pátek 15. listopadu 2024

Všechny chutě podzimu

K podzimu patří dýně, ořechy, švestky, jablka a samozřejmě mrkev. Dnes si upečeme mrkev nasladko i naslano. První bude mrkvový koláč plný podzimních chutí, ve kterém jsem se snažila vyhnout bílému cukru i klasické mouce a musím říct, že mu to moc prospělo.


 


Mrkvový koláč s kávovým krémem

 

Korpus:
150 g změklého másla
200 g třtinového cukru (já jsem polovinu nahradila čekankovým sirupem)
4 vejce
150 g podmáslí
250 g nahrubo nastrouhané mrkve
2 ČL vanilkové esence
1 ČL mleté skořice
350 g hladké celozrnné špaldové mouky
1 ČL sody
1 kypřící prášek do pečiva
špetka soli
100 g nahrubo mletých nebo sekaných ořechů nebo mandlí
70 g nahrubo nasekané hořké čokolády 

Krém:
1 malé presso nebo silná rozpustná káva - asi 1 dcl (šel by použít i turek, ale bez sedliny)
250 g tvarohu (kostka v alobalu)
250 g tvarohu (ve vaničce)
5 PL čekankového sirupu (nebo cukru)

Změklé máslo prošlehám s cukrem a čekankovým sirupem, postupně po jednom kuse zašlehám vejce. Přidám podmáslí, mrkev, vanilku se skořicí a promíchám.
 
V druhé misce promíchám mouku, sodu, kypřící prášek, sůl, ořechy a čokoládu. Přisypu k máslovému těstu a dobře promíchám.

Těsto dám péct v dortové nebo koláčové formě, vymazané nebo vystlané pečícím papírem na 170˚C asi 45 minut. Nechám vychladnout.
 
Na krém smíchám tvarohy s vychladlou kávou a podle chuti osladím. Kávy dám podle chuti tolik, aby byla v krému poznat, ale moc nezředila konzistenci krému. Nanesu na vychladlý korpus, který jsem nechala v dortové formě. Může se nechat tak nebo ozdobit - já jsem posypala mletými mandlemi a pokapala karobovým sirupem. 
 
Dám na pár hodin do ledničky tak, aby se krém zpevnil. Před vytažením z formy objedu nožem kolem ráfku a uvolním jej. Korpus je dost vysoký a pokud si připravíte dvojnásobné množství krému, jde proříznout, promazat a mrkvový dort je na světě.






 
 
A jen tak mimochodem: Druhý recept bude naslano. Z letošní úrody mrkve jsem vybrala ty menší, ze kterých by po oškrábání moc nezbylo a jako přílohu upekla rychlé glazované mrkvičky. Samozřejmě to jde i z velkých mrkví, ale takto jsem využila vše, co zahrada dala.

 

 


Glazované mrkvičky

 

svazek mrkve 
sůl 
celá hlavička česneku
1 PL másla
1 PL medu
 
Mrkve stačí omýt a očistit kartáčkem, neškrábu je.
Rozložím na plech s pečícím papírem a osolím.
Kdo má rád, přidá neloupanou přepůlenou hlavičku česneku.
Rozpuštěné máslo smíchám s medem a poliji jím mrkvičky.
Peču asi půl hodinky na 180˚C.
Kdo chce, zastříkne balzamikovým krémem.
 

  


12 komentářů:

  1. Jitko, "mrkváč" se už delší dobu chystám upéct, takže se možná nechám inspirovat tvým receptem. Protože výsledek vypadá dobře :)
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, na mrkvovém dortu není nic složitého a čas od času jej pečeme doma skoro všichni. Tento má moc dobrý krém.
      Tak ať se ti podaří.
      Pěkný večer přeji. Jitka

      Vymazat
  2. Jituško, mrkvový dort jsem pekla nedávno Terce k svátku, líbí se mi ten tvůj kávový krém. To musím příště vyzkoušet. Glazovanou mrkev dělám celkem často buď jako přílohu nebo patří do jednoho slaného koláče. Máme ji rádi, je to dobrota.
    Přeji příjemnou sobotu, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, krém je dobrý, chutě si doladíš podle sebe. My jsme kafeholici, takže nám chutnal moc. Glazovanou mrkev jsem dělala poprvé abych využila vše ze zahrady, ale určitě ne naposledy. I v tom slaném koláči musí být dobrá.
      Mějte pěkný sváteční večer. Jitka

      Vymazat
  3. Mrkvový koláč vypadá úžasně.Ze špaldové mouky také peču.Glazovanou mrkev,ale i celer dělám podobně,ale v horkovzdušné fritéze.Naučila jsem se v ní dělat už skoro všechno.
    Jituško,hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituško, celer je dobrý nápad, to určitě vyzkouším. Máme rádi pečený celer a v této úpravě bude neodolatelný. Fritézu nemám a ani po ní netoužím, budu péct v troubě.
      Měj se moc hezky. Jitka

      Vymazat
  4. mrkvový dort peču, glazovanou mrkev musím vyzkoušet...Sv.

    OdpovědětVymazat
  5. Ty mrkvičky mne zaujaly. To jsem ještě nikdy nedělala. Dortík mrkvový občas peču.
    Měj pěkný víkend !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, mrkev byla moc dobrá a vyzkouším takto i jiné druhy zeleniny.
      Přeji hodně podzimní inspirace. Zdravím tě. Jitka

      Vymazat
  6. Tak tady se mi zase sbíhají sliny 😍 Mrkvový koláč nebo dort miluju. Ovšem i ty mrkvicky zaujaly, musí být moc dobré 🌞🍁🍂

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše komentáře.