčatům chutnat.
      Přeji pěkný nedělní večer. Zdraví Jitka

      Vymazat
  6. Jitko, rohlíčky vypadají nádherně, mňam. Přeji krásný zbytek neděle 🍁🧡

    OdpovědětVymazat
  7. Také mám tyhle podkovy na blogu,ale letos jsem dělala jiné.Všechno jsou to dobroty.
    Jituško,hezké dny

    OdpovědětVymazat
  8. Podkovy jsou nádherné. Já letos pekla rohlíčky ze šlehačkového těsta.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ali, také jsem pekla šlehačkové rohlíčky. Jen z kynutého těsta jsou víc nadýchané.
      Děkuji za návštěvu i komentář a přeji pěkné podzimní dny.
      Zdraví Jitka

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře.