pátek 15. listopadu 2024

Všechny chutě podzimu

K podzimu patří dýně, ořechy, švestky, jablka a samozřejmě mrkev. Dnes si upečeme mrkev nasladko i naslano. První bude mrkvový koláč plný podzimních chutí, ve kterém jsem se snažila vyhnout bílému cukru i klasické mouce a musím říct, že mu to moc prospělo.


 


Mrkvový koláč s kávovým krémem

 

Korpus:
150 g změklého másla
200 g třtinového cukru (já jsem polovinu nahradila čekankovým sirupem)
4 vejce
150 g podmáslí
250 g nahrubo nastrouhané mrkve
2 ČL vanilkové esence
1 ČL mleté skořice
350 g hladké celozrnné špaldové mouky
1 ČL sody
1 kypřící prášek do pečiva
špetka soli
100 g nahrubo mletých nebo sekaných ořechů nebo mandlí
70 g nahrubo nasekané hořké čokolády 

Krém:
1 malé presso nebo silná rozpustná káva - asi 1 dcl (šel by použít i turek, ale bez sedliny)
250 g tvarohu (kostka v alobalu)
250 g tvarohu (ve vaničce)
5 PL čekankového sirupu (nebo cukru)

Změklé máslo prošlehám s cukrem a čekankovým sirupem, postupně po jednom kuse zašlehám vejce. Přidám podmáslí, mrkev, vanilku se skořicí a promíchám.
 
V druhé misce promíchám mouku, sodu, kypřící prášek, sůl, ořechy a čokoládu. Přisypu k máslovému těstu a dobře promíchám.

Těsto dám péct v dortové nebo koláčové formě, vymazané nebo vystlané pečícím papírem na 170˚C asi 45 minut. Nechám vychladnout.
 
Na krém smíchám tvarohy s vychladlou kávou a podle chuti osladím. Kávy dám podle chuti tolik, aby byla v krému poznat, ale moc nezředila konzistenci krému. Nanesu na vychladlý korpus, který jsem nechala v dortové formě. Může se nechat tak nebo ozdobit - já jsem posypala mletými mandlemi a pokapala karobovým sirupem. 
 
Dám na pár hodin do ledničky tak, aby se krém zpevnil. Před vytažením z formy objedu nožem kolem ráfku a uvolním jej. Korpus je dost vysoký a pokud si připravíte dvojnásobné množství krému, jde proříznout, promazat a mrkvový dort je na světě.






 
 
A jen tak mimochodem: Druhý recept bude naslano. Z letošní úrody mrkve jsem vybrala ty menší, ze kterých by po oškrábání moc nezbylo a jako přílohu upekla rychlé glazované mrkvičky. Samozřejmě to jde i z velkých mrkví, ale takto jsem využila vše, co zahrada dala.

 

 


Glazované mrkvičky

 

svazek mrkve 
sůl 
celá hlavička česneku
1 PL másla
1 PL medu
 
Mrkve stačí omýt a očistit kartáčkem, neškrábu je.
Rozložím na plech s pečícím papírem a osolím.
Kdo má rád, přidá neloupanou přepůlenou hlavičku česneku.
Rozpuštěné máslo smíchám s medem a poliji jím mrkvičky.
Peču asi půl hodinky na 180˚C.
Kdo chce, zastříkne balzamikovým krémem.
 

  


Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za vaše komentáře.